Dobrev Karácsonynak: Most a munkának van itt az ideje, pozíciók osztogatásával még ráérünk

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.03. 15:31

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az ellenzék leendő miniszterelnöke nem dönthet egyszemélyben arról, hogy ki milyen pozíciót kapjon az új kormányban.

Dobrev Karácsonynak: Most a munkának van itt az ideje, pozíciók osztogatásával még ráérünk

Nem kellett sok idő hozzá, meg is érkezett a DK válasza a MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergelynek, aki vasárnap délelőtt az Európa hajón kommentálta érdemben először az előválasztás miniszterelnök-jelölti eredményeit.

Mint ismeretes, az előválasztáson Dobrev Klára szerezte a legtöbb voksot, a szavazatok 34,76 százalékát tudhatja magáénak – mögötte végzett Karácsony Gergely 27,31, majd Márki-Zay Péter 20,43 százalékkal.

Így ők hárman fognak részt venni az előválasztás miniszterelnök-jelölti második fordulójában, ami egyébként az eredetileg tervezettel ellentétben október 10-16. között lesz.

A találgatások arról mennek napok óta, hogy vajon Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter lesz-e az, aki vissza fog lépni a másik javára, próbálva hozzásegíteni őt a Dobrev elleni győzelemhez. Arról már megállapodtak a felek, hogy valamelyikük vissza fog lépni, és a visszalépett személy lesz a vissza nem lépő miniszterelnök-helyettese, ha 2022-ben nyer az egyesült ellenzék.

Karácsony Gergely az Európa hajón két fontos kijelentést tett:

  • egyrészt hogy ő nem fog visszalépni, mert szerinte sem Dobrev, sem Márki-Zay nem képes önmagában győzni Orbánék ellen, ezért kell neki vezetnie az ellenzéket;
  • másrészt hogy Dobrev Klára lehetne az ő miniszterelnöksége alatt a külügyminiszter.

Erre válaszolt pár órás spéttel Dobrev Klára, aki azt üzente Karácsony Gergelynek:

szerinte „most a munkának van itt az ideje, pozíciók osztogatásával még ráérünk”.

A DK miniszterelnök-jelöltje posztjában azt is kifejtette, hogy szerinte az első forduló eredményében nagy szerepe van annak, hogy már fél éve az országot járja, és ezt tervezi tenni a következő félévben is.

Hozzáfűzte azt is, hogy ha majd elvégezték a munkát, és leváltották a mostani kormányt,

„akkor lehet majd arról beszélni, hogy ki hol lesz a legjobb helyen a következő kormányban, erről azonban nem dönthet egyszemélyben a miniszterelnök”.

Ahogy Dobrev a posztját zárja:

„Erő és alázat együtt kell a sikeres koalíciós kormányzáshoz. Erő a Fidesszel szemben és türelem, megértés a koalíciós partnerekkel.”

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali  

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek