Cseh külügyminiszter: Prága nem ismerheti el az afganisztáni tálib kormányt

2021.09.13. 08:34

A külügy ugyanakkor kommunikálna velük. Emellett 1,8 millió eurós humanitárius csomagot és közös uniós fellépést is sürgetnek, ez utóbbihoz az EU külügyminiszterei öt feltételt szabtak meg.

Cseh külügyminiszter: Prága nem ismerheti el az afganisztáni tálib kormányt

Prágának nem szabad elismernie Afganisztán tálib kormányát, ugyanakkor kommunikálnunk kell velük – erről beszélt vasárnap szaúdi útja előtt újságíróknak Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter, aki – az Euractiv beszámolója szerint – közös EU-s fellépést sürget.

A miniszter hozzátette, hogy országa biztosan nem lesz a tálibokkal való tárgyalás élvonalában.

„A tálibokat az alapján kell megítélni, amit tesznek, nem pedig amit mondanak. Az alapján kell megítélnünk a kormányt, ahogyan bánnak az afgán néppel” – hangsúlyozta Kulhánek. A helyi hírügynökség beszámolója szerint a cseh külügy egyébként 1,8 millió eurós (630 millió forintos) támogatást javasolt humanitárius segítségnyújtásra és az afganisztáni nemzetközi szervezetek támogatására.

Uniós kapcsolat feltételekkel

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak közösen kell fellépnie a tálibokkal kapcsolatosan. Korábban az EU külügyminiszterei öt feltételt határoztak meg annak érdekében, hogy kapcsolatot tartsanak a térségben az amerikai erők kivonulása után a hatalmat gyorsan átvevő tálibokkal.

Ezek között szerepel, hogy az ország ne váljon ismét a terroristák melegágyává,

ahogyan korábban, biztosítsák a média függetlenségét, engedjenek be más politikai erőket is a kormányba, biztosítsanak hozzáférést az embereknek az unió humanitárius segélyeihez és biztosítsák az ország elhagyását annak, aki azt szeretné.

CÍMLAPKÉP: Kulhánek a szeptember 11-i terrortámadások mentési munkái során életüket vesztett emberekről való megemlékezésen. Forrás: Jakub Kulhanek / Twitter

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek