Közép-Európa legjobb zenekara Bécs ikonikus lakótelepéről, az Alterlaaról írt dalt

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.25. 11:21

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Közép-Európa legjobb zenekara Bécs ikonikus lakótelepéről, az Alterlaaról írt dalt

Szerelem, szenvedés, rock and roll: főleg ezek a témái a bécsi Wanda zenekarnak, amit még Bolognában is ismernek, miután a belvárosi Ceccarelli hentesbolt előtt naponta németajkú turisták állnak meg fotózkodni, és ha már ott vannak, vesznek is valamelyik vaddisznós vagy édesköményes kolbászból. Az üzlet tulajdonosai sokáig nem értették, mire föl ez a nagy felhajtás körülöttük, és miért csak németek meg osztrákok részéről tapasztalják, míg nem megtudták, hogy a németnyelvű popzenei színtér egyik legismertebb zenekara, a Wanda költötte bele őket a mára legismertebb dalába, a Bolognába, amely az unokatestvérébe beleszerető, állítólag tényleg létező Cecarelli nagynéni boldogtalan szerelmi életéről szól.

Az, hogy a klip bolognai forgatása közben találtak egy ugyanilyen nevű boltot és bevágták vágóképnek, a puszta véletlen műve csak.

Nem kell ahhoz Bécsben élni vagy osztráknak lenni, hogy valaki szeresse Közép-Európa egyik legsikeresebb zenei műfaját, az ausztropopot, mert meghallgatott mondjuk pár Kreisky-számot (igen, Bruno Kreiskyről nevezték el a zenekart), vagy az eleve bécsiül éneklő Nino aus Wient, hiszen itt van a Wanda, és hozott egy új számot június végére, amit csütörtökön 10-kor tettek ki a netre. A téma a hetvenes években épített, 3200 lakásos bécsi 23. kerületi Alterlaa lakótelep, egy igazi város a városban, amit már messziről látni lehet, amikor valaki Salzburg felől autóval közeledik Bécs felé az A21-es körgyűrűn.

Miután Marco Wanda úgy véli, ő csak szerelemről, halálról és szenvedésről szóló dalokban jó, ezért ennek megfelelően az új szám is arról szól, hogy mi mindent megtesz valaki azért, hogy egy lakótelepi lány figyelmét felkeltse, sikertelenül. Mindig is vonzotta a lakótelep, olyan volt neki, mint Bécsnek valami misztikus külső őrhelye, így mindig is úgy érezte, meg kell zenésítenie.

Az FM4 próbálta megtudni, hogyan született a dal őket egy kicsit a bossa novára emlékeztető zenei világa, de Marco Wanda elütötte a kérdést azzal, hogy berakta a dobgépet, és akkor született rá valami: „A lényeg, hogy az emberek azt mondják rá, hogy ez egy tipikus Wanda-szám. (...) Nem akarom idegesíteni az embereket mindenféle zenei kísérletezéssel. Sosem érdekelt az ilyesmi.” És ebben semmiféle szarkazmus nincs, ahogy abban sincs, hogy az általa nem annyira szeretett nyáron jön ki egy fülbemászó, a 2022-es turnéjukon a közönség által is kiválóan énekelhető dal.

FOTÓ: Alterlaa. Thomas Ledl / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek