A testükkel akadályozták meg a glasgowiak, hogy a brit bevándorlásiak deportáljanak két muszlimot

2021.05.14. 15:15

Még Nicola Sturgeon skót első miniszter is elnézést kért az emberektől, amiért az akcióban skót rendőrök is részt vettek. Sokan az eset után szuverén skót bevándorlási politikát követelnek.

A testükkel akadályozták meg a glasgowiak, hogy a brit bevándorlásiak deportáljanak két muszlimot

Több száz fős tömegtüntetést váltott ki csütörtökön az, hogy a brit bevándorlásügyi hivatalnokok kora reggel, a Glasgowban található Kenmure streetről két indiai állampolgárt állítottak elő. Ugyan a két indiai férfi már 10 éve élt Skóciában, de legális tartózkodási engedélyük nem volt.

Ilyen esetekben a Priti Patel vezette, konzervatív brit Belügyminisztérium az „ellenséges környezet” kialakításának elvét követve a brit bevándorlási hivatal bejelentés nélkül, rajtaütésszerűen jelenik meg az országban illegálisan tartózkodók címén, akiket ezután egy menekülttáborba szállítják, amíg ki nem toloncolják az Egyesült Királyságból.

Május 13-án azonban a glasgow-i Kenmure streeten és környékén lakók egy emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet riasztására óriási tömegben jelentek meg a helyszínen, és

mintegy 8-9 órán át követelték a rendőröktől, hogy a elfogottakat engedjék el.

Végül maga a tömeg nagysága és hangulata miatt további rendőri erőket kellett mozgósítani Glasgowból, egy férfi pedig, hogy a bevándorlásiak rabomobiljának elindulását végképp megakadályozza, az autó alá feküdt, és mintegy nyolc órát töltött ott.

A tömeg szónokai és a lefogott férfiak ügyvédje is felhívták arra a figyelmet, hogy brexit utáni bekeményített brit bevándorláspolitika embertelen, erkölcstelen és nem szolgálja Skócia érdekeit. Az összegyűlt tiltakozók pedig azt követelték a hatóságoktól, hogy

engedjék el a szomszédaikat.

A deportálásellenes akciónak külön hangsúlyt adott, hogy a két férfi muszlim vallású volt, az akcióra pedig Ramadan idején került sor, emiatt a skót nagyváros muszlim közösségének jelentős része is a tiltakozók között volt, ugyanakkor számos más szervezet, és egyszerű többségi skót baloldaliak alkották a tömeg többségét.

Az ügy odáig fajult, hogy egy tüntető nőt több rendőr is erőszakosan fogott le, és emelt ki a tömegből, ez pedig tovább borzolta a kitartó tüntetők kedélyeit. Végül Nicola Sturgeon, a május 6-án, meggyőző többséggel újraválasztott skót első miniszter, később pedig Hamza Yousaf, skót igazságügy-miniszter is telefonon próbálta elérni Priti Patelt, arra kérve, hogy tekintsen el a deportálástól a két férfi esetében, azonban a belügyminisztert nem érték el.

A helyzet végül csak csütörtök estére oldódott meg, amikor Glasgow rendőrfőnöke a „közrend és köznyugalom megőrzése céljából” elrendelte, a két lefogott férfit engedjék el, a helyszínről pedig a rendőrség vonuljon el. A tömeg a kiengedetteket üdvirvalgással fogadta, majd a „Say it loud, say it clear, refugees are welcome here!” (Mondd ki hangosan és tisztán: szívesen látjuk a menekülteket!) jelszó alatt vonultak el egy közeli mecset elé, és még néhány órát vártak, biztosítva azt, hogy a belügyesek lopva nem jönnek vissza az emberekért.

Különösen fontos az is, hogy a skót rendőrök nem a brit Belügyminisztérium parancsára hagyták el a helyszínt – ahova csak a tüntetést biztosítani mentek –, hanem a glasgow-i rendőrkapitányságtól, így pedig a bevándorlási hivatal eljárása egyfajta brit – skót szuverenitási feszültséget is okozott.

Ugyan az ilyen rajtaütésszerű elfogási gyakorlat ellen már közel 16 éve vannak civil akciók és tiltakozások, a szervezők szerint most fordult először elő, hogy glasgow-i polgárok százai spontán megjelentek megvédeni két polgártársukat.

Az egyik aktivista ezzel kapcsolatban úgy összegzett: „Rossz várossal kezdtek ki.”

„GLASGOW - EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 1-0: A NÉPAKARAT MEGÁLLÍTOTTA A DEPORTÁLÁST". A FÜGGETLENSÉGPÁRTI THE NATIONAL NAPILAP CíMLAPJÁN SKÓT SZUVERENITÁSI KÉRDÉST CSINÁLT A MENEKÜLTPÁRTI TÜNTETÉSBŐL. FOTÓ: THE NATIONAL NEWSPAPER / FACEBOOK

A Guardian tudósítása szerint ez már a második deportálás volt Skóciából amit egy hónap alatt megkíséreltek, és a brit liberális lap szerint London egy politikai jelzésnek szánta az akciót. Ugyanis az események ugyanakkor történtek, amikor Holyroodban, a skót parlamentben az újonnan megválasztott képviselők felesküdtek.

Az eset miatt több skót politikus is megszólalt, akik szuverén skót bevándorlási politikát követelnek,

míg Nicola Sturgeon első miniszter elnézést kért a skótoktól, amiért a skót rendőrség is részt vett az akcióban, igaz ők nem a deportálásban vettek részt, hanem a tüntetéseket biztosították csupán.

Az akció végkimenetelét többen is úgy értkelték, hogy ez jól megmutatta: a brit és a skót közvélemény láthatóan máshogyan vélekedik a bevándorlás kérdéséről, így Skóciának ebben a bevándorlás kapcsán is autonómiát kellene kapnia, hogy saját kormánya dönthessen erről, London nélkül.

NYITÓKÉP: Tömeg állja körül a deportálásra szánt rabomobilt a glasgowi Kenmure streetet 2021. május 13-án, hogy két indiai férfi kitoloncolását megakadályozzák.  FOTÓ: Andrew Learmonth / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek