Oké, hogy nyelvvizsga nélkül is lehet diplomát szerezni, de hogy veszik azt át tízezrek a járvány közepén?

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.22. 16:13

Sok egyetem még nem tudja, hogyan is juttassák el a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákat jogos tulajdonosaiknak. De melyik intézmény az, amelyik ragaszkodik a személyes átvételhez, hol döntenek a postázás mellett, és hogyan oldják meg az eskütételt azokon a szakokon, ahol ez kötelező? Megkérdeztük az egyetemeket.

Oké, hogy nyelvvizsga nélkül is lehet diplomát szerezni, de hogy veszik azt át tízezrek a járvány közepén?
Régóta húzódó problémát oldott meg egy csapásra a koronavírusra hivatkozva a kormány: azoknak is odaadják a diplomát, akik még az ehhez szükséges nyelvvizsgát nem szerezték meg.

De vajon hogyan fogják megoldani az érintett intézmények, hogy fizikailag is eljusson az (egykori) hallgatókhoz a diploma? Kell-e majd a fővárosban végzett, de már vidéken élő volt hallgatóknak Budapestre utazniuk az oklevélért vagy a fővárosban élőknek vissza vidékre, mikor az innovációs minisztérium megengedte, hogy akár postázni is lehessen azokat? Na és vajon ragaszkodnak-e a személyes eskütételhez azok az intézmények, ahol az egyes szakok hagyományosan megkívánják ezt a diplomaosztón? Erről kérdezte az Azonnali az egyetemeket.

Hol, hány hallgató érintett?

Az Azonnalihoz eljutó válaszok alapján a legtöbb nyelvvizsga nélküli diplomát a Debreceni Egyetem adhatja ki, ugyanis náluk most 11 ezer diploma átvétele válik lehetővé.

Ami a Pécsi Tudományegyetemet illeti, nyilvántartásuk alapján több, mint hatezer oklevél kiadását kérvényezhetik volt hallgatóik, az érdeklődés a rendelet kihirdetésétől kezdve folyamatos.

A Budapesti Corvinus Egyetem arról írt, a múlt hétig közel 300 megkeresés érkezett egyetemükre diplomakiadás kapcsán, de folyamatosan növekvő érdeklődésre számítanak. „Becslésünk szerint több ezres nagyságrendre tehető azon volt hallgatóink száma, akik nyelvvizsga hiányában nem tudták átvenni a diplomájukat az elmúlt évtizedben.” Pontos számot egyelőre azért nem tudtak mondani, mert 2006-ig a hallgatók teljes tanulmányi adminisztrációja papíralapon zajlott, informatikai alapú hallgatói nyilvántartást biztosító tanulmányi rendszert 2006-ig nem működtetett az egyetem.

Az Azonnali kereste a Szegedi Tudományegyetemet is, ahonnan konkrét válaszok helyett közleményeket ajánlottak figyelmünkbe. Az egyik szerint többezer hallgatójukat érinti a rendelkezés, de pontos számot nem említenek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem válasza szerint április 7-i lekérdezésük alapján a PPKE-n 1775 záróvizsgát tett, de az oklevél kiadásához előírt nyelvvizsgát mindeddig be nem mutató egykori hallgatót érint az engedmény. Hogy közülük hányan érdeklődtek a diplomáik kapcsán, arra annyit írtak, számuk jelentős, „de pontos számukat nem tartjuk nyilván, mivel különböző szervezeti egységeknél érdeklődtek”.

A Semmelweis Egyetemen a nyelvvizsga alóli mentesülés összesen 1336 hallgatót érint, ez töredéke, mindössze 1,8 százaléka az országosan érintett 75 ezer diáknak. Közülük hétfőig 107 fő jelezte a diploma iránti igényét az egyetemen, ők zömmel az Egészségtudományi Kar hallgatói. Hozzátették: „Az elmúlt öt évben például csaknem tízezer diplomát adtunk ki, és mindössze 303 hallgató nem kapott oklevelet a nyelvvizsga hiánya miatt.”

Hogyan jut el  az oklevél a friss diplomásokhoz?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem az Azonnalinak eljuttatott válaszaiban azt írja: április 17-ig az oklevelek kiállításához szükséges formanyomtatványok pótlólagos rendelése zajlott, a következő lépésben mérlegelik csak az oklevelek átadásának, eljuttatásának különböző lehetőségeit, valamint az eskütétel kérdését.

A Corvinus válasza szerint tekintettel arra, hogy az oklevél egy egyedi sorszámmal ellátott biztonsági okmányon kiállított közokirat, a személyes, továbbá teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással (ez magyarul azt jelenti, hogy azt két tanúnak is alá kell írnia) történő átvétel lehetőségét biztosítják csak az érintettek részére. És bár

az Innovációs és Technológiai Minisztérium megengedte, hogy ki lehessen postázni a diplomákat, a Corvinus nem él a lehetőséggel, válaszuk szerint csak a személyes átvétel adott.

Hogy utóbbi során a fertőzésveszélyt minimalizálják, a közeljövőben előre egyeztetett időpontokban fogják fogadni a diplomájukat átvenni kívánó korábbi hallgatóikat és a személyes kontaktus kockázatát minimalizálandó külön bejáratot használnak majd ki-, és beléptetés céljából. Emellett kézfertőtlenítővel és egyéb védőeszközökkel, illetve a megfelelő távolságtartással védik mind kollégáikat, mind pedig a diplomájukat átvenni kívánó hallgatók egészségét. Náluk egyébként olyan szak nincs, ami megkövetelné kötelezően az eskütételt.

Van, ahol írásban is lehet esküdni

A Szegedi Tudományegyetem április 16-ai közleménye szerint az oklevelek kiállítása ütemezetten történik az ehhez szükséges nyomtatványok megérkezése és az érintett hallgatókkal történt adategyeztetést követően. Az átvétel, akárcsak a Corvinus esetén, csak személyesen zajlik, méghozzá Szegeden, időpontfoglalással a József Attila Tanulmányi- és Információs Központban. Arról egyébként az egyetem nem adott hírt, hogy utóbbi feltételen változtattak volna azt követően, hogy lehetővé vált a postázás. 

 „Jelenleg még nem született minden karunkon döntés a diplomák átadásának módjára, de az mindenképpen a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett történik majd” – írta a Semmelweis Egyetem.

Pécsről viszont már hajlandóak postázni a diplomákat: „A jelenlegi veszélyhelyzetre való tekintettel a PTE a postai kiküldést preferálja, de igény esetén természetesen lehetőséget biztosítunk a személyes átvételre is, a járványügyi szabályok betartása mellett.” Utóbbihoz az átvétel helyszínén biztosítani fogják a megfelelő higiénés feltételeket, és megfelelő időbeosztással a találkozási lehetőségek is minimálisra csökkenthetőek.

Ami az eskütételt illeti, azzal kapcsolatban arról írt a PTE: a jelenleg kialakítás alatt lévő eljárásrend szerint azokon a szakokon, ahol kötelező az eskütétel,

a személyes esküt az esküszöveg nyomtatott formájának aláírása és visszaküldése fogja helyettesíteni.

FOTÓ: Ekrulila / Pexels

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek