Sorra szigorítanak a magyar egyetemek, jövő keddtől az SZTE-n is kötelező a maszkviselés

2021.10.01. 15:44

Az SZTE a tizedik egyetem, amely bejelentette, hogy előírja a kötelező maszkhordást hallgatóinak. Az ELTE-n már így kezdték a tanévet, több intézményben pedig már szeptember elején szigorítottak.

Sorra szigorítanak a magyar egyetemek, jövő keddtől az SZTE-n is kötelező a maszkviselés

2021. október 5-től újra kötelező a maszk viselése a Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) tartozó épületekben

– derül ki az intézmény Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Facebook-bejegyzéséből. Mint írják, a pénteki rektori-kancellári utasítás alapján a maszkviselési kötelezettség alól néhány kivételt határoztak meg:

  • a nagy teremben tartott előadás oktatójának nem kell maszkot viselnie, ha legalább 2,5 méter távolságra van a diákoktól,
  • azon gyakorlati foglalkozásokon, amelyeknél a tárgyukból adódóan szükséges a száj- és orrtájék fedetlensége,
  • azokon az egyéni foglalkozásokon, ahol egy oktató egy légtérben legfeljebb egy hallgatóval találkozik,
  • eltérő rendelkezésig az SZTE sportlétesítményeiben a sportfoglalkozások során,
  • illetve azokon a laboratóriumi gyakorlatokon, ahol a maszk viselése munkavédelmi, munkabiztonsági szempontból ellenjavallt.

A bölcsészkar közösségi oldalán azt is hozzáteszi, hogy a személyi higiéniára, így a kézfertőtlenítésre, köhögéssel kapcsolatos etikettre és az arc felesleges érintésének elkerülésére figyelni kell továbbra is, illetve aki koronavírus-gyanús tüneteket észlel, annak tilos az egyetemre bemennie és fel kell keresnie a háziorvosát.

Sorra szigorítanak az egyetemek

Bár központilag nem előírt az oktatási területeken maszkot viselni, a felsőoktatási intézmények sorra jelentik be a szigorításokat.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) két héttel ezelőtt hétfőn tették ismét kötelezővé az orr és a száj eltakarását a Klinikai Központban, a zárt térben tartott jelenléti foglalkozásokon, a személyes ügyintézésnél és a személyes értekezletek során. A PTE-n az akkori közlés szerint a közösségi terekben nem kötelező, csak ajánlott maszkot húzni.

A Miskolci Egyetemen pedig október 4-től, azaz egy nappal a szegedi előtt lesz újra kötelező az arc elfedése. Itt a pécsinél annyival szigorúbb a szabályozás, hogy a tantermek és az ügyfélfogadási helyek mellett a folyosókon is viselni kell. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen már szeptember 13-a óta kötelező a maszk, az ELTE-n már így indították el a félévet, a Debreceni Egyetemen szeptember 23-án vezették be az összes épületben, a Kodolányi János Egyetemen szeptember 16-tól, miután találtak egy fertőzöttet a budapesti campusukon.

A kecskeméti Neumann János Egyetmen szeptember 6-tól kell a maszk, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szeptember 22-től, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedig a csoportos órákon a kötelező maszkhordás alól szeptember 3-a óta csak az énekesek és a fúvós hangszeren játszók jelentenek kivételt.

CÍMLAPKÉP: A nemzetközi hallgatók gólyaavatója az SZTE Dugonics téri rektori épülete előtt, FOTÓ: University of Szeged / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek