Elindul az előválasztáson, és saját frakcióra hajt Pálinkás József pártja

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.21. 13:20

Ha a saját frakció esetleg mégsem jönne össze 2022 tavaszán, akkor az Új Világ Néppárt jelöltjei leginkább a Jobbik és a Momentum frakciójához csatlakoznának.

Elindul az előválasztáson, és saját frakcióra hajt Pálinkás József pártja
„Sikerült megállapodnunk a hat párttal, és elindulunk az ellenzéki előválasztáson”

– jelentette be Pálinkás József, az Új Világ Néppárt (ÚVNP) alapítója és elnöke az ellenzéki előválasztási bizottság képviseletében megjelent momentumos Hajnal Miklós és jobbikos Szabó Gábor mellett egy, a XII. kerület szívében, a Szarvas Gábor úton tartott sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, Pálinkás József volt MTA-elnök, az első Orbán-kormány oktatási minisztere még tavaly októberben alapított egy új konzervatív-liberális, kormánykritikus pártot, amivel többek között a Fideszből kiábrándult szavazókat akarja megszólítani, és ami idejekorán be is jelentette, hogy egyébként indulna az előválasztáson is.

Csakhogy a hatpárti szövetség úgy döntött, hogy rajtuk kívül a civilek ugyan indulhatnak az előválasztáson, azonban előzetesen nyilatkozniuk kell, hogy 2022-es győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Ez azonban nem tetszett az ÚVNP-nek, ami pártként a saját színeiben akar indulni az előválasztáson – ezt a konfliktust sikerült mostanra feloldani – Pálinkás szavaival élve – „tárgyalások és sok-sok töprengés” után.

Mint azt az előválasztási bizottság nevében megszólaló, de egyébként a Jobbik országos választmányának elnöke és korábbi pártigazgatója, Szabó Gábor elmondta, a megállapodás értelmében:

+ az ÚVNP ugyanolyan jelölőszervezet lesz az előválasztáson, mint a többi hat párt, azaz a saját színeikben indulhatnak a jelöltjeik;

+ akik ha legalább öt helyen megnyerik az előválasztást, akkor

a hat párt elnökei napirendre tűzik, hogy hétpártivá alakítsák szövetségüket, bevéve az ÚVNP-t;

+ amennyiben Pálinkásék legalább öt jelöltje nyer az őszi előválasztáson túl a 2022-as parlamenti választáson is, akkor az ÚVNP saját frakciót alakíthat majd a parlamentben;

+ amennyiben viszont nem jön össze a frakcióalakításhoz szükséges öt képviselő, úgy a 2022-es választáson nyertes ÚVNP-s jelöltek a hat párt (DK, MSZP, LMP, Jobbik, Párbeszéd, Momentum) valamelyikének frakciójához fognak csatlakozni;

+ ennek érdekében a július 26-án kezdődő előválasztási jelölési időszakban az ÚVNP-s jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy másodlagos preferenciaként a hat párt közül egyébként melyikbe ülnének be, ha nem tudnának önálló frakciót alapítani.

Az Azonnali kérdésére, hogy mely frakciók a legszimpatikusabbak az ÚVNP számára, Pálinkás József azzal válaszolt, hogy ezt már az egyelőre 20-30 biztos indulójuk nagyjából eldöntötte. Pálinkás kérdésünkre – meglepve ezzel Szabó Gábort is, aki erről semmit nem tudott – kifejtette:

jelöltjeik a hatból öt párt frakciója iránti szimpátiájukat már kifejezték, a Momentum és a Jobbik leendő frakciója a legnépszerűbbek.

Az Azonnali kérdésére, hogy az egyetlen párt, ahova az ÚVNP jelöltjei egyelőre nem ülnének be, a DK-e, Pálinkás azzal reagált:

„Ezt most hadd ne hozzam nyilvánosságra!”

A jelöltekről beszélve egyébként Pálinkás elmondta, indul például Pécsett tőlük P. Horváth Tamás, aki 2019 őszén a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben lett önkormányzati képviselő a pécsi közgyűlésben, de indulni fog a párt egészségügyi szakpolitikusa, Lantos Gabriella, valamint Szent-Iványi István, az SZDSZ egyik alapítója, korábbi ljubljanai nagykövet, aki 2015-től 2018-ig a Fodor Gábor-féle Liberálisoknál tevékenykedett. Az ÚVNP tervez továbbá indulni több budapesti és Pest megyei körzetben is.

Az Azonnali kérdésére Pálinkás elárulta, ő maga – az egyébként billegőnek számító – Hajdú-Bihar 1-es körzetben fog indulni.

Az viszont kérdéses még, hogy Pálinkás József elindul-e mindemellett még a miniszterelnök-jelölti előválasztáson is: erre az érintett azt mondta, hogy

erről a párt közgyűlése május 26-án, szerdán dönthet.

A volt MTA-elnök mindenesetre tartja, hogy ő adott esetben részt venne a miniszterelnök-jelölti előválasztáson is.

Az Azonnali kérdésére, hogy az ÚVNP bevétele az előválasztásba és potenciálisan az összefogásba is, nem pont olyan-e, mint amikor 2014-es parlamenti választáskor az akkori összefogás pártjai kénytelen-kelletlen bevették a Liberálisokat is a szövetségbe, Szabó Gábor azzal reagált, hogy ők ugyan az akkori összefogásban nem voltak benne, de emlékei szerint akkor egy nagyon keserédes és nyögvenyelős megállapodás született, most viszont egy nagyon korrekt tárgyalás eredménye az ÚVNP-vel a pénteki bejelentés.

Hajnal Miklós arra emlékeztetett, hogy 2014-ben ő épphogy végzett a gimnáziumban, és a Momentum akkor még nem létezett, de szerinte abban különbözik ez a megállapodás, hogy

ezt mindegyik fél szabadon, kényszerek nélkül hozta meg.

Arra a kérdésre, hogy egyáltalán mi szükség van az egyébként is már elég színes összefogásban még az Új Világ Néppártra is, Szabó Gábor azzal felelt, hogy Pálinkásék erős értelmiségi csapatot gyűjtöttek össze, és sok jelöltjük van, akik a polgári értékek képviseletével és a jobbközép pozíció elfoglalásával erősíthetik az összefogást.

Az Azonnali kérdésére, hogy nem erre van-e az összefogásban a néppártosodott Jobbik, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, a jobbikos Szabó Gábor azt felelte: 

az ÚVNP segíteni tud a Jobbiknak a polgári szavazók megszólításában.

Hajnal Miklós pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ők nem az alapján döntöttek, hogy Pálinkásékra szükség van-e, vagy sem: a cél az, hogy az ellenzéki választók minél szélesebb tömegeit megmozdítsák, és ezt elősegíti az ÚVNP csatlakozása az előválasztáshoz.

NYITÓKÉP: Pálinkás József Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek