Csak egy novemberi lockdown mentheti meg az osztrák téli síturizmust?

Szerző: Techet Péter
2020.10.20. 14:41

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Csak egy novemberi lockdown mentheti meg az osztrák téli síturizmust?

Az osztrák síparadicsomok aggodalommal tekintenek a téli szezon elé. Egyrészről Ausztriában is jelentősen növekszik a fertőzésszám, másrészről több európai ország is – köztük az osztrák turizmus szempontjából fontos Németország – veszélyes övezetté nyilvánította például a síturizmusból élő Tirol tartományt. Ez azt jelenti, hogy akik eleve jelenleg tiroli sielést terveznek, azok közül a többségnek a saját országában a visszatérésekor karanténba kell vonulnia, vagy negatív teszteredményt kell felmutatnia.

Azonban még ezen nehezített körülmények között is az osztrák síturizmus készül a szezonra – igaz, ahogy Sebastian Kurz kancellár mondta: az après-ski-partik idén bizonyosan elmaradnak. Ha azonban a tiroli esetszámok novemberre, decemberre annyira elszállnak, hogy esetleg éppen a szezonban kellhet részleges lockdownt, esti kijárási tilalmat vagy akár ennél is szigorúbb intézkedéseket hozni, akkor az egész szezon elúszhat.

Éppen ezért vetette fel egy tiroli vállalkozó: az esetszám-növekedést egy novemberi lezárással lehetne úgy megállítani, hogy a téli síszezon utána ne kerüljön veszélybe. Christian Harisch azt mondja:

„áldozzuk fel a novembert, és mentsük meg a maradék téli szezont“.

Amint a balliberális Standard napilapnak elmondta: ha a jelenlegi ütemben súlyosbodik a járványhelyzet, akkor éppen a síszezonban kellhet majd drasztikus lépéseket megtenni, ami gyakorlatilag a síszezon végét jelentené. Harisch, akinek több szállodája is van Tirolban, már ennek alapján jár el: a legtöbb szállodája egészen november végéig zárva marad, még az éttermei se nyitnak ki – hogy így aztán december elejétől a síszezonra üzemképesek maradhassanak.

A tiroli vállalkozó ötletét vorarlberi szállodatulajdonosok is támogatják, ők is ugyanis attól tartanak, hogy éppen a síszezonban jön el a lezárások ideje.

A bécsi kormány persze ígéri: a tavaszi járvánnyal ellentétben most semmiképpen sem tervez lockdownt, de már most péntektől újabb szigorításokat vezetnek be. Többek között belső térben – éttermeknél egy asztalnál – hatnál több személy nem tartózkodhat, de kültéren se lehetne tizenkettőnél többen. Tömegrendezvényeken 1500 főnél többen nem vehetnek részt.

Ha ezeket a szabályokat az emberek betartják, egyelőre úgy néz ki: meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat, amelyek szintén a turizmus szempontjából fontosak.

Számos kérdést azonban továbbra is a tartományok kezelnek: Tirolban, Vorarlbergben vagy Salzburgban már most este 10-kor be kell zárniuk az éttermeknek, országosan azonban nincs ilyen szabály.

A tiroli helyzet azért is kényes, mert februárban itt volt az egyik első európai koronavírus-hotspot. Ráadásul akkor a helyi szálloda- és étteremtulajdonosok – noha tudtak már a megfertőződésekről – megpróbálták elhallgatni az eseteket, azokról csak március elején beszéltek, amikorra Skandináviába és Németországba már több, mint kétezer fertőzött turista tért vissza.

NYITÓKÉP: Ischgl egyik felvonója. Wikimedia Commons

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek