+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 9. kedd, 17:44
Az alpesi tartományban jelentősen megnövekedett a kínai koronavírus dél-afrikai mutánsának terjedése, ezért a bécsi kormányzat szigorú döntésre szánta el magát: miközben Ausztria ezen a héten megkezdte a nyitást, a tartományt gyakorlatilag körbezárták. Emlékezetes, hogy egy éve is itt alakult ki egy koronavírus-gócpont.

Kedden a bécsi szövetségi kormányzat úgy döntött: péntektől

 

csak egy 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel lehet a nyugat-ausztriai tartományból kiutazni

 

– azaz Sebastian Kurz konzervatív-zöld kormánya országon belüli utazási korlátozást vezetett. Emellett a kormány mindenki mást is arra kér: ha lehetséges, ne utazzon be Tirolba. Ugyan ez nem egy jogi kötelezettség, de a kormány azt javasolta: a feltétlenül nem szükséges tiroli utaktól – ide tartoznának a turisztikai célzatú látogatások is – mindenki tekintsen el. Aki pedig beutazik, arra szintén érvényes: kiutazásakor be kell mutatnia a negatív koronatesztet. Hasonlót tervez a szomszédos Bajorország is: Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök közölte: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy teljesen lezárják – a munkavégzés kivételével – a forgalom elől a bajor-tiroli határt.

 

Miközben Ausztria többi tartománya ettől a héttől részben kinyithatott – megnyílhattak az üzletek, vége lett az éjszakai kijárási tilalomnak, és negatív koronateszt birtokában fodrászhoz is lehet menni –, Tirolban nem sikerült a fertőzési számokat jelentősen lenyomni, sőt, a koronavírus dél-afrikai mutációja is megjelent.

 

300 esetben tudták eddig megállapítani a dél-afrikai mutációt a tartományban, ezzel Tirol vált lakosságarányosan Európa e tekintetben legfertőzöttebb régiójává.

 

Andreas Bergthaler virológus a közszolgálati Ö1 rádiónak azt nyilatkozta: miközben a 700 ezer lakosú Tirolban már most 300 embernél igazoltan megállapítható a dél-afrikai mutáció, a 60 milliós Egyesült Királyságban – amellyel szemben már most is számos európai ország utazási korlátozásokat vezetett be – egyelőre 147 esetben tudták kimutatni a dél-afrikai mutációt.

 

Összeveszett a bécsi és a tiroli ÖVP

 

A bécsi kormány intézkedésére azért is volt szükség, mert maga Tirol tartomány nem akarta a lezárást. Az ügyből éles vita is kerekedett a szövetségi és a tartományi kormányzat között – aminek az a sajátossága, hogy mindkét helyen a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotják a koalíciót. Franz Hörl, az ÖVP-közeli Gazdasági Szövetség tiroli elnöke egyenesen

 

„Bécsből jövő böffögésnek” nevezte a lezárásokat.

 

Vasárnap a bécsi és az innsbrucki kormányzat között meg is szakadtak a tárgyalások, Innsbruck csak arra volt hajlandó, hogy egy 9 pontos tervet dolgozzon ki – ami gyakorlatilag az eddig is már érvényben lévő intézkedéseket tartalmazta. Ezért nyúlt át Sebastian Kurz kollégája és párttársa, Günther Platter tiroli néppárti tartományfőnök feje felett, és rendelte el Bécsből a Tirolt érintő ki- és beutazási korlátozásokat. Mint ismert: az ÖVP regionális alapon szerveződik, az egyes tartományi pártoknak nagy helyi erejük van (a tiroli ÖVP megőrizte a régi fekete színt is a szövetségi türkizkékkel szemben).

 

GÜNTHER PLATTER TIROLI NÉPPÁRTI TARTOMÁNYFŐNÖK (KÖZÉPEN) MEGPRÓBÁL ELLENÁLLNI BÉCSNEK. FOTÓ: GP / FB

 

Tirol eközben azt is tagadja, hogy igazak lennének azon járványt illető számok, amelyeket a bécsi kormányzat használ.

 

A tiroli gazdasági kamara néppárti elnöke, Christoph Walser azzal vádolta meg a Kurz-kormányt, hogy „hamis számokat” használ a tiroli helyzet megítélése kapcsán, Bécs viszont azt állítja: Tirol nem szolgáltatja rendesen be az adatokat, és elhallgatja  dél-afrikai vírusmutációs eseteket.

 

Újabb Ischgl?

 

A renitens Tirolra azért is figyel élénken Bécs, mert

 

 

Ischgl faluban: a síturizmusáról híres vidéken számítások szerint több, mint kétezer német és skandináv turista fertőződhetett meg. És noha az izlandi és norvég hatóságok azonnal értesítették a tiroliakat, hogy vélhetően megjelent náluk az addig az EU-ban csak Olaszországban tapasztalt koronavírus, a tiroli kormányzat és ischgli vendéglátók először megpróbálták elhallgatni az ügyet (holott több étteremben és bárban a felszolgálók között is volt már addigra igazoltan koronavírusos) azzal a céllal, hogy ki tudják tolni a síszezont.

 

Ezzel közel két hétig ki tudták tolni tényleg a szezont, mire március közepén jött a teljes lockdown – de addigra Németországtól Izlandig több országba is el tudott terjedni Ischglből a vírus. (Az ischgli hanyagság történetét itt írta meg az Azonnali.)

 

A bécsi kormányzat attól tart: Tirol most is saját gazdasági érdekeit védené, és ezért nem lenne hajlandó időben a dél-afrikai mutációval szemben fellépni.

 

A helyzet amúgy Tirol olasz részén is hasonlóan rossz. Miközben Olaszország egésze elkezdhetett kinyitni – az ország legtöbb régiója a legenyhébb sárga zónába lett besorolva –, az autonóm tartománynak számító, többségében németajkúak lakta Dél-Tirolban hétfőtől szigorú lockdownt kellett bevezetni, miután a tartomány túl hamar kezdte meg korábban a nyitási politikáját.

 

NYITÓKÉP: Innsbruck / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás