Edward Snowden a Pegasus-botrányról: A magyar kormány válasza a legárulkodóbb

2021.07.19. 09:42

Közel ötvenezer embert hallgattak le világszerte az izraeli Pegasus kémszoftverrel, közülük elképzelhető, hogy 300 magyar. Edward Snowden, a CIA és az NSA korábbi alkalmazotta szerint az Orbán-kormány a reakciójában elárulta, hogy maga is érintett.

Edward Snowden a Pegasus-botrányról: A magyar kormány válasza a legárulkodóbb

Edward Snowdent még 2013-ban ismerhette meg a világ, amikor a CIA és az NSA korábbi külsős dolgozója színre lépett és arccal és névvel vállalta, hogy ő volt az, aki több száz arról tanúskodó titkos NSA-dokumentumot adott át a sajtónak, hogy az amerikai titkosszolgálatok a világ szinte minden emberét képesek megfigyelni, mivel hozzáférnek a mobiltelefon-hívásaikhoz és internetes tevékenységeikhez az Egyesült Államokban és világszerte, és az amerikaik esetében ezeket gyűjtik és tárolják is.

Snowden azóta is azért küzd, hogy az online térben is legyen magánszférája az embernek, 2019-ben pedig memoárt is írt, amiben ugyan saját életét meséli el, de a könyv célja – mint azt egy interjúban be is vallotta – az volt, hogy elmagyarázza azon programok pontos működését, amiknek a kifejlesztésében ő is segédkezett, illetve elmagyarázza a világnak, hogy miért vált „bejelentővé” (angolul whistleblower), ha már az Egyesült Államokban nem áll bíróság elé, mivel a tárgyalás nem lenne nyilvános.

Nem meglepő, hogy így Snowden is reagált arra a július 18-án kirobbant megfigyelési botrányra, amit 16 médium, köztük a magyar Direkt 36 tárt fel. A feltárt anyagok szerint

világszerte közel 50 000 telefont hallgattak le, leginkább újságírók, civil aktivisták, illetve politikusok voltak a célpontok. 

A Direkt 36 információi szerint legalább 300 magyar érintettje is lehet a botránynak: az adatok alapján lehallgattak négy újságírót – köztük a cikket jegyző Panyi Szabolcsot is –, de mellette gazdaságilag vagy politikailag befolyásos szereplőket is, például Simicska Lajos fiát és ügyvédjét, a 24.hu-t kiadó Centrál Média tulajdonosát, Varga Zoltánt is.

De a most publikált cikkekből derült ki, hogy a Washington Post korábbi szaúdi újságíróját, a 2018-ban Szaúd-Arábia törökországi nagykövetségén brutálisan meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi családjának a telefonjait is lehallgatták – vélhetően a szaúdi kormány.

Snowden: A magyar kormány válasza legárulkodóbb a botrányban

Snowden Twitteren reagált a most publikált anyagokra. Egy tweetjében arra szólítja fel követőit, hogy most azonnal hagyjanak abba mindent, és olvassák el a Guardian témában írt cikkét, mivel ahogy fogalmaz: A mostani szivárgás lesz az év sztorija. 

Snowden a lehallgatással megvádolt országokra külön-külön kitér, 

viszont szerinte a legárulkodóbb a magyar kormány válasza volt.

Snowden a posztjában egy rövid részletet osztott meg a Guardian cikkéből, amiben a lap a magyar kormánynak megküldött kérdéseire adott válaszait közölte. A kormány szerint Magyarország egy demokratikus jogállam, és a megfelelő törvényeket mindig szem előtt tartva járnak el.

A magyar kormány Guardiannek megküldött válaszában felteszi azt a kérdést is a lapnak, hogy „feltették-e ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Németországnak és Franciaországnak is?”

Majd a magyar kormány azt is megkérdezi a Guardiantől a lapnak megküldött válaszában, hogy segítette-e a lapot valamilyen hírszerző szolgálat a kérdések megfogalmazásában.

 

 

Snowden szerint utóbbi miatt a legárulkodóbb a magyar kormány válasza a botrányban. Mint írja:

„Magyarország a leggyanúsabb választ adta a Pegasus megfigyelési botrány kapcsán, amit valaha láttam. Amikor »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, azt akarom tudni, hogy külföldi kémek adták-e az információt róla”

– kommentálta a korábbi CIA-kém a magyar kormány válaszát.

Snowden egy másik tweetjében arról értekezett, hogy a mostani botrány miatt egyértelmű, hogy a profitért kémszoftvereket fejlesztő és értékesítő piaci szereplők szabályozása nem volt sikeres, és szerinte az egyetlen megoldás egy átfogó moratórium bevezetése lehet.

Egyébként nem Snowden az egyetlen, aki reagált a botrányra: John Scott-Railton, a világ egyik legsikeresebb kiberbiztonsági és adatelemző műhely, a Citizenlab munkatársa is többször írt a botrányról. Ő a magyar kormányról csak röviden annyit írt:

„Kommentálást kér a kormánytól... erre meghekkelnek”

Scott-Railton emellett azt is írja, hogy

„Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke, Orbán Viktor arra használja a Pegasus kémszoftvert, hogy megfigyelje és megtámadja a független magyar médiumokat”.

Példaként a botrány magyarországi szálát feldolgozó Direkt 36-ot hozta fel, illetve a cikk szerzőjét, Panyi Szabolcsot.

De mi is ez a botrány? Eddig pontosan mit tudni róla? Ebben a cikkünkben összeszedtük!

NYITÓKÉP: Edward Snowden vesz részt egy konferencián online. FOTÓ: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek