+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 7. péntek, 09:23
A vereség után felmerül a kérdés, hogy Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője meddig maradhat a posztján. Boris Johnsonék viszont örülhetnek.

A hartlepooli választókerületben annak 1974-es megalakulása óta először, alaposan kikapott a brit Munkáspárt, amelynek új centrista vezetése Jeremy Corbyn baloldali pártvezetéséhez képest is számos szavazót veszített el. A brexitnépszavazás és helyi okok állnak a súlyos bukás mögött.

 

 

Az első eredmények szerint 15 529 szavazattal 1974 óta először győzhetett konzervatív képviselő a csütörtöki hartlepooli időközi választáson. Jill Mortimer ezzel nagyon csúnyán legyőzte ellenfelét, Paul Williams stocktoni orvost, aki ottani képviselőségét a 2019-es parlamenti választásokon veszítette el, most pedig közel 7000 szavazattal itt alaposan kikapott. Mindez annak ellenére történt, hogy a helyi konzervatív jelölt, Jill Mortimer nem is helyi, és leedsiként szinte semmiféle tapasztalata nincs a környékbeli politikáról.

 

Az északkelet-angliai munkásvárost a Munkáspárt egy emberöltő óta először veszítette el. Szavazatainak aránya a párt megalakulása óta nem volt olyan kevés, mint most. Már a hivatalos eredméynek előtt beismerte súlyos vereségét a Munkáspárt. Jim McMahon árnyék-közlekedési miniszter a BBC-nek május 7-én, kora reggel már úgy nyilatkozott, az eredmények az ellenzék számára „kiábrándítóak”, szinte soha nem történik meg ugyanis, hogy hivatalban lévő kormány ellen ne tudnának nyerni időközi választáson.

 

A konzervatív Boris Johnson-kormány mindenesetre örülhet. Ők adják már ugyanis a Hartlepool környékének önkormányzatait összefogó Tees Valley egyesített körzet polgármesterét, most pedig újabb helyi képviselővel úgy tűnik, végleg átvette a kormánypárt a régi baloldali környéket. A Tees Valley polgármestere ehhez az elmúlt évben minden eszközt meg is kapott: számos nagy beruházást, saját repülőteret, kikötőfejlesztést is kapott rajta keresztül a környék, Hartlepool pedig, úgy tűnik, nem kíván a fejlesztésekből kimaradni.

 

Eközben, miután az új centrista, liberális pártelnök, Keir Starmer és a Munkáspárt centruma 2020-tól szalonképtelenné nyilvánította az azelőtt meghatározó baloldali, corbynista párton belüli víziót, nem igazán tudta helyettesíteni azt semmivel. A mostani kampányban Paul Williams kampánya arra épült, hogy ő igaz angol, a munkáspárti kampányközpontot angol piros-fehér zászlók díszítették, ezenkívül azt is mondta, hogy ő a koronavírus ellen küzdő hős, helyi orvos, aki majd fejleszteni fogja a környék elmaradt egészségügyét.

 

Ugyanakkor sokan emlékeztek rá, hogy Williams egészségügyi szakértőként segítette Gordon Brown baloldali kormányát és 2010 után a helyi munkáspárti, ellenzéki erőket is abban, hogy Hartlepool városának kórházát megszorítások keretében építsék le. A város amúgy éppen a megszorítások elfogadása, azokkal szembeni tehetetlensége miatt elveszítette munkáspárti önkormányzatát is, miután a toryk leépítési terveinek itteni 2012-es elfogadását követően az önkormányzati tanács belső harcokba fulladt.

 

Egyedül Corbyn volt az az elmúlt években, akinek kampánya 2017-ben valamennyire felrázta a kerületet. Ekkor a választásokon a Munkáspárt 52 százalékot szerzett. Két évvel később, ugyancsak Corbyn alatt viszont már csak 44 százalékot, de a brexit ellenére is megtartották a kerületet, igaz, ebben 2019-ben a kilépéspárti szavazatokat megosztó, Nigel Farage által vezetett Brexit Párt is segítségükre volt. Ők idén május 6-án már Reform Pártként viszont a régebbi szavazóik töredékét, 368 embert érdekelték, a többiek átálltak Boris Johnson jelöltjéhez.

 

A vereségre a Munkáspárton belül sokan számítottak. A balszárny erős bizonyítékát látta a várható eredményben annak, hogy Starmer mérsékelt, langyos ellenzékisége a súlyos válság idején katasztrofális eredményekkel járt.

 

Az ellenzéki párt Nagy-Britanniában 2020 után újabb válságát éli ugyanis. Jeremy Corbyn választási veresége és 2020 januári lemondása óta szabályos boszorkányüldözés vette kezdetét párton belüli újbaloldali hívei ellen, akik igazán vezetővé választása, tehát 2015 után kezdtek el megsokasodni a pártban. Noha vezetősége idején a mostani pártelnök, az emberi jogi ügyvédből politikussá lett Starmer támogatta Corbynt, már 2018-ban ellenérzéseit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a baloldali pártvezető nem állt be egyértelműen a brexitellenes „második népszavazás” ügyébe. Keir Starmer Corbynnal szemben a brexit elleni munkáspárti és liberális erők egyik szószólója lett, ami bizonyára nagyon sok szavazatba került most neki az északi munkásvárosi kerületben, ahol 2016-ban a lakók 67 százaléka támogatta az Európai Unióbó való kilépést.

 

Feltűnő még, hogy számos helyi szavazó a nagy, westminsteri pártok helyett keresett alternatívát. Ezt most a legtöbben a Zöldekben találták meg, az európai fősodornál rendszerkritikusabb, baloldali párt 358 szavazatot szerzett, a korábban nagy reményekkel a versenybe induló, ugyancsak balosabb, regionalista Északkeleti párt viszont csupán 163 szavazatot szerzett. A Munkáspárt problémáit észlelve számos más független jelölt is elindult, Samantha Lee, egy helyben népszerű üzletasszony például saját kampányával megszerezte a munkáspárti szavazatok közel negyedét, 2609-et.

 

A politikailag fontos hartlepooli időközi képviselőválasztást az angliai önkormányzati választásokkal és a skóciai, walesi regionális parlamenti választásokkal egy időben tartották, utóbbi három választási eredmény nagyjából péntek végére, szombatra várható majd.

 

NYITÓKÉP: Egy vicces kedvű hartlepooli polgár óriási, felfújható Boris Johnson-fufival várta a szavazatszámlálás eredményeit 2021. május 6-án. / Fotó: Emilio Casalicchio, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás