Oltakozz-kampány Floridában: Ha nem vagy beoltva, 285 ezer forintért bulizhatsz csak punkkoncerten

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.30. 10:02

Aki viszont be van oltva, az alig több, mint ötezer forintért nézheti meg a három fellépő punkzenekart. A jegyárazást kitaláló koncertpromóter szerint a gyakorlat nem diszkriminatív, hiszen aki nem oltotta be magát, az is tud jegyet venni.

Oltakozz-kampány Floridában: Ha nem vagy beoltva, 285 ezer forintért bulizhatsz csak punkkoncerten

Miután elértük az ötmillió (legalább egyszer) beoltott embert, úgy Magyarországon a koncertipar is ha lassan és nehézkesen, a kormányzattól szinte semmi támogatást nem kapva, de újraindul a koronavírus-járvány enyhülésének hála. Igaz, nálunk koncertre csak védettségi igazolvány ellenében lehet menni.

Nem úgy az Amerikai Egyesült Államokban, ahol zenei esemény látogatásához nem kell felmutatni semmilyen védettséget igazoló iratot, illetve negatív PCR-tesztet sem, és csupán általános távolságtartási és beltéri, illetve az illemhelyiségekre érvényes maszkviselési előírások vannak érvényben az ilyen eseményekre.

Ez azonban nem jelenti, hogy ne lehetne meghekkelni a rendszert: ezt tette egy floridai koncertpromóter, aki egy három zenekart felvonultató punkbulira úgy döntött: aki be van oltva, az 18 dollárért (átszámítva 5135 forintért) vehet részt az eseményen, aki viszont nincs, az 999,99 dollárért (285 311 forintért) teheti ezt meg.

Azaz az oltottsági alapon meghúzott jegyársávok között több, mint 55,5-szörös különbség van – az oltottak javára.

Ahogy azt Paul Williams, a Leadfoot Promotions koncertszervező vezetője elmondta, az ötlet akkor jött neki, amikor Florida államban mindenki számára elérhetővé tették a koronavírus elleni oltásokra való időpontfoglalást, és célja az unortodox jegyárszabással az, hogy a floridai Saint Petersburgben június 26-án tartandó buli minél biztonságosabb legyen. „Azt akartam, hogy azok a gyerekek, akik jönni akarnak a bulira, menjenek és oltassák be magukat.”

A három fellépő zenekar (Teenage Bottlerocket, MakeWar, Rutterkin) közül a Teenage Bottlerocket énekese, Ray Carlisle úgy reagált, hogy ő nem lát problémát a koncertszervező döntésében. Ahogy elmondta:

„Mindannyian be vagyunk oltva (a zenekarban – a szerk.). Mindenkit arra bátorítunk, hogy oltassa be magát, így találkozhatunk a pogóban.”

Paul Williams elmondása szerint a helyi zeneipari szereplőktől abszolút pozitív visszajelzést kapott az oltottak és a nem oltottak ilyetén módon történő megkülönböztetésére, és csupán pár vakcinaellenes zaklatja őt kéretlen, felháborodott üzenetekkel.

Maga a koncertpromóter sem lát ebben problémát, szerinte ugyanis ő senkit sem rekeszt ki a punkkoncertekről, hiszen

aki nem oltatja be magát, az is meg tudja venni a teljesárú jegyet, és ha ezt megteszi, ugyanolyan elbánásban lesz része, mint bárki másnak.

Mindezidáig – mint azt Paul Williams ismertette – egyetlen ember sem vett az oltatlanoknak fenntartott majdnem ezer dolláros jegyet.

NYITÓKÉP: A Teenage Bottlerocket egy 2019-es koncertje Kanadában. Teenage Bottlerocket / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek