Elkezdődött az első per, amiben mulasztással vádolják az osztrák államot a járványkezelés kapcsán

2021.09.17. 13:31

Megkezdődött az első per, amiben a felperesek kártérítést követelnek az osztrák államtól, amiért későn intézkedtek a tiroli síparadicsom, Ischgl környékén kialakult koronavírus-gócpont miatt még 2020 márciusában. Azzal vádolják az osztrák hatóságokat, hogy kaotikusan és későn léptek, ezzel segítve a koronavírus terjedését. A mostani peren kívül tizennégy további pert indíthatnak mások.

Elkezdődött az első per, amiben mulasztással vádolják az osztrák államot a járványkezelés kapcsán

Kezdetét vette az első polgári per az osztrák hatóságok ellen a koronavírus-járvány kezelése kapcsán Ischgl síparadicsomban.

A koronavírusban elhunyt Hannes Schopf újságíró özvegye és fia azzal vádolja a kormányt, hogy a kaotikus járványkezeléssel, illetve azzal, hogy turisztikai okokra hivatkozva nem zárták le időben a síközpontot, megelőzhető fertőzéseket és haláleseteket okoztak, köztük a férjéét is,

írja többek között a Kronen Zeitung. Mint korábban azzal részletesen foglalkoztunk, a Tirol tartományban található Ischgl volt Európa első nagyobb gócpontja, amely később hozzájárult a vírus elterjedéséhez nemcsak a régióban, hanem Európában is.

A felperesek 100 ezer euróra (jelenlegi árfolyamon közel 35 millió forintra) perlik a tartományi kormányt, de nyitottak az ügy tárgyalásos rendezésére. Az esetnek ugyanakkor precedens jellegű hatása mindenképpen lehet, ahogyan azt a pert támogató Osztrák Fogyasztóvédelmi Szövetség (VSV) állítja. Ha nyernek, perek ezreit indíthatják az üdülő központban megfertőződött német, brit és holland turisták, illetve hozzátartozóik.

Újabb 14 másik per követheti a Schopf-pert

Az egyik német közmédia, a Deutsche Welle ugyanis emlékeztet: jelentések szerint

2020 márciusában 45 országból több mint hatezren fertőződtek meg Ischglben és más tiroli üdülőhelyeken,

akik a síelésükből hazatérve saját országukban is fertőztek. Így járt többek között Sölden melletti síparadicsomba ellátogató a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki később műtött is koronavírusosan.

Az Osztrák Fogyasztóvédelmi Szövetség vezetője, Peter Kolba egyébként többszintű kudarccal vádolja az osztrák hatóságokat a helyzet rossz kezeléséért, az önkormányzati szinttől a kerületi szinten át egészen a tartományi és szövetségi szintig bezárólag.

A felpereseket támogatja egyébként az 703 oldalas tavaly decemberi független bizottsági jelentés, mely szerint a helyi hatóságok lassan reagáltak a járvány terjedésére és súlyosan elszámolták magukat. A néppárti (ÖVP) tiroli tartományfőnök, Günther Platter által létrehozott bizottság szerint a hatóságok a kínai koronavírus feltünéséről március 5-én értesültek, miután egy izlandi síelő csoport először számolt be a tünetekről.

Azonban hiába jelezte Izland, Norvégia, majd később Németország is a saját állampolgárainak, hogy Ischglt és környékét veszélyesnek tartják, 

a bulihelyeket csak március 10-én zárták be, azonban a síliftek még utána is sokáig működtek.

A bizottság szerint a hatóságoknak már március 8-án be kellett volna záratniuk a bárokat és a sífelvonókat, emellett pedig gondoskodniuk kellett volna a külföldiek távozásáról, de ezt csak 12-én kezdték meg, ami miatt a turisták szervezett hazautaztatás helyett pánikszerűen menekültek, ami tovább segítette a vírus terjedését Ausztriában és Európa többi országában.

A mostani csupán az első abból a 15 perből, melyet osztrákok és németek indítottak a bécsi adminisztráció ellen, azzal vádolva őket, hogy súlyos hibákat követtek el a járványkezelés során.

A folytatásban akár több százan csoportos keresetet is benyújthatnak azok, akik ischgl-i útjuk során fertőződtek meg koronavírussal, a VSV bejelentette, hogy támogatná egy ilyen eljárás megindítását.

CÍMLAPKÉP: Ischgl egyik felvonója. Forrás: Wikimedia Commons.

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek