Karácsony Gergely az Azonnalinak: Nagyon szívesen szerepelek Orbán Viktorral egy plakáton

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.16. 12:24

Akár Orbánnal közösen is népszerűsítené Karácsony az oltást, ha a kormány nyitott egy ilyen partnerségre.

Karácsony Gergely az Azonnalinak: Nagyon szívesen szerepelek Orbán Viktorral egy plakáton

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Orbán Viktor péntek reggeli szokásos Kossuth rádiós interjújában elmondottakra. A miniszterelnök reggel ugyanis bejelentette: a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást a már mindkét adag oltóanyagot legalább négy hónapja megkapók számára, valamint hogy kötelező lesz az oltás az egészségügyben.

Karácsony úgy látja: a kormány nagyon súlyos hibát követett el, amikor engedélyezte a 65 évnél idősebbek körében a Sinopharm-vakcinát. A főváros ellenanyagtesztjei ezt már korábban kimutatták, hogy náluk nem alakul ki a kellő védettség.

A főpolgármester emiatt egyrészt üdvözli, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást, de szerinte ez nem elegendő. A főpolgármester úgy látja:

szinte csak azoknak van szükségük a harmadik oltásra, akik Sinopharm-vakcinát kaptak, és az is lehet, hogy nekik negyedik oltásra is szükségük lesz.

Ezért a főváros azt szorgalmazza, hogy

  • legyen egy oltási kampány kampány kifejezetten a Sinopharm-vakcinák oltottak számára;
  • legyen általános és ingyenes számukra az állami antitest-tesztelés.

Karácsony elmondta: a főváros folytatja az antitestvizsgálatot, amit kezdettől fogva elérhetővé tettek minden kerület számára, amelyek közül több élt is a lehetőséggel. A főpolgármester arra kéri a kormánypárti kerületeket, hogy ők is éljenek a főváros által nyújtott segítséggel.

Karácsony úgy látja: a kormány bátortalan lépései helyett sokkal proaktívabb segítségre van szükség, ezért felszólította a kormányt:

nem oltson többé 65 évnél idősebbeket Sinopharmmal, és érje el a kormány, hogy Kína vásárolja vissza a fel nem használt vakcinát.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a főváros által végzett antitestvizsgálat – a Semmelweis Egyetemen végzett kutatással ellentétben – csak a védettség kialakulása szempontjából fontos egyetlen tényezőt mér, és nem veszi figyelembe például a sejtes immunitás hatásait.

Ezzel kapcsolatban Karácsony újságírói kérdésre elmondta: úgy tudja, a főváros által használt tesztek ellenanyag-vizsgálatra alkalmasabbak, mint a Semmelweis által használtak, de nem szeretne versenyfutásba belemenni.

Az Azonnali arról érdeklődött a főpolgármesternél, hogy a fővárosban szerte megtalálható reklámfelületeket tervezik-e az oltás népszerűsítésére használni, és – mivel az ellentétekkel együtt a kormány is és a főváros is az oltás mellett áll –, tervezik-e összehangolni a harmadik oltás népszerűsítését. Erre Karácsony azt mondta: a főváros továbbra is használja majd a médiafelületeit, hogy népszerűsítse az oltást, és tett egy felajánlást is:

Ha a kormány ebben partner, akkor a fővárosi önkormányzat, sőt akár a teljes magyar ellenzék nagyon szívesen vesz részt egy közös kampányban a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy az oltást még tovább tudjuk vinni – mondta a főpolgármester.

Karácsony azt is hozzátette:

nagyon szívesen szerepel Orbán Viktorral egy plakáton, ahol közösen kérik a budapestieket és a vidéki polgárokat, hogy oltassák be magukat.

NYITÓKÉP: Tarnay Kristóf Ábel / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek