Ezt a tíz könyvet érdemes lesz olvasni idén ősszel

Szerző: Pintér Bence
2021.10.10. 08:25

Pszichedelikus gombát terjesztő maffiacsaládok, nomádok, örök utazók, dinoszauruszok, élmunkás táltosok és underground vámpírkolóniák. TÍz könyvet ajánlunk, ami 1945 vad telétől New York-i pornómozigépészek agyán át egyenesen a világűrig repíthet minket.

Ezt a tíz könyvet érdemes lesz olvasni idén ősszel

Papírhiány miatt kétséges, hogy pontosan mi mikor jelenik meg, erről beszélnek legalábbis kiadói körökben. Szóval kezdjük itt: ha lesz elég papír, izgalmas lesz az ősz második fele a hazai könyvkiadásban, rengeteg jó címmel – ezek közül most tizet emeltünk ki.

Ésik Sándor: Sanyikám, ​én nem politizálok (Libri, október)

Politika. Itt van TGM esszékötete után az év második legfontosabb politikai könyve! Az év híre, hogy a Diétás Magyar Múzsa politikai Facebook-magazin vezérfőszerkesztőjét, Magyarország egyik legjobb publicistáját, Ésik Sándort valakinek eszébe jutott végre megkínálni egy könyvszerződéssel. A fülszövegből:

„Sanyikám, ​miről szól ez a könyv? Ez a könyv a felelősségről szól.

Sokan azt hiszik, hogy a demokrácia olyan csodaszer, amitől hirtelen szabadság, jólét és jó hangulat lesz körülöttünk. A demokráciát azonban nem lehet »csak úgy« élvezni: mindennap csinálni kell. Minél többen csináljuk, annál többen élvezhetjük. De ha nem csináljuk, akkor eljön a pont, amikor már nem lesz demokrácia, és ezzel együtt szabadság, jólét és jó hangulat sem.”

Bár kifejezetten romantikus a blogos időszak után visszakereshetetlen Facebook-posztokban követni Ésik (és társai) kiváló leíró munkásságát az ország dolgaival kapcsolatban, szerintem már csak az utókor – és a szélesebb közönség – számára is fontos, hogy kötetbe is kerülnek ezek.

Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok (L’Harmattan, október)

Irodalom. A Nobel-díjas Olga Tokarczuk könyvének hősei nomádok, örök utazók. Nők, akik tartalék fogkefét hordanak kézitáskájukban arra az esetre, ha sürgősen útra kell kelniük, és férfiak, akik tíz perc alatt képesek utazásra készen összepakolni minden holmijukat. Saját határaikon túllépő figurák, akikkel együtt a Világegyetem végtelenségét élhetjük át, amíg tart az utazás.

Ez a regény egyszerre szól az emberi testről, az életről, a halálról, a mozgásról és a vándorlásról.

Szereplői között ott találjuk Philip Verheyent, aki a tizenhetedik században saját amputált lábát boncolta fel és rajzolta meg anatómiai pontossággal. De ott van Angelo Soliman is, az Észak-Amerikában született fekete rabszolga, később Kazinczy Ferenc barátja, akinek holttestét császári parancsra kitömték és kiállították a bécsi Természettudományi Múzeumban. De ott van annak a huszonegyedik századi férfinak a szívszaggató története is, akinek felesége és gyermeke egy horvát szigeten tűnik el rejtélyes körülmények között.

Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék (Gabo SFF, november)

Sci-fi. A 2020-ban Hugo-díjjal elismert sci-fi ősszel megjelenik magyarul. Amikor Mahit Dzmare nagykövet megérkezik a több bolygórendszerből álló Teixcalaani Birodalomba, megtudja, hogy elődje – a kicsi, de függetlenségét harciasan őrző Lsel Bányászállomás nagykövete – halott. Azt azonban senki sem hajlandó beismerni, hogy a férfi halála nem baleset volt, sem azt, hogy Mahit lehet a következő áldozat: ehhez túlságosan is nagy a politikai bizonytalanság a császári udvar legmagasabb köreiben.

Mahitnak fel kell göngyölítenie, ki áll a gyilkosság hátterében, meg kell mentenie önmagát és állomását Teixcalaan megállíthatatlannak tűnő terjeszkedésétől. Mindeközben egy túlságosan is vonzó idegen kultúrában kell elboldogulnia, és rejtegetnie egy olyan horderejű technológiai titkot, amely egyszerre jelentheti állomása bukását, és akadályozhatja meg összeomlását.

William Gibson: Sprawl-trilógia (Agave Könyvek, november)

Sci-fi. A cyberpunk mesterének alapműve, a Sprawl-trilógia (Neuromancer, Count Zero, Mona Lisa Overdrive) új köntösben és új fordításban jelenik meg november végén az Agave Könyveknél, és kap egy díszdobozos kiadást is.

William Gibson 1984-ben megjelent, Hugo-, Nebula és Philip K. Dick-díjakkal kitüntetett műve a cyberpunk műfaj alapköve, hatása mindmáig tetten érhető filmekben, zenékben, videojátékokban és más kortárs művészeti alkotásokban.

Ezt írja a kiadó: „A klasszikus történetek Farkas Veronika fordításában, Bobály Icu szerkesztői és Bari Máriusz (Planetdamage) szaklektori munkájának köszönhetően élednek újra, és még mindig olyan váratlanok, újszerűek és döbbenetesek, mint az eredeti megjelenésükkor. Mint láthatjátok, meghagytuk az eredeti címeket minden esetben, és az első kötet a szerző nekünk írt utószava mellett Jack Womack Valami sötét gödör című esszéjét is tartalmazni fogja.”

Steve Brusatte: A ​dinoszauruszok tündöklése és bukása (Park, október)

Paleontológia. Hatvanhatmillió ​évvel ezelőtt a Föld legfélelmetesebb élőlényei, a dinoszauruszok örökre eltűntek. Mind a mai napig bolygónk nagy rejtélyei közé tartoznak.

A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el meglepő és új megvilágításba helyezett történetüket.

Föleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán feltehetőleg egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította – bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat.
A dinoszauruszok tündöklése és bukása nagyszerű tudományos mű, egyben remek ismeretterjesztő munka.

Gayle Tzemach Lemmon: Kobani ​lányai (Open Books, október)

Riport. Ki ​gondolta volna, hogy 2014-ben Szíria északkeleti részén forradalom robban ki a nők jogaiért? Az ISIS addigra letarolta az ország nagy részét, egyik várost a másik után foglalta el, és a polgárháború szörnyű viszonyai között nyomában félelem és rettegés járt. Ebben az évben egy ismeretlen kisváros kizárólag nőkből álló milíciája szembeszállt az Iszlám Állammal.

A Kobaniban lezajlott csata eredménye mindenkit meglepett. Mindeközben egy olyan hadsereg verbuválódott, amely az Egyesült Államokkal szövetségben háborúba indult az ISIS ellen. A tagjai egyúttal a saját politikai elképzeléseiket terjesztették, és meggyőződéssel vallották, hogy a nőket rabszolgasorban tartó férfiak ellen vívott harcukkal a nemek közti egyenjogúságot váltják valóra – házról házra, utcáról utcára, városról városra haladva.

Sepsi László: Termőtestek (Jelenkor, október)

Irodalom. Höksring ​városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését.

Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág, és egyre többen sodródnak bele a gombaüzletért és a város irányításáért folyó hatalmi harcokba:

Zedmork, a magányos farkasként dolgozó pénzbehajtó, aki szabadidejében apja hatalmas könyvtárát bújja; a város bordélyházát üzemeltető Nesseria, akinek szembe kell néznie kiszámíthatatlan, gombafüggő fivére, Gris tetteinek következményeivel is; valamint a korrupt polgármester és csatlósai, akiknek szintén megvannak a maguk tervei. Az elszabaduló erőszak féktelen áradásában éppen magáról a célról, a gombákról feledkezik meg mindenki – miközben azok rejtélyesen újabb és újabb helyeken bukkannak fel.

Lichter Péter: Kubrick-akció (Scolar, október)

Krimi. 1977 ​nyara. A manhattani pornómozi gépészeként dolgozó Mike Hirsch egy este titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt. A doboz egy szerkezetet rejt, amellyel Mike képes lesz a gondolatait közvetlenül a filmszalagra másolni. Bár a film- és költészetrajongó mozigépész már rég lemondott rendezői álmairól, egy avantgárd filmmúzeumban dolgozó barátjával titkos vállalkozásba kezdenek.

New Yorkot hamarosan nemcsak a szokatlan kánikula és a Csillagok háborúja fogja lázban tartani, hanem a semmiből felbukkant különös mozifilmek is.

Ám hamar kiderül, hogy a gépezet egy stúdió tulajdona, amelynek vezetője bármire képes, hogy visszaszerezze a teljes filmipart felforgató szerkezetet. Egy kiugrott kaszkadőrökből álló csapat veszi üldözőbe Mike és barátainak szó szerint földalatti műhelyét, és a feszült macska-egér játék során felbukkannak a korszak meghatározó művészei és filmjei.

Ungváry Krisztián: Utak ​a senkiföldjén (Jaffa, október)

Budapest védőinek 1945. február 11-ei kitörési kísérlete a második világháború tragédiáihoz tartozik, és Magyarországon évtizedekkel az események után is mind inkább foglalkoztatja a közvéleményt. Ungváry Krisztián kötete azzal a szándékkal íródott, hogy összefoglalja azt a tudást, amivel e hadművelet kapcsán rendelkezünk, és jegyzetelt formában tárja a nyilvánosság elé azokat a fontosnak ítélt visszaemlékezéseket, amelyek a kitörésről születtek.

A könyv tehát nem csupán a kitörésről szól, hanem arról is, hogy az ezzel kapcsolatos forrásokat illetően milyen történetírói problémákkal találkozhat az olvasó.

Az eredeti szövegek közreadását az is indokolja, hogy a kitörésről szóló közbeszéd az utóbbi időben esetenként elszakadt a történelmi tényektől. Ungváry Krisztián kötete ily módon az emlékezés értelméről, az egyéni felelősségről és a túlélés stratégiáiról is elgondolkodtatja az olvasót.

Kleinheincz Csilla, Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021 (Gabo SFF, november)

Fantasztikum. Biológiai gépek és vízi tündérek, élmunkás táltosok és underground vámpírkolóniák, hullámok fehérítése és játék a halállal: a 2018-ban indult, általunk már párszor méltetott antológiasorozat idei kötetében tizenöt különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

A fantasztikum jelenleg alkotó legjobb novellistái közül a tartalomjegyzékben találjuk Farkas Balázs, Erdei Lilla és Körmendi Ágnes nevét,

lesz írás a bizarro hazai antipápájától, Komor Zoltántól, akolitusától, Láng Annie-től, de olyan nagy visszatérőt is találhatunk a kötetben, mint az első sorban fordítóként ismert Juhász Viktort, aki egyébként kiváló író is. Rajtuk kívül pedig számos, az előző években érdekes írásokkal feltűnt szerző és teljesen új indulók is feltűnnek a kötetben.

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek