Lezárták Tirolt, csak érvényes teszttel lehet kiutazni

Szerző: Techet Péter
2021.02.09. 17:44

Az alpesi tartományban jelentősen megnövekedett a kínai koronavírus dél-afrikai mutánsának terjedése, ezért a bécsi kormányzat szigorú döntésre szánta el magát: miközben Ausztria ezen a héten megkezdte a nyitást, a tartományt gyakorlatilag körbezárták. Emlékezetes, hogy egy éve is itt alakult ki egy koronavírus-gócpont.

Lezárták Tirolt, csak érvényes teszttel lehet kiutazni

Kedden a bécsi szövetségi kormányzat úgy döntött: péntektől

csak egy 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel lehet a nyugat-ausztriai tartományból kiutazni

– azaz Sebastian Kurz konzervatív-zöld kormánya országon belüli utazási korlátozást vezetett. Emellett a kormány mindenki mást is arra kér: ha lehetséges, ne utazzon be Tirolba. Ugyan ez nem egy jogi kötelezettség, de a kormány azt javasolta: a feltétlenül nem szükséges tiroli utaktól – ide tartoznának a turisztikai célzatú látogatások is – mindenki tekintsen el. Aki pedig beutazik, arra szintén érvényes: kiutazásakor be kell mutatnia a negatív koronatesztet. Hasonlót tervez a szomszédos Bajorország is: Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök közölte: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy teljesen lezárják – a munkavégzés kivételével – a forgalom elől a bajor-tiroli határt.

Miközben Ausztria többi tartománya ettől a héttől részben kinyithatott – megnyílhattak az üzletek, vége lett az éjszakai kijárási tilalomnak, és negatív koronateszt birtokában fodrászhoz is lehet menni –, Tirolban nem sikerült a fertőzési számokat jelentősen lenyomni, sőt, a koronavírus dél-afrikai mutációja is megjelent.

300 esetben tudták eddig megállapítani a dél-afrikai mutációt a tartományban, ezzel Tirol vált lakosságarányosan Európa e tekintetben legfertőzöttebb régiójává.

Andreas Bergthaler virológus a közszolgálati Ö1 rádiónak azt nyilatkozta: miközben a 700 ezer lakosú Tirolban már most 300 embernél igazoltan megállapítható a dél-afrikai mutáció, a 60 milliós Egyesült Királyságban – amellyel szemben már most is számos európai ország utazási korlátozásokat vezetett be – egyelőre 147 esetben tudták kimutatni a dél-afrikai mutációt.

Összeveszett a bécsi és a tiroli ÖVP

A bécsi kormány intézkedésére azért is volt szükség, mert maga Tirol tartomány nem akarta a lezárást. Az ügyből éles vita is kerekedett a szövetségi és a tartományi kormányzat között – aminek az a sajátossága, hogy mindkét helyen a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotják a koalíciót. Franz Hörl, az ÖVP-közeli Gazdasági Szövetség tiroli elnöke egyenesen

„Bécsből jövő böffögésnek” nevezte a lezárásokat.

Vasárnap a bécsi és az innsbrucki kormányzat között meg is szakadtak a tárgyalások, Innsbruck csak arra volt hajlandó, hogy egy 9 pontos tervet dolgozzon ki – ami gyakorlatilag az eddig is már érvényben lévő intézkedéseket tartalmazta. Ezért nyúlt át Sebastian Kurz kollégája és párttársa, Günther Platter tiroli néppárti tartományfőnök feje felett, és rendelte el Bécsből a Tirolt érintő ki- és beutazási korlátozásokat. Mint ismert: az ÖVP regionális alapon szerveződik, az egyes tartományi pártoknak nagy helyi erejük van (a tiroli ÖVP megőrizte a régi fekete színt is a szövetségi türkizkékkel szemben).

GÜNTHER PLATTER TIROLI NÉPPÁRTI TARTOMÁNYFŐNÖK (KÖZÉPEN) MEGPRÓBÁL ELLENÁLLNI BÉCSNEK. FOTÓ: GP / FB
Tirol eközben azt is tagadja, hogy igazak lennének azon járványt illető számok, amelyeket a bécsi kormányzat használ.

A tiroli gazdasági kamara néppárti elnöke, Christoph Walser azzal vádolta meg a Kurz-kormányt, hogy „hamis számokat” használ a tiroli helyzet megítélése kapcsán, Bécs viszont azt állítja: Tirol nem szolgáltatja rendesen be az adatokat, és elhallgatja  dél-afrikai vírusmutációs eseteket.

Újabb Ischgl?

A renitens Tirolra azért is figyel élénken Bécs, mert

Ischgl faluban: a síturizmusáról híres vidéken számítások szerint több, mint kétezer német és skandináv turista fertőződhetett meg. És noha az izlandi és norvég hatóságok azonnal értesítették a tiroliakat, hogy vélhetően megjelent náluk az addig az EU-ban csak Olaszországban tapasztalt koronavírus, a tiroli kormányzat és ischgli vendéglátók először megpróbálták elhallgatni az ügyet (holott több étteremben és bárban a felszolgálók között is volt már addigra igazoltan koronavírusos) azzal a céllal, hogy ki tudják tolni a síszezont.

Ezzel közel két hétig ki tudták tolni tényleg a szezont, mire március közepén jött a teljes lockdown – de addigra Németországtól Izlandig több országba is el tudott terjedni Ischglből a vírus. (Az ischgli hanyagság történetét itt írta meg az Azonnali.)

A bécsi kormányzat attól tart: Tirol most is saját gazdasági érdekeit védené, és ezért nem lenne hajlandó időben a dél-afrikai mutációval szemben fellépni.

A helyzet amúgy Tirol olasz részén is hasonlóan rossz. Miközben Olaszország egésze elkezdhetett kinyitni – az ország legtöbb régiója a legenyhébb sárga zónába lett besorolva –, az autonóm tartománynak számító, többségében németajkúak lakta Dél-Tirolban hétfőtől szigorú lockdownt kellett bevezetni, miután a tartomány túl hamar kezdte meg korábban a nyitási politikáját.

NYITÓKÉP: Innsbruck / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek