Az UEFA arról győzködi Boris Johnsonékat, hogy enyhítsenek a brit beutazási szabályokon

2021.06.17. 20:17

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

Az UEFA arról győzködi Boris Johnsonékat, hogy enyhítsenek a brit beutazási szabályokon

Annak ellenére, hogy a brit oltáskampány jól áll, folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma a szigetországban, ami miatt a Boris Johnson vezette konzervatív kormány elhalasztotta a június 21-ére tervezett végső brit nyitást. Az új időpont július 19-e lenne, ugyanakkor a kormány előre bejelentette, hogy az elkövetkezendő két hétben még ez változhat, ha nem javulna a járványhelyzet.

Azonban a koronavírus mellett másik gondja is akad a Johnson-kormánynak, ez pedig a nemrég elstartoló Európa bajnokság, aminek 

egyik megrendezője az Egyesült Királyság, ráadásul a két elődöntőt és a döntőt Londonban, a Wembley-stadionban tartják.

Az elődöntőket július 6-án és 7-én, míg a döntőt július 11-én rendezik meg.

A járványhelyzet romlása miatt a brit kormány eddig nem is enyhített a beutazási szabályokon: a legtöbb beérkezőnek továbbra is tíz napra kötelező karanténba kell vonulnia, ami viszont nem tetszik az Eb-t lebonyolító Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak.

Az UEFA ezért tárgyalásokat kezdett Johnsonékkal, hogy legalább a mérkőzésre érkezők mentesülhessenek a kötelező karantén alól,

de emellett az UEFA azt is el szeretné érni, hogy a brit kormány tartsa be a korábban ígért vállalásait – a brit labdarúgó-szövetség korábban azt ígérte, hogy a két Wembley-ben rendezett nyolcaddöntő egyikén, illetve a két elődöntőn és a döntőn a jelenlegi 25 százalékos kapacitás helyett már a Wembley felét megtölthetik majd a szurkolók.

Az UEFA pedig nem véletlenül aggódik, ugyanis jelenleg nem egyszerű beutazni az Egyesült Királyságba, ahol az országokat a fertőzöttségi szintjüknek megfelelően három különböző kategóriákba sorolják, amikre eltérő beutazási szabályok érvényesek:

+ vannak a zöld országok, ahonnan egy negatív teszttel be lehet lépni, majd belépés után két újabb tesztet kell elvégezni – karanténba viszont csak akkor kell bevonulnia az érkezőnek, ha a tesztje pozitív lett;

+ vannak a sárga országok, ahonnan ugyanúgy negatív teszttel lehet belépni, de függetlenül annak eredményétől, kötelező tíz napos karanténba vonulni, ahol további két házi tesztet el kell végezni a második és a nyolcadik napon – ha a második teszt is negatív, akkor mentesülhet a további karanténkötelezttség alól;  

+ és vannak a vörös besorolású országok, ahonnan érkezve ugyanúgy kötelező teszt és tíznapos karantén vár mindenkire a belépésnél, azonban a karantén alatt elvégzett két teszttel nem lehet hamarabb mentesülni a karanténkötelezttség alól.

Az UEFA-t leginkább ez a tíznapos kötelező karantén zavarja, hiszen 

az Eb-n résztvevő csapatok közül csak a három brit csapat országa – Anglia, Skócia és Wales – van zöld besorolásban, a legtöbb ország sárga országnak minősül,

ami miatt az onnan érkező szurkolóknak a mérkőzések előtt már legalább kilenc nappal a mérkőzés helyszínére kellene utazniuk, ha a stadionban szeretnék megnézni a meccseket. A labdarúgó tornán résztvevő csapatok országai közül egyedül Törökország számít vörös besorolású országnak.

Az UEFA ezért most arra kéri a Johnson-kormányt, hogy

az Európa bajnokságra érkező rajongók mentesüljenek a kötelező tíznapos karantén alól,

hogy legalább az elődöntőket és a döntőket hadd nézhessék meg élőben.

Az UEFA egyik szervezője, Martin Kellen a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy jelenleg még korai megmondani, hogy sikerül-e megállapodni a brit kormánnyal, de „reméljük, hogy az angol kormánnyal (sic!) együtt jó döntésre jutunk”. Ugyanakkor mindenkit nyugalomra intett, miszerint még bőven van idejük megyezniük a feleknek.

A 2020-ra tervezett Európa bajnokságot a koronavírus-járvány miatt 2020 helyett idén június 11-e és július 11-e között rendezik meg, összesen 11 országban – köztük az Egyesült Királyságban, ahol egyszerre két helyszín is van: a D csoport mérkőzéseit a londoni Wembley-stadion mellett Skóciában, Glasgowban található Hampden Parkban rendezik meg, míg a kieséses szakaszban majd két nyolcaddöntőt, az elődöntőket és a döntőt is a Wembley-ben fogják tartani.

AZ EURO 2020 DÖNTŐ HELYSZÍNE, A WEMBLEY BELÜLRŐL MÉG 2007-BEN. FOTÓ: JBMG40 / WIKIMEDIA COMMONS.

Azonban a kínai koronavírus delta – korábbi nevén indiai – variánsa miatt az elmúlt időszakban nőni kezdett a fertőzöttek száma az Egyesült Királyság majdnem minden területén, így Angliában is, ezért még az is veszélybe került, hogy a Johnson-kormány tud-e lazítani a beutazási szabályokon. Az Egyesült Királyságban már május 19-e óta folyamatosan nő a napi új fertőzöttek száma, június 17-én pedig annyi új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt, mint legutóbb február 19-én.

Mit tudtunk meg az Eb első fordulójából? Böcskei Balázzsal, politikai elemzővel és korábbi futballbíróval, illetve Schiffer Andrással, ügyvéddel és Vasas-szurkolóval kibeszéltük! Inkább megnéznéd az adást? Itt megteheted! A következő adással pedig a második forduló után, június 20-án vasárnap, 16:30-kor jelentkezünk élőben az Azonnali Facebook-oldalán.

NYITÓKÉP: Boris Johnson cserél mezt Panama korábbi elnökével, Juan Carlos Valerával még 2018-ban külügyminiszterként. FOTÓ: Foreign, Commonwealth & Development Office / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek