A német Zöldek kancellárjelöltjével találkozott Karácsony Gergely

2021.06.25. 20:22

Annalena Baerbock posztolt is az eseményről, reméli, hogy Karácsony lesz Orbán kihívója 2022-ben és le is győzi majd.

A német Zöldek kancellárjelöltjével találkozott Karácsony Gergely

Berlinbe látogatott június 25-én Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, és a Párbeszéd-MSZP-LMP-tandem előválasztási miniszterelnök-jelöltje, hogy találkozzon Annalena Baerbockkal, a német Zöldek kancellárjelöltjével. Az eseményről Karácsony eddig nem, de Baerbock már kirakott egy bejegyzést Facebook-oldalára, ahol arról ír, a progresszív erők szövetsége nagyon sok mindent el tud érni egy országban:

„Ő lett Budapest zöld polgármestere és most igazi reményt ad arra, hogy Magyarországon bekövetkezhet a változás” 

– mutatta be vendégét követőinek, majd hozzátette, Karácsony ki szeretné hívni Orbán Viktort, és legyőzésével „visszatenné Magyarországot Európa középpontjába”, jelentsen ez bármit is. Ennek része a német politikus szerint, hogy Karácsony a klímaválságra reagáló, a jogállamot visszaállító és a társadalmi szolidaritást megerősítő kormányzásra készül föl.

Uns verbindet die Überzeugung, dass progressive Kräfte gemeinsam auch in schwierigen Lagen viel bewegen können: Gergely...

Posted by Annalena Baerbock on Friday, 25 June 2021

Karácsony Gergely csütörtöki, az Azonnalinak adott interjújában már hangsúlyozta, zöld kormányzásnak örülne legjobban Németországban 2021 után, és ha esetleg megválasztják nem csupán miniszterelnök-jelöltnek, de miniszterelnöknek is, az egyik első hivatalos útja is Berlinbe vezetne, természetesen attól függetlenül, ki ül majd a kancellári székben.

Noha a posztra Annalena Baerbock továbbra is erős jelölt a 2021. szeptemberi német választáson,

arról már nálunk is lehetett olvasni, hogy valószínűleg mégsem tudnak a Zöldek nyerni,

legalábbis akkor nem, ha a német átlagpolgárnak rendkívül radikális programjuk ebben a formában érvényben marad. A legutóbbi tartományi választáson, Szász-Anhaltban a Zöldek gyors gyengülésének már voltak jelei, azt a versenyt például a helyben eleve erős CDU nyerte meg, de a felmérések alapján az is elmondható, hogy a Zöldek folyamatosan a szociáldemokraták és a liberális FDP javára gyengülnek. Míg a szocdemeket kancellárjelöltjük, Olaf Scholz jelenlegi alkancellár személye húzza felfelé, addig a liberálisok kritikusak voltak a járvány alatti lezárásokkal, amit sok választó meghálálni szándékozik nekik.

NYITÓKÉP: Annalena Baerbock német zöld kancellárjelölt és Karácsony Gergely, Budapest zöld főpolgármestere és előválasztási miniszterelnökjelölt Berlinben 2021. június 25-én / FOTÓ: Nils Leon Bauer, Annalena Baerbock / FB

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek