Könnyen elsodorhatják Johnson belügyminiszterét a La Manche-on hánykolódó menekeültek

Szerző: Kósa András
2021.11.23. 18:05

Boris Johnson egyik legfontosabb szövetségese alatt inog a szék a brit kormányban, miután egyelőre nem sikerült megakadályozni, hogy a La Manche-on tömegek érkezzenek az országba illegálisan.

Könnyen elsodorhatják Johnson belügyminiszterét a La Manche-on hánykolódó menekeültek

Hajlandó-e kimondani a brit kormányfő szóvivője, hogy Priti Patel belügyminiszter „jó munkát végez, és elégedettek vele a Downing Street 10-ben?

– az elmúlt napokban ez vált a brit sajtó egyik legfontosabb kérdésévé. 

Hétfőn ugyanis Boris Johnson hivatalának egyik vezetője kétszer is kitért a téma elől, mindössze annyit válaszolva az újságírók kérdéseire, hogy „a miniszterelnök bízik belügyminiszterében”, illetve, hogy Priti Patel „emberfeletti munkát végez, amit senki nem vonhat kétségbe”.

Csakhogy a munkája eredményét egyre többen kérdőjelezik meg, és már nem csak az ellenzéki Munkáspárt képviselői bírálják.

Tragédiák a La Manche-on

A belügyminiszter legfontosabb feladata ugyanis most az lenne, hogy valahogy (a legtöbb brit szerint mindegy, hogy hogyan) állítsa meg a szigetországba érkező illegális migrációt.

Idén eddig ugyanis több mint 25 ezren érkeztek jobbára felfújható csónakon Franciaországból a La Manche-on keresztül, ami háromszor annyi, mint tavaly. A Guardian információi szerint múlt héten volt olyan nap, amikor a parti őrségnek 1131 bajba jutottat kellett a vízből kimentenie, ami elég magas szám 2019 óta, amikor egyre többen döntöttek úgy, hogy nekivágnak a legkeskenyebb pontján is 34 kilométer széles szorosnak. Szombaton 886-an értek partot.

Az őszi viharokkal és az egyre hidegebb vízzel ez persze jóval kockázatosabb, emiatt rendszeresek a tragédiák is. Hogy hányan fulladtak a tengerbe az átkelés során, pontosan soha nem fogjuk megtudni, hiszen sok holttestet meg sem találnak, de a hatóságok a múlt héten is két, a jobb élet reményében útnak induló férfi holttestét találta meg.

Nem véletlen, hogy egy népszerű sportszereket forgalmazó áruházlánc

felfüggesztette a partközeli francia településeken lévő boltjaiban a kajakok és kenuk forgalmazását.

A britek többségét ez kevésbé hatja meg, ők elsősorban nem szeretnének napi szinten a lélekvesztőkön érkezőkkel szembesülni, és ezért azt várják a kormánytól, hogy vessen véget a folyamatnak – majdnem mindegy, hogyan. A belügyminiszter eddigi erőfeszítései azonban láthatóan hatástalanok voltak.

Szegény államokba toloncolnák a bevándorlókat

Patel első körben azzal próbálkozott, hogy font tízmilliókat juttatott a francia hatóságoknak, mondván: végezzék el a piszkos munkát, a menekültek feltartóztatását ők, de ez a húzása eddig nem jött be. A franciák azon túl, hogy felszámolják a partközeli településeken létesült illegális táborokat, túl sokat eddig még nem tettek.

Patel ezután azt jelentette be, hogy az ausztrál kormányéhoz hasonló „offshore politikát” vezet be, aminek lényege, hogy a belügyminisztérium nemzetközi egyezmények keretében – jó pénzért cserébe – toloncolja ki az illegálisan érkezőket különböző szegény államokba. Ez azonban egyelőre csak egy PR-katasztrófához vezetett.

Amikor ugyanis Dominic Raab miniszterelnök-helyettes múlt héten csütörtökön bejelentette, hogy Albániával már készül is egy ilyen,

maga Edi Rama albán kormányfő reagált dühösen, hogy erről szó sincs, mondván, „Albánia soha nem lesz gazdag országok menekülttábora”.

Olta Xhacka külügyminiszter ehhez egy Twitter-bejegyzésben annyit tett hozzá, hogy a „fake news-t” először közlő Times még a nemét sem találta el, mivel a férfi személyes névmást használva „idézték”, miközben ő nő.

Ezek után nem csoda, hogy a Guardian brit kormányzati forrásai is arról beszéltek, Priti Patel körül vészesen fogy a levegő.

Sokak szerint ennek világos jele, hogy Boris Johnson hivatalának vezetőjét, Steve Barclay-t bízta meg a múlt héten, hogy dolgozzon ki egy a belügyminisztériumon túl a külügyi-, és a védelmi tárcára is kiterjedő összetett megoldási javaslatot, vagyis Patel légüres térbe került a legfontosabb miniszteri feladatát illetően.

Patel fejét egyre többen követelik

A Guardiannak a legtöbben persze név nélkül bírálták Patelt, de például Edward Leigh, a konzervatívok egyik nagy öregje megengedte magának a nyílt kritikát is. Ő egyenesen úgy fogalmazott,

ahhoz képest, hogy a brexitnépszavazás egyik fő ígérete részükről az volt, „visszaszerzik az ellenőrzést saját határaik fölött”, mostanra teljesen elveszítették azt.

„Persze, ha ezek a szerencsétlen helyzetben lévő emberek azt látják, áttaxizhatnak a csatornán, majd tárt karokkal fogadjuk őket és addig maradhatnak az országunkban, amíg csak akarnak, miért is ne jönnének egyre többen?” – tette fel a kérdést. A választ már nem biztos, hogy Piti Patel adja majd meg a brit kormány részéről.

 NYITÓKÉP: Priti Patel / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek