Orbán Viktor a Pegasus-botrányról: Nem szeretek spekulálni

2021.07.23. 08:30

Orbán Viktor úgy véli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter már minden fontosat elmondott a Pegasus-botrányról.

Orbán Viktor a Pegasus-botrányról: Nem szeretek spekulálni

Lehet így spekulálni, de én nem szeretek így bonyolultan spekulálni. Ezzel kapcsolatosan a belügyminiszter mindent elmondott, amit tudni kell

– válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a július 18-án kirobbant Pegasus-botrány része-e annak a „nemzetközi támadásnak”, amit Orbán Viktor szerint részben a pedofiltörvény miatt indítottak a magyar kormány ellen.

Szokásos péntek reggeli interjújában több szó nem esett a Pegasus-botrányról, helyette leginkább az Orbán Viktor által bejelentett gyermekvédelmi népszavazásról, illetve „Brüsszel” vélt vagy valós támadásairól esett szó.

Saját magyar helyreállítási alapot hozunk létre

A miniszterelnök szerint azért van szükség a népszavazásra egy olyan törvényről, amit már elfogadtak, mert „Brüsszel” megtámadta Magyarországot, hogy „megváltoztassuk a gyermekvédelmi törvényünket”.

Orbán úgy véli, hogy az Európai Unió koronavírus-válság gazdasági leküzdése miatt indított helyreállítási alapból azért késleltetik a magyar kormány tervének elfogadását, hogy ezzel is nyomást helyezzenek a kormányra – szerinte az, hogy a Bizottság a korrupció miatt dobta vissza a tervet, az „csak fedősztori, egy ürügy”.

A miniszterelnök szerint emiatt „Brüsszel” visszaél a hatalmával, mert a „zsarolással, fenyegetőzéssel, kötelezettségszegési eljárás indításával” csak nyomást akarnak helyezni a magyar kormányra, hogy vonja vissza a törvényt. (Arról, hogy valójában miért nem fogadta el a magyar kormány tervét az Európai Bizottság, részletesebben itt írtunk.)

Ugyanakkor Orbán szerint a pénz meg fog érkezni, igaz minimum két hónapos késéssel, ami szerinte a helyreállítási alap lényegét veszi el. Emiatt bejelentette, hogy

létrehozzák a magyar helyreállítási alapot, és meg is indítják majd a Bizottságnak benyújtott terv szerinti programokat a magyar állam költségvetéséből, „ha jön pénz Brüsszelből, ha nem”,

és majd ha megérkezik az alapból Magyarországnak járó 2450 milliárd forintnyi pénz, akkor abból utólag kifizetik. Részleteket azonban nem árult el, azt ígérte, hogy erről majd Varga Mihály pénzügyminiszter fog bővebb tájékoztatást adni.

Orbán szerint azért kritizálják a kormányt a sokak által pedofiltörvénynek ismert, általa gyermekvédelmi törvénynek nevezett törvény miatt, mert világok harca zajlik: nyugaton az LMBTQ-jogok szabadságkérdésnek számítanak, míg itthon életmódnak – szerinte itthon mindenkinek megvan a joga, hogy hogyan éljen, de ez csak a felnőttekre vonatkozik, a gyerekek esetében hadd döntsön a szülő. „Igazságot a magyaroknak!” – zárta gondolatát a magyar kormányfő egy revizonista gondolattal.

12 év felettieknél oltáskampány indul

Az interjúban szó esett a járványról is: Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon is lesz negyedik hullám, azonban annak intenzitása függ attól, hogy mennyien oltatják be magukat.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy itthon jelenleg 23 olyan esetről tudunk, amikor az Indiában detektált deltavariánssal fertőződött meg valaki, míg a gamma (brazil) esetében 2 ilyen fertőzésről tudunk. Orbán megismételte előző heti interjújában bejelentett harmadik oltás lehetőségét, és arra kért mindenkit, hogy konzultáljon az orvosával, hogy ki milyen oltást kapjon.

Ezenkívül bejelentette, hogy a 12 éven felülieknél egy általános oltási akciót indítanak még a tanévkezdés előtt,

hogy a következő iskolai évvel ne legyenek problémák, bár a brit kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága a 12-17 közöttiek kapcsán nem tartja indokoltnak az oltást, csak abban az esetben, ha valaki olyan alapbetegségben szenved, ami miatt nő a súlyos megbetegedésnek a kockázata vagy egy háztartásban él egy immunszupresszált személlyel (az ő immunrendszerünk lassabban működik, így a szervezetükben gyorsabban tud szaporodni a vírus).

Emellett Orbán azt is elárulta, hogy az idősek 15 százaléka nem oltatta be magát, akiket majd személyesen fognak megkeresni, hogy meggyőzzék őket az oltásról, de egyébként továbbra is egyéni döntés marad, hogy valaki kér-e oltást.

Orbán: Itthon nyitott olimpiánk lehetne

Az interjú legvégén pár szót váltottak a július 23-án kezdődő 2020-as tokiói olimpiáról is. Orbán elmondta, hogy szerinte fájdalmas, hogy szurkolók nélkül, zárt kapusan rendezik meg az ötkarikás játékokat a Japánban emelkedő esetszám miatt. Ezenkívül Orbán arról is értekezett, hogy ha Magyarország rendezné az olimpiát, ilyen probléma nem lenne, hiszen itt az oltási akció rendben halad, ezért itt „normális körülmények között”, nyitott kapukkal rendezhetnék meg az ötkarikás játékokat.

Elmondta, hogy ennek ellenére ő hajnalonként fel fog kelni, hogy megnézhesse a jatékokat. „Hajrá magyarok!” – zárta interjúját a miniszterelnök.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor még a május 21-i interjúján. FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek