+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 21. szombat, 19:12
A 21. század legnagyobb lehallgatási botrányának főszereplője könyvet írt élményeiről, de az abból származó profit az amerikai kormányt illeti.
„Nem tudják betiltani (még) a könyvet, ezért letiltják a profitot, így próbálva elejét venni, hogy ilyen könyveket írjanak”

 

így reagált Edward Snowden arra a hírre, hogy Liam O'Grady, egy Virgina állambeli bíró döntése értelmében a könyvéből származó profitra ő nem jogosult, sőt, az teljes egészében az amerikai kormányt illeti.

 

De ki is Edward Snowden, és miről írt könyvet?

 

Edward Snowden nevét 2013-ban ismerhette meg a világ, amikor is kiszivárogtatott egy rakás szigorúan titkosított dokumentumot arról, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége, az NSA hogyan hallgatja le a világ számos vezető politikusát, többek között Angela Merkelt is.

 

Snowden a szivárogtatás után elhagyni kényszerült az Egyesült Államokat, először Hongkongba, majd onnan Oroszországba menekült, elkerülve, hogy hazájában bíróság előtt kelljen felelnie tetteiért. Snowden azóta is Oroszországban tartózkodik, immár állandó tartózkodási engedéllyel, amit idén adtak meg neki az orosz hatóságok, és amit három évente meg kell újítani. A tartózkodási engedély arra is feljogosítja az egykori NSA-alkalmazottat, hogy szabadon mozoghasson az országban.

 

Snowden nem tétlenkedett oroszországi tartózkodása alatt,

 

könyvet is írt arról, hogy NSA-alkalmazottként hogyan látott rá az ügynökség működésére, hogy ő maga hogyan segített a rendszer kiépítésében, és végül mi vezetett oda, hogy kirobbantsa a 21. század legnagyobb lehallgatási botrányát.

 

A könyv angolul Permanent Record, magyarul pedig Rendszerhiba címmel jelent meg szeptemberben.

 

Snowden nem bízott abban, hogy a kormány ne akarná cenzúrázni a könyvét

 

A könyv megjelenését követően az amerikai kormány pert indított Snowden ellen arra hivatkozva, hogy a könyv tartalma megsérti azokat a titoktartási megállapodásokat, amiket a szerző annak idején mind az NSA-vel, mind a CIA-val aláírt. Keresetében a kormány azt is sérelmezte, hogy az előbb említett ügynökségek a publikálás előtt nem tekinthették át a könyvet. Ennek a pernek lett az a vége, hogy Liam O'Grady döntése nyomán a könyvből származó bevételek az amerikai kormányt illetik Snowden helyett.

 

Snowden ügyvédje, Brett Max Kaufman azzal érvel, hogy ha ügyfele hitt volna abban, hogy a kormányzati szervek jóhiszeműen kezelik a könyvét, és nem akarják azt cenzúrázni, belement volna az előzetes felülvizsgálatba.

 

Snowden a bírói döntést kommentálva kijelentette: A kormány ellophatja a pénzt, de nem törölheti el azt az ideát, amelynek szellemében a könyv íródott.

 

„Én írtam ezt a könyvet, a Permament Recordot, nektek írtam, és remélem, hogy a kormány könyörtelen elszántsága, hogy elejét vegye a megjelenésnek, csak inspirálni fog titeket arra, hogy elolvassátok”.

 

Snowden egy másik kommentárjában arra is kitért, hogy a bírói döntés ellenére folytatni fogják a könyv értékesítését, Brett Max Kaufman pedig elmondta, hogy át fogják tekinteni, milyen lehetőségeik vannak a bírósági döntést követően.

 

NYITÓKÉP: Felipe Crespo, ecuadori művész alkotása Edward Snowdenről, via Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás