Bidenék oltást vagy heti tesztelést írnának elő a kormányzati alkalmazottaknak

2021.07.29. 09:29

Szerintük így lehet biztonságosabbá tenni a munkájukat. Mindezt az elnök csütörtök délután jelentheti be.

Bidenék oltást vagy heti tesztelést írnának elő a kormányzati alkalmazottaknak

Miközben az Egyesült Államok világelső a beadott oltások mennyiségében – Amerikában már összesen 343 millió adag oltást adtak be, ami a világon beadott oltások 8,9 százaléka – népességarányosan már nem áll a legjobbak között a szövetségi állam.

Jelenleg a társadalom 56,51 százalékát oltották be legalább egy adag vakcinával, közülük 48,83 százaléknyian már teljesen védettek, azonban az oltási kampány megrekedt: már Kanada és az Európai Unió is lekörözte az Egyesült Államokat átoltottság tekintetében.

Míg február végétől kezdve sokáig átlagosan napi egymillió adag vakcinát is beadtak Amerikában – a csúcs áprilisban volt, akkor sokáig átlagosan napi 3 millió ember kapta meg az első vagy második adag vakcináját, míg a rekord 4,1 millió adag volt egy nap –, azóta ez a szám már jóval alacsonyabb:

júliusban már a napi egymilliót sem érik el, leginkább napi félmillió adagot adnak be.

Így elég távol állnak a korábban 65 és 80 százalékos átoltottsághoz kötött nyájimmunitástól – bár mint a Conversation arra felhívta a figyelmet, nehéz egy konkrét számot kijelölni, hogy ezt pontosan a társadalom milyen fokú átoltottságnál lehet kijelenteni –, emiatt újabb és újabb ösztönzőkkel próbálják rávenni az embereket, hogy kérjék az önkéntes oltásukat a koronavírus ellen. 

A kötelező oltást nem akarják előírni Bidenék mindenki számára, ugyanakkor

a szövetségi állam alkalmazottai számára vélhetően csütörtök délután bejelenti Joe Biden, hogy oltassák be magukat, vagy ha ezt nem akarják megtenni, akkor hetente kötelezően teszteltetniük kell magukat,

illetve olyan szabályokat írnának elő számukra, miszerint kötelező a maszkhasználat, távolságot kell tartani másoktól, de még utazási korlátozásokkal is szembesülhetnek az oltást nem kérő szövetségi alkalmazottak – értesült róla először a CNN. 

A CNN szerint minden szövetségi munkásnak – ide tartoznak az adminisztráció tagjai, a bürokraták, illetve a különböző szövetségi szerveknél (FBI, a szövetségi adóhivatal, az IRS, vagy a posta, satöbbi) dolgozók –, illetve alvállalkozónak felajánlanák, hogy vagy oltassák be magukat, vagy tartsák magukat a fenti szabályokhoz.

A Reuters szerint jelenleg 2,18 millió ember dolgozik civilként a szövetségi államnak, míg a szövetségi postán, a USPS-nél további 570 ezer alkalmazott van – ugyanakkor az ő értesülésük szerint az alvállalkozóknak nem biztos, hogy Bidenék előírnák ezeket a szabályokat, miközben az alvállalkozók száma évről évre nő.

A Reuters szerint

Bidenék célja, hogy minél több embert beoltsanak az angolok szerint könnyebben fertőző, ám kevésbé halálos, először Indiában detektált delta variáns miatt,

hogy elkerülhessék az újabb lockdownokat és szigorításokat.

Az amerikai járványkezelésért felelős CDC a delta variáns miatt – a jelenlegi új esetek 83 százalékát a vírus ezen variánsa okozza – a héten ismét szigorított a maszkhordási ajánlásain:

mostantól az olyan helyeken, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze, ismét azt ajánlják, hogy még az oltottak is viseljenek maszkot.

Ennek megfelelően például a Pentagonban, de más szövetségi intézményekben is ismét kötelezővé tették a maszkok használatát, de ehhez hasonlóan több állam is szigorított a maszkhordási szabályain és ajánlásain.

NYITÓKÉP: Phil Roeder / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek