A FIFA és az UEFA felfüggesztette az orosz csapatok és az orosz válogatott részvételét a tornáin

2022.02.28. 19:44

Ezzel valószínűleg oda az orosz világbajnoki részvétel.

A FIFA és az UEFA felfüggesztette az orosz csapatok és az orosz válogatott részvételét a tornáin

Rövid közleményben tudatta döntését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA, illetve az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA, hogy

azonnali hatállyal, visszavonásig felfüggesztik az orosz csapatokat és az orosz válogatottat a két szövetség tornáiról.

Mint a közleményben fogalmaznak, a szövetségek szolidaritást vállalnak Ukrajnával, és mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, hogy

a labdarúgás ismét az emberek közötti egység és béke hordozója lehessen.

A döntés értelmében így az orosz válogatott nem vehet részt a 2022-es katari világbajnokság pótselejtezőjében, míg a Szpartak Moszkva az Európa-ligát kénytelen hátrahagyni, ahol a nyolcaddöntőbe jutott a moszkvai csapat.

Egyébként nem csak az orosz csapatokat befolyásolja az orosz invázió: az Egyesült Királyságban már azt is felvetették, hogy a Chelsea orosz tulajdonosa, az oligarcha Roman Abramovicsot rákényszerítik a csapat eladására, míg a háború kitörése miatt az ukrán ligát 30 napig felfüggesztették. 

A történelem során egyébként nem először döntött úgy a FIFA, hogy kizárja egy ország válogatottját egy általa rendezett tornáról: az 1992-es Európa-bajnokságon nem vehetett részt Jugoszlávia csapata, mivel időközben kitört a délszláv háború.

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro, Brazília elnöke tekinti meg a 2022-es világbajnokság egyik stadionját, az Al Janoub stadiont még 2019-ben. FOTÓ:  Palácio do Planalto / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek