Öt másik üggyel egyesítették a védettségi igazolványok miatti alkotmányjogi panaszt

Szerző: Bakó Bea
2021.06.25. 16:08

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Öt másik üggyel egyesítették a védettségi igazolványok miatti alkotmányjogi panaszt

Amint arról még májusban beszámoltunk, alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz amiatt, hogy szerintem

észszerűtlenül és aránytalanul, vagyis jogellenesen különbözteti meg a covid ellen be nem oltottakat a védettségi igazolványokkal bevezetett rendszer,

miszerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek különböző rendezvényekre és helyszínekre, ahova az azzal nem rendelkezők nem – miközben a koronavírus elleni védőoltás elméletileg nem kötelező. (Az ügyvédem, Karsai Dániel által szerkesztett panasz részleteiről ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.)

Az alkotmányjogi panasz meglepően gyorsan ügyszámot is kapott, időközben pedig a kormány bejelentette a covid miatti korlátozások újabb enyhítését – ezzel sem szűnik meg azonban teljesen az oltatlanok megkülönböztetése, hiszen ők továbbra sem mehetnek például koncertekre vagy sporteseményekre. Legalábbis ennyi derült egyelőre ki a csütörtöki kormányinfón, a részletekről szóló kormányrendelet még nem jelent meg.

Mindenesetre az Alkotmánybíróság láthatóan elkezdett dolgozni a diszkrimináció miatti panaszon, amivel ráadásul nem vagyok egyedül. A pénteken kipostázott levél szerint

az Alkotmánybíróság ugyanis egyesítette az ügyemet öt másikkal, amelyek mind a védettségi igazolványokkal bevezetett diszkriminatív rendszerre vonatkozó panaszok.

Hogy rajtam kívül a többi panaszos kicsoda, azt nem lehet tudni, ők ugyanis éltek az anonimitás lehetőségével, így a neveik ki vannak takarva az indítványokban. Az egyesítés egyébként bevett dolog olyankor, mikor több ügy érkezik, amelyeknek a tárgya részben vagy egészben fedi egymást. Az egyesített ügyek adatlapját itt lehet elérni az AB honlapján, az enyém ezek közül ez.

A nekem kiküldött, június 15-én kelt levelet Juhász Miklós alkotmánybíró jegyezte, mint kiderült, ő az előadó bíró az ügyben (ez azt jelenti, hogy ő fogalmazza meg a határozattervezetet, amiről aztán majd szavaznak a bírák). Juhász egyébként tavaly tavasz óta alkotmánybíró csak, előtte tíz évig a Gazdasági Versenyhivatalt vezette, és bíróként is dolgozott korábban.

Az AB honlapjáról az is kiderül, hogy az egyesített ügyeket

június 22-én, kedden már napirendre is vette az Alkotmánybíróság 1. öttagú tanácsa.

Az Alkotmánybíróság ugyanis ügytől függően vagy teljes ülésen, vagy öttagú tanácsokban (ebből három van) ítélkezik: az első öttagú tanácsban Juhász Miklóson kívül ott ül még Sulyok Tamás, az AB elnöke, korábban ügyvéd, Horváth Attila jogtörténész (vele hivatalba lépésekor interjúztam is még a Mandineren), Czine Ágnes korábbi büntetőbíró, a tanácselnök pedig Juhász Imre, korábban ügyvéd, illetve az ELTE Polgári Eljárásjogi Tanszékének oktatója.

Hogy bármiféle döntés mikor születik az ügyben, nem tudni.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek