A dán titkosszolgálat segítségével kémkedett az NSA Angela Merkel ellen

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.31. 10:01

A dán kormány 2015 óta tudott az akcióról, amiben más vezető európai politikusokat is lehallgattak, miközben az NSA a dánokat is megfigyelte.

A dán titkosszolgálat segítségével kémkedett az NSA Angela Merkel ellen

A dán közmédia, a Danmarks Radio a német Norddeutscher Rundfunkkal, a Westdeutscher Rundfunkkal és a Süddeutscher Zeitunggal közös oknyomozásában kiderítte: 

a dán titkosszolgálat „nyilvánvalóan” segítette az NSA-t vezető európai politikusok, köztük Angela Merkel lehallgatásában

– írja a Handelsblatt és a Deutsche Welle.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az önálló nemzetbiztonsági szolgálatnak számító, amerikai hírszerző szervezet, az NSA által lehallgatott politikusok között volt Merkel kancelláron kívül Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és Peer Steinbrück, az SPD korábbi kacellárjelöltje is. Azt, hogy Merkelt lehallgatták, nem új információ: a németek már 2013-ban gyanakodtak, hogy Merkel telefonját lehallgathatják az amerikai titkosszolgálatok, azonban 2015-ben végül arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg ez nem történt meg.

A dán-német oknyomozás most kiderítette, hogy a dánok egy Koppenhága melletti titkos lehallgatóállomást is az NSA rendelkezésére bocsátottak. Ezen az állomáson fut össze több tenger alatti internetes kommunikációs kábel; a csomóponthoz így az NSA is hozzáfért.

A lap azt írja, a dán kormányok legalább 2015 óta tudtak a szomszédos országok megfigyeléséről.

 

Miközben a dánok segítettek lehallgatni az európai politikusokat az amerikaiknak, az NSA magukat a dánokat is megfigyelte.

 

Az NSA még 2013-ban került a figyelem középpontjába, amikor Edward Snowden korábbi CIA-alkalmazott több száz titkos NSA-dokumentumot adott át a sajtónak. A dokumentumok arról tanúskodnak, hogy az amerikaiak hozzáférnek az emberek mobiltelefon-hívásaihoz és internetes tevékenységéhez az Egyesült Államokban és világszerte, és az amerikaik esetében ezeket gyűjtik és tárolják is. Snowden 2019-ben még memoárt is írt arról, hogy ezek a rendszerek hogyan működnek, illetve az amerikai titkosszolgálatok hogyan képesek a világon mindenkit megfigyelni.

NYITÓKÉP: Marc Dossmann / © European Union 2018 – Source: EP

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek