Az MSZP-s Hiller Istvánt támogatja az LMP az előválasztáson Pesterzsébeten

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.18. 14:19

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

Az MSZP-s Hiller Istvánt támogatja az LMP az előválasztáson Pesterzsébeten

Igazi demokrata és igazi politikus, aki minden erejével szembeszáll az autoriter orbáni rendszerrel, ráadásul munkájával is bizonyított már – ezzel indokolta az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, hogy

a párt miért áll be a Pesterzsébetet és Kispestet magába foglaló Budapest 16. választókerületében az MSZP-s Hiller István mögé az előválasztáson.

Így jelenleg továbbra is két jelöltről tudni ebben a körzetben: az MSZP-Párbeszéd által indított, és most már az LMP által is támogatott Hiller mellett a DK pesterzsébeti alpolgármestere, Nemes László jelentkezett be a közös ellenzéki jelöltségért zajló versenybe.

Maga a Budapest 16. számú választókerület egyébként biztos ellenzéki körzetnek tekinthető:

itt még teljeskörű ellenzéki összefogás nélkül is mind 2014-ben, mind pedig 2018-ban nyerni tudott Hiller István a fideszes Földesi Gyula előtt

– igaz, nem sokkal: előbbi esetben 2,04, utóbbi esetben meg 5,95 százalékpontot vert fideszes ellenfelére.

A körzetben eddig külö induló, hatpárti összefogás szempontjából releváns jelöltek viszont 2014-ben összesen már 23,49, 2018-ban pedig 24,57 százalékponttal szereztek többet, mint a fideszes Földesi. Így nagy biztonsággal kijelenthető:

aki itt nyer az előválasztáson, az szinte biztos, hogy 2022-ben egyéni képviselői helyet is szerez a parlamentben.

Az előválasztás egyébként július 26-tól startol el: ekkortól lehet hivatalosan bejelentkezni a egyéni választókerületi megmérettetésre, jelöltté végleg pedig akkor válhat az ember, ha az augusztus 23-tól kezdődő ajánlásgyűjtésen sikerül összeszedni legalább 400 szignót.

Ezt követően a 106 egyéni jelöltről való szavazásra (már ha lesz ugye mindenhol legalább két jelölt, akik között érdemes ezt lebonyolítani) szeptember 18. és 26. között kerül majd sor, második forduló nélkül.

Ebben az idősávban fogják megtartani a miniszterelnök-jelölti előválasztást is – az itt a legtöbb szavazatot szerző három jelölt jut majd be az október 4. és 10. között tartandó második fordulóba, ahol eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek