Macron és Merkel is magyarázatot vár Amerikától és Dániától az újabb lehallgatási botrány miatt

2021.06.01. 08:32

Szerintük elfogadhatatlan, ha szövetséges országok egymás politikusait hallgatják le, ezért a tények feltárását várják a felektől.

Macron és Merkel is magyarázatot vár Amerikától és Dániától az újabb lehallgatási botrány miatt
„Ez nem elfogadható szövetségesek között, és még kevésbé elfogadható szövetségesektől és európai partnerektől”

– így kezdte Emanuel Macron, francia elnök a közös sajtótájékoztatóját a német kancellárral, Angela Merkellel, miután kiderült, hogy az amerikai hírszerző szervezet, az NSA a dán titkosszolgálat segítségével hallgatott le több európai politikust és kormányfőt – köztük Merkelt is.

„Ragaszkodom az európaiakat és amerikaiakat összekötő bizalmi kötelékhez” – mondta Macron, majd továbbfűzve gondolatait elmondta, hogy a kapcsolataikban

„nincs helye a gyanakvásnak”, ezért magyarázatot vár Dániától és az Egyesült Államoktól,

illetve a tények teljes körű feltárását – tudósít róla a France24.

Hasonlóan látja Angela Merkel, német kancellár is, aki a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyetért Macronnal, kiemelve a bizalmon alapuló kapcsolatok fontosságát. Ugyanakkor a német kancellár szerint jó alapot nyújt a tisztázásra és a bizalom helyreállítására, hogy a dán közmédia kérdésére a dán védelmi miniszter, Trine Bramsen a botrány kirobbanása után elfogadhatatlannak minősítette a szövetségesek szisztematikus lehallgatását. 

Macron és Merkel a francia-német csúcstalálkozó után állt a kamerák elé, igaz, a koronavírus-járvány miatt a csúcstalálkozót online tartották, ezért a két ország fővárosaiból jelentkezett be a két politikus. 

Az NSA-botrány azután újult ki, miután a dán közmédia, a Danmarks Radio a német Norddeutscher Rundfunkkal, a Westdeutscher Rundfunkkal és a Süddeutscher Zeitunggal közösen kiderítette: a dán titkosszolgálat is segítette az NSA-t, hogy vezető európai politikusokat hallgassanak le.

Azt, hogy Merkelt az NSA lehallgatta, nem új információ: a németek már 2013-ban gyanakodtak, hogy Merkel telefonját lehallgathatják az amerikai titkosszolgálatok, azonban 2015-ben végül arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg ez nem történt meg. 

Azonban azt eddig nem lehetett tudni, hogy ehhez a dánoknak is közük volt.

Az NSA kapcsán legelőször még 2013-ban robbant ki a botrány, amikor Edward Snowden korábbi CIA-alkalmazott és külsős NSA-dolgozó többszáz amerikai titkosszolgálati anyagot adott át a sajtónak, amik arról tanúskodtak, hogy az NSA és a CIA több olyan rendszert is használ, ami lehetővé teszi, hogy a világon mindenkinek a mobiltelefon-hívásait és az internetes tevékenységét megfigyeljék.

Snowden 2019-ben könyvet is írt arról, hogy ezek a rendszerek pontosan hogyan működnek, és arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok nemcsak célirányosan bizonyos személyeket, hanem ezen rendszerek használatával bárkit lehallgathatnak, ha például az interneten olyan szavakat keres, ami alapján felkelti a titkosszolgálat érdeklődését.

Az NSA-botrány új fejleményeiről itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Emanuel Macron és Angela Merkel beszélget az Európai Parlamentben még 2017-ben. FOTÓ: © European Union 2017 – Forrás: EP

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek