Brit lapszerkesztő: Nem Magyarországot, hanem Orbánt kellene pellengérre állítani

2021.06.24. 17:10

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

Brit lapszerkesztő: Nem Magyarországot, hanem Orbánt kellene pellengérre állítani

Nem csupán a német sajtó, de gyakorlatilag az egész kontinens újságírógárdája a német-magyar mérkőzést nézte szerda este, főleg azért, mert a magyar kormány és a Jobbik által elfogadott pedofiltörvény homofób kiegészítései után az politikai és szimbolikus jelentőséget is kapott.

A kialakult botrányról Twitteren kifejtette a véleményét a befolyásos angol balközép hetilap, a New Statesman külpolitikai szerkesztője, Jeremy Cliffe is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Allianz Aréna tervezett, de az UEFA által végül nem engedélyezett szivárványos kivilágítása után Magyarország mintegy jelképe lett a kelet-európai homofób tendenciáknak,

amiket a nyugat mint szélsőjobboldali gondolatot elutasít.

Ugyanakkor Cliffe azt is megjegyezte hosszabb bejegyzésében, hogy ha a mérkőzésre bevitt szivárványszínű zászlókkal a németek a morális felháborodást akarták kifejezni,

az nem segít túl sokat azokon, akiket Magyarországon a törvény és az az által okozott diszkrimináció érint,

de azokat sem segíti, akik az országon belül politikai erőként tehetnének Orbán ellen konkrétan is.

Nem kéne Magyarországot csak és kizárólag Orbán Viktorral azonosítani

Cliffe azt is megjegezte: „Nem tudjuk, hogy a magyar válogatott tagjai egyénenként hogyan vélekednek politikailag, de ahogyan én tudom, legalább egyikük Orbánt nyíltan is kritizálja. Rengeteg az olyan hazafias magyar, aki gyűlöli Orbánt, de végignézte a meccset és szurkolt a saját csapatának.”

A szerkesztő ugyan nem nevezi meg a válogatott kapusát, Gulácsi Pétert, de nyilván arra az esetre gondolhatott, amikor Gulácsi február végén nyíltan is kiállt rendkívül sok ember által követett Facebook-oldalán a szivárványcsaládok jogaiért, és az ellen a kormányzati gondolat ellen, hogy a család csak férfiból, nőből és gyerekekből állhat. Gulácsit egyébként ezért a véleményéért a magyar szurkolók többsége el is ítélte, sőt, még Orbán Viktor is kritizálta őt.

Ezenkívül a keddi mérkőzés előtt egy másik magyar válogatott játékos, Willi Orbán is úgy vélekedett, számára beleférne a müncheni stadion szivárványos kivilágítása is.

Jeremy Cliffe rendkívül káros jelenségnek látja, amikor „a magyarok” mint kollektíva az illiberális politikai gyakorlatok és kirekesztés jelképeivé válnak, ami szerinte Orbánnak még használ is.

Azt is írta, ez már csak azért is problémás, mert ezzel minden különösebb ok nélkül lesöprik az asztalról azt a tényt, hogy jelenleg létezik erős magyar politikai ellenzék. Cliffe szerint az ellenzék egyértelműen legerősebb miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, miközben az egyesült hatpárti ellenzék „a legutóbbi felmérésekben fej-fej mellett áll a kormánypártokkal”. Emiatt Cliffe úgy látja: nehéz azt mondani, hogy a magyarok túlnyomó többsége helyeselné, vagy támogatná jelenleg Orbán Viktor politikáját.

Ha a nyugatnak nem tetszik Orbán, ne csak kritizálja a rezsimet, hanem segítse az ellenzéket

A londoni szerkesztő azt is kifejezte, hogy szerinte a magyar ellenzéki aktivistáknak – akiken szerinte sok múlik az ország jövője szempontjából – nem arra van szüksége, hogy a nyugatiak azt vágják a szemeikbe, hogy Orbán milyen szörnyű, ha nem tetszik valakinek nyugaton a magyar miniszterelnök. Cliffe úgy véli, hogy ennél sokkal hasznosabb és hatásosabb, ha ehelyett az ellenzéknek üzenik meg azt, hogy

„Európa többi része még mindig hisz abban, hogy lehetséges másmilyen Magyarország is, mint Orbáné”.

Ehhez azonban, mint írta, el kellene engedni azt a fajta elnagyolt szimbolikus politikát, amely a teljes országot igyekszik a nemzetközi színtéren hitelteleníteni.

Végül Jeremy Cliffe Panyi Szabolcs Direkt36-on publikált, hosszú tényfeltáró cikkét is megosztotta, ami éppen arról szól: hiába most a nagyhangú erkölcsi felháborodás és kiállás a német kormány, illetve a politikai pártok részéről Orbán legújabb diszkriminatív tervei ellen,

a magyar kormányt gyakorlatilag a német tőkebefektetések tartják a felszínen gazdaságilag, de ezek jelentik politikai legitimációját is.

A brit média amúgy igen szűkszavúan, csak pár tudósításban számolt be a mérkőzésről, ami számukra azért is bírt téttel, mert a már a nyolcaddöntőbe jutó angol válogatott a londoni Wembley stadionban az F csoport második helyezettjét fogadja majd, ami végül Németország lett – noha sokáig úgy tűnt, hogy ha Magyarország legyőzi Németországot, akkor Portugáliával, ha pedig Portugália is kikap, akkor a magyar válogatottal kell majd játszania az angol nemzeti tizenegynek.

NYITÓKÉP: A müncheni Allianz Aréna szivárványszínekkel kivilágítva, nem a szerda német-magyar Eb-találkozó előtt. Johannes Schluep / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek