Nemes egyszerűséggel kitiltja az előadásokról a 12 év alatti oltatlan gyerekeket a világ egyik legnagyobb operaháza

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.28. 19:48

Pedig a New York-i Metropolitan Operaháznak több lehetősége is lenne ezt elkerülni, például az oltatlan diákokra kötelezően maszkot rakva, vagy éppen a nézőszámot lecsökkentve.

Nemes egyszerűséggel kitiltja az előadásokról a 12 év alatti oltatlan gyerekeket a világ egyik legnagyobb operaháza

„Egy teljesen beoltott operaház” – így hirdeti magát az egy év kihagyás után augusztusban újra megnyitó New York-i Metropolitan Operaház (röviden MET), amely a világ egyik legjelentősebb operaháza: azt Wallace K. Harrison tervei alapján 1966-ra építették meg, befogadóképessége körülbelül 3850 fő, további mintegy 200 állóhellyel.

Hogy mennyire megkerülhetetlen kulturális központ a MET, az a berlini filharmonikusok brit származású kürtművésze, Sarah Willis videójából is kiderül.

 

Csakhogy a teljes beoltottság nem csupán azt takarja, hogy az operaház teljes személyzetének kötelező az oltás – ami egyébként így van –, hanem azt is, hogy

a nézőknek is oltottaknak kell lenniük, még akkor is, ha netalán nem kaphatnak vakcinát.

Ahogy az operaház közleményében fogalmaz:

„Kiemelt prioritás nálunk a MET közönségének, művészeinek, zenekarának, kórusainak és személyzetének védelme. Orvosi és közegészségügyi szakértőkkel konzultálva a MET kötelező oltási eljárásrendet fog bevezetni a közönség számára, akiket a MET-be való érkezéskor az oltás igazolására fogunk kérni. Az összes művésznek, zenekarnak, kórusnak és személyzeti tagnak ugyanezt kell tennie.”

Ez praktikusan azt is jelenti, hogy hiába nyit ki az operaház, nemcsak az nem teheti be oda a lábát, akinek lenne lehetősége beoltatni magát, de nem akarja, hanem az is, aki ennek a lehetőségnek híján van.

Ebbe a kategóriába esnek a 12 év alatti gyerekek, akiket egész egyszerűen jelenleg nem lehet oltatni az USA-ban.

A MET közleményében erre külön ki is tér:

„A 12 év alatti gyermekek, akik számára nem elérhető az oltás, nem léphetnek be a MET épületébe, függetlenül a kísérőjük oltási státuszától. Amint a 12 év alatti gyermekek jogosultak lesznek a vakcinára, a teljesen oltott gyermekek újra szívesen látottak lesznek a MET-ben.”

A fenti idézetben a „teljesen oltott” kifejezés nem véletlen: a MET eljárásrendje szerint az oltottak közül is csak azok mehetnek az újranyitó operaházba, akik már legalább két hete megkapták a teljes védettséget jelentő második oltást is, vagy – egydózisú vakcina esetén – az egyetlen szükséges oltás után eltelt két hét. Ezen felül külön kell nyilatkozni arról is – vagy a jegyvásárláskor, vagy az előadást megelőzően emailben, vagy már a helyszínen –, hogy az ember nem koronavírus-fertőzött.

Minderre amúgy nem New York állam koronavírus-szabályai kényszerítik az operaházat:

azt követően, hogy június közepén sikerült elérni a 70 százalékos (legalább első adag vakcinát kapott) átoltottságot, az állam a járványügyi korlátozások nagy részét elhagyta, és a vállalkozások kezébe adta a lehetőséget, hogy megkövetelik-e a vevőktől, fogyasztóktól például a maszkviselést vagy a távolságtartást.

A MET ugyanakkor a nagy rendezvényeknek helyszínt adók kategóriájába tartozik, akiknél még fennmaradtak bizonyos korlátozások: így például ha a szociális távolságtartás nem lehetséges, az oltatlanoknak kötelező maszkot hordaniuk, és zárt térben a 250 főt meghaladó rendezvények esetében kötelező a koronavírus elleni védettség igazolása, akár negatív PCR-teszttel is.

Az operaház tehát megléphette volna, hogy:

  • negatív PCR-tesztet kérjen az oltatlanoktól a belépéshez;
  • korlátozhatta volna 250 főben a nézőszámot annak érdekében, hogy az előbbire ne legyen szükség;
  • de ha már ezt nem lépi meg – például gazdasági okokból –, akkor is lett volna lehetősége (a negatív PCR-teszt bemutatását követően) maszkhordási kötelezettség mellett beengednie az oltatlanokat.

A MET egyébként nem csak a közönségével ennyire keménykezű: július elején arról tájékoztattak, hogy az operaház minden alkalmazottjának kötelező beadatnia az oltást a munkavégzéshez – természetesen a dolgozók és családjaik egészsége, biztonsága érdekében. Ahogy az az akkori közleményben szerepel:

„Azok az alkalmazottak, akik nem engedelmeskednek ennek az eljárásrendnek, fegyelmi eljárás alanyai lehetnek, és akár a munkaviszonyuk is megszűnhet.”

NYITÓKÉP: A MET Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek