Erősödött a Fidesz, matematikailag továbbra is az ellenzéki összefogás vezet

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.16. 17:29

A Republikon Intézet szerint az ellenzéki pártok közül a DK és a Jobbik van az élen, mögöttük messze lemaradva a Momentum és az MSZP, még messzebb az LMP és a Párbeszéd.

Erősödött a Fidesz, matematikailag továbbra is az ellenzéki összefogás vezet

Júliusban 33 százalékról 35 százalékra erősödött a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében,

derült ki a liberális politikai thinktank, a Republikon Intézet új közvélemény-kutatásából.

A teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 12, míg a Jobbik 11 százalékon áll, ezzel az előbbi három, utóbbi kettő százalékponttal erősödött a politikai think tank korábbi felméréséhez képest. A Momentum ugyanakkor egy százalékpontot gyengült, így 6 százalékon állt júliusban. Szintén 6 százalékra mérte a Republikon az MSZP-t, aminek nem változott a támogatottsága, ahogy a Párbeszédnek, az LMP-nek, a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak és a Mi Hazánknak sem – mindegyikük egy százalékon áll a Republikon felmérése szerint.

Mindegyik ellenzéki párt támogatottságát meghaladja a bizionytalanok aránya:

a megkérdezettek 26 százaléka nem tudja, melyik pártra fog szavazni,

bár az ő arányuk számottevően csökkent, júniusban még 31 százaléknyian voltak.

Azok között, akik biztosan tudják, melyik pártra fognak szavazni (illetve ha most vasárnap lenne a választás, akkor azon biztosan vagy inkább részt venne), még magasabb a Fidesz-KDNP előnye az ellenzéki pártokhoz képest: a megkérdezettek 48 százaléka szavazna a jelenlegi kormánypártokra. A biztos pártválasztók között a DK-t 16, a Jobbikot 14 százalékra mérik, a Momentum és az MSZP 8-8 százalékon áll, míg a Párbeszédre és az MKKP-ra 2-2, az LMP-re és a Mi Hazánkra a biztos pártválasztók 1-1 százaléka szavazna.

A Republikon szerint bár „semmilyen megforduló trendet nem érzékelünk”, az elmúlt hónapokban kirajzolódott trendek folytatódtak:

„A DK és Jobbik tovább erősödtek, a Momentum pedig ismét veszített pár százalékot a táborából”

– áll az intézet kutatásában.

Ha az ellenzéki összefogás hat pártjának támogatását összeadjuk, az meghaladja a Fidesz-KDNP-jét:

a teljes népességre vetítve a megkérdezettek 37 százaléka szavazna az ellenzéki pártokra, míg a kormánypártokra  35 százaléka.

A biztos pártválasztók körében ez a szám 49-48 az ellenzék javára, azaz mindkét szám esetében hibahatáron belül vannak egymással a felek.

A Fidesz továbbra is a 2018 országgyűlési választás támogatottsági szintjét hozza, amely bár alacsonyabb, mint az ellenzéki összefogás támogatottsága, elég lehet a párt számára a győzelemhez – írja a Republikon Intézet.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 19-22 között, és reprezentatív nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt lakosságára. A hibahatár 3,2 százalékpont.

A kutatás teljes szövege itt érhető el.

NYITÓKÉP: Párbeszéd Magyarországért / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek