Hatalmasat csúsztatott a DK a magyar helyreállítási tervről

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.27. 13:39

Varga Zoltán DK-s parlamenti képviselő szerint már el is buktuk a 2450 milliárd forint értékű uniós forrást, és az EU azt sem engedi, hogy a magyar kormány előfinanszírozza a magyar költségvetésből a helyreállítási projekteket. Csakhogy akire hivatkozva ezt kijelentette, az ezeket egyáltalán nem mondta, sőt, az ellenkezőjét állította.

Hatalmasat csúsztatott a DK a magyar helyreállítási tervről
„A Demokratikus Koalíció figyelmezteti a miniszterelnököt és drága elvtársait: hiába próbálják hazugságokkal elkendőzni azt, hogy az ő hibájukból esik el Magyarország tekintélyes pénzektől. Nyilvánvaló, hogy az orbáni korrupció miatt bukja Magyarország a támogatásokat, valamint Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Orbán papa és a többi milliárdossá vált sógor, koma, jóbarát miatt. Nekünk európai magyaroknak egy feladatunk van: elérni, hogy 2022-ben a magyar miniszterelnököt ne Orbán Viktornak hívják, hanem Dobrev Klárának. (…) Akkor jönnek majd uniós források újra az országba!”

– így kampányolt Dobrev Klára mellett a valamiért sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élőjében Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és frakciószóvivője. Az élővideós formátum – ami a járvány alatt vált elterjedtté a magyar politikában – ugyanis azt nem tette lehetővé, hogy a politikus mondandója után kérdéseket is fel lehessen tenni neki, ahogy az egy valódi sajtótájékoztatón szokás, így például azzal sem lehet őt szembesíteni, ha hamis dolgokat állít.

A videóban emlegetett „tekintélyes pénzek” alatt Varga az EU koronavírus-válságot követő helyreállítási alapjának Magyarországra jutó összegét értette: a 672,5 milliárd eurós alapból a magyar kormány 7,2 milliárd eurónak, átszámolva 2450 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatást hívna le digitális reformokra, egészségügyre, kutatás-fejlesztésre, felsőoktatásra és „zöld átállásra” – csakhogy az Európai Bizottság ennek elfogadását szeptember 31-ig elodázta a magyarországi korrupciós kockázatokra hivatkozva, amiket a Bizottság szerint csak egy széleskörű igazságügyi reformmal lehetne orvosolni.

Ezért aztán Orbán Viktor miniszterelnök még múlt hét pénteken bejelentette: a magyar központi költségvetés kontójára előzetesen meg fogják finanszírozni a még el nem fogadott magyar helyreállítási terv projektjeit, arra számítva, hogy a késéssel, de megérkező uniós pénzekből majd pótolni lehet ezt az összeget.

A DK szerint azonban az EU a döntéssel hivatalosan is kimondta, hogy ezt Orbán nem teheti meg, és – a Varga-féle eszmefuttatás szerint – kijelenthető, hogy Magyarország elbukta ezeket a pénzeket.

És hogy mire alapozza a DK és Varga Zoltán azt, hogy az EU nem engedi Orbánnak magyar forrásból előfinanszírozni a helyreállítási terv projektjeit? Az emberarcú gazdaságért felelős EU-bizottsági alelnök, Valdis Dombrovskis szavaira, aki az uniós pénzügyminiszterek informális, hétfői egyeztetésén – Varga állítása szerint – egyértelműen leszögezte, hogy az előfinanszírozást „meg kell előznie a magyar terv uniós jóváhagyásának, hiszen a bizalom feltétele, hogy az uniós helyreállítási alapból pontosan azokat a projekteket támogassák, amelyeket a döntéshozók közösen jóváhagytak”.

Mindezzel csak egyetlen picinyke bökkenő van:

Valdis Dombrovskis egyáltalán nem azt állította, amit a Demokratikus Koalíció mond.

Ahogy arról az Azonnalin is írtunk, Dombrovskis mindössze arra figyelmeztetett, hogy:

„Ahhoz, hogy magabiztos lehess a tekintetben, hogy mely tevékenységeket finanszírozza meg a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (a helyreállítási alap hivatalos megnevezése – a szerk.), és mely tevékenységeket nem fogja – természetesen fontos, hogy legyen egy elfogadott terv.”

Azaz Dombrovskis egyáltalán nem jelentette azt ki, hogy csak akkor finanszírozhatja meg a magyar kormány a helyreállítási terv projektjeit, ha előtte a Bizottság (és a szakminisztereket tömörítő Tanács is) rábólint a tagállami tervre, csupán azt fejezte ki, hogy talán bölcsebb dolog előbb megvárni a helyreállítási tervről való döntést, és utána költeni az abban foglalt projektekre.

Azt pedig végképp nem állította egy szóval sem a Bizottság alelnöke, hogy Magyarország ennek ellenére ne dönthetne úgy, hogy előfinanszírozza a helyreállítási projekteket, sőt mi több, külön kitért arra, hogy ezt amúgy Magyarország minden további nélkül megteheti, ha akarja.

A DK saját értelmezésében azt sem említi meg, hogy egyébként nem Magyarország az egyetlen tagállam, ahol a Bizottság a helyreállítási terv elfogadását késlelteti, és kiegészítéseket kér: ugyanebben a cipőben jár Lengyelország, Románia, Észtország, Svédország és Finnország is.

Varga Zoltánt egyébként a hétfőn hivatalosan elstartolt előválasztáson is fogjuk még látni: ő a DK jelöltje Hajdú-Bihar megye 1-es, debreceni körzetében. Ellenfelei a momentumos debreceni önkormányzati képviselő Szabó Bence, a Debreceni Egyetem volt rektora, Fábián István az MSZP-Párbeszéddel a háta mögött, valamint az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA volt elnöke, egyben az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József lesznek.

NYITÓKÉP: Varga Zoltán / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek