A saját könyvéből sem gazdagodhat Edward Snowden

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.21. 19:12

A 21. század legnagyobb lehallgatási botrányának főszereplője könyvet írt élményeiről, de az abból származó profit az amerikai kormányt illeti.

A saját könyvéből sem gazdagodhat Edward Snowden
„Nem tudják betiltani (még) a könyvet, ezért letiltják a profitot, így próbálva elejét venni, hogy ilyen könyveket írjanak”

így reagált Edward Snowden arra a hírre, hogy Liam O'Grady, egy Virgina állambeli bíró döntése értelmében a könyvéből származó profitra ő nem jogosult, sőt, az teljes egészében az amerikai kormányt illeti.

De ki is Edward Snowden, és miről írt könyvet?

Edward Snowden nevét 2013-ban ismerhette meg a világ, amikor is kiszivárogtatott egy rakás szigorúan titkosított dokumentumot arról, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége, az NSA hogyan hallgatja le a világ számos vezető politikusát, többek között Angela Merkelt is.

Snowden a szivárogtatás után elhagyni kényszerült az Egyesült Államokat, először Hongkongba, majd onnan Oroszországba menekült, elkerülve, hogy hazájában bíróság előtt kelljen felelnie tetteiért. Snowden azóta is Oroszországban tartózkodik, immár állandó tartózkodási engedéllyel, amit idén adtak meg neki az orosz hatóságok, és amit három évente meg kell újítani. A tartózkodási engedély arra is feljogosítja az egykori NSA-alkalmazottat, hogy szabadon mozoghasson az országban.

Snowden nem tétlenkedett oroszországi tartózkodása alatt,

könyvet is írt arról, hogy NSA-alkalmazottként hogyan látott rá az ügynökség működésére, hogy ő maga hogyan segített a rendszer kiépítésében, és végül mi vezetett oda, hogy kirobbantsa a 21. század legnagyobb lehallgatási botrányát.

A könyv angolul Permanent Record, magyarul pedig Rendszerhiba címmel jelent meg szeptemberben.

Snowden nem bízott abban, hogy a kormány ne akarná cenzúrázni a könyvét

A könyv megjelenését követően az amerikai kormány pert indított Snowden ellen arra hivatkozva, hogy a könyv tartalma megsérti azokat a titoktartási megállapodásokat, amiket a szerző annak idején mind az NSA-vel, mind a CIA-val aláírt. Keresetében a kormány azt is sérelmezte, hogy az előbb említett ügynökségek a publikálás előtt nem tekinthették át a könyvet. Ennek a pernek lett az a vége, hogy Liam O'Grady döntése nyomán a könyvből származó bevételek az amerikai kormányt illetik Snowden helyett.

Snowden ügyvédje, Brett Max Kaufman azzal érvel, hogy ha ügyfele hitt volna abban, hogy a kormányzati szervek jóhiszeműen kezelik a könyvét, és nem akarják azt cenzúrázni, belement volna az előzetes felülvizsgálatba.

Snowden a bírói döntést kommentálva kijelentette: A kormány ellophatja a pénzt, de nem törölheti el azt az ideát, amelynek szellemében a könyv íródott.

„Én írtam ezt a könyvet, a Permament Recordot, nektek írtam, és remélem, hogy a kormány könyörtelen elszántsága, hogy elejét vegye a megjelenésnek, csak inspirálni fog titeket arra, hogy elolvassátok”.

Snowden egy másik kommentárjában arra is kitért, hogy a bírói döntés ellenére folytatni fogják a könyv értékesítését, Brett Max Kaufman pedig elmondta, hogy át fogják tekinteni, milyen lehetőségeik vannak a bírósági döntést követően.

NYITÓKÉP: Felipe Crespo, ecuadori művész alkotása Edward Snowdenről, via Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek