+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 18. kedd, 14:19
A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

Igazi demokrata és igazi politikus, aki minden erejével szembeszáll az autoriter orbáni rendszerrel, ráadásul munkájával is bizonyított már – ezzel indokolta az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, hogy

 

a párt miért áll be a Pesterzsébetet és Kispestet magába foglaló Budapest 16. választókerületében az MSZP-s Hiller István mögé az előválasztáson.

 

 

Így jelenleg továbbra is két jelöltről tudni ebben a körzetben: az MSZP-Párbeszéd által indított, és most már az LMP által is támogatott Hiller mellett a DK pesterzsébeti alpolgármestere, Nemes László jelentkezett be a közös ellenzéki jelöltségért zajló versenybe.

 

Maga a Budapest 16. számú választókerület egyébként biztos ellenzéki körzetnek tekinthető:

 

itt még teljeskörű ellenzéki összefogás nélkül is mind 2014-ben, mind pedig 2018-ban nyerni tudott Hiller István a fideszes Földesi Gyula előtt

 

– igaz, nem sokkal: előbbi esetben 2,04, utóbbi esetben meg 5,95 százalékpontot vert fideszes ellenfelére.

 

A körzetben eddig külö induló, hatpárti összefogás szempontjából releváns jelöltek viszont 2014-ben összesen már 23,49, 2018-ban pedig 24,57 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Földesi. Így nagy biztonsággal kijelenthető:

 

aki itt nyer az előválasztáson, az szinte biztos, hogy 2022-ben egyéni képviselői helyet is szerez a parlamentben.

 

Az előválasztás egyébként július 26-tól startol el: ekkortól lehet hivatalosan bejelentkezni a egyéni választókerületi megmérettetésre, jelöltté végleg pedig akkor válhat az ember, ha az augusztus 23-tól kezdődő ajánlásgyűjtésen sikerül összeszedni legalább 400 szignót.

 

Ezt követően a 106 egyéni jelöltről való szavazásra (már ha lesz ugye mindenhol legalább két jelölt, akik között érdemes ezt lebonyolítani) szeptember 18. és 26. között kerül majd sor, második forduló nélkül.

 

Ebben az idősávban fogják megtartani a miniszterelnök-jelölti előválasztást is – az itt a legtöbb szavazatot szerző három jelölt jut majd be az október 4. és 10. között tartandó második fordulóba, ahol eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás