+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 5. szerda, 18:57
A Kínai Népköztársaság Kultúra és Turizmus Minisztériumának közlése szerint idén május 1-5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták, ami még a járvány előtti időkhöz képest is magasabb.

Május elseje a kommunista Kínai Népköztársaságban egy hatalmas ünnepség: 2019 decemberében még úgy határoztak a kínai döntéshozók, hogy a következő május elsején nem egy, hanem rögtön öt szabadnap jár az embereknek, hogy így mindenki meglátogathassa a családtagjait, barátait vagy csak egyszerűen turistaként elutazhasson bármerre.

 

A kínai Vuhanból elindult koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem sokan tudtak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az emberiség történelmének legnagyobb karanténját vezették be a kommunista államban, viszont 2021-ben, amikor Kínában a hivatalos adatok szerint szinte már véget is ért a járvány, nagyon sokan éltek a lehetőséggel:

 

a kínai Kultúra és Turizmus Minisztériuma közlése szerint május 1. és 5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták

 

– tudósít a Reuters. A minisztérium közleménye szerint ez a becsült 230 milliós szám 119,7 százalékkal több, mint 2020-ban, amikor jóval súlyosabb korlátozások voltak érvényben, de 

 

még a kínai koronavírus-járvány előtti számokhoz képest is 3,2 százalékkal nagyobb.

 

Ennek ellenére a bevételeken ez még nem látszik meg: a minisztérium szerint a járvány előtti bevételekhez képest idén csak annak a 77 százalékát érte el a turizmus, azaz nagyjából 17,5 milliárd jüant, közel 809,5 milliárd forintot.

 

A Trip.com szerint – amin keresztül nemcsak repülőjegyet vagy vonatjegyet, hanem hotelszobát is lehet foglalni – tavalyhoz képest 270 százalékkal nőtt a kereslet, ami a járvány előtti időszakhoz képest is 30 százalékos növekedés, míg a kínai állami vasút szerint a szerdai utolsó napon idén 17,2 millió utas vette igénybe a szolgáltatásukat.

 

A Kínai Népköztársaságban egyébként a hivatalos adatok szerint már szinte egyáltalán nincs is járvány: a Worldometers naponta frissülő adatai szerint május 5-én mindössze 319 aktív esetet tartanak számon, és az elmúlt 24 órában mindössze 7 új személynél mutatták ki a fertőzést. Igaz, ezen adatokat fenntartásokkal kell kezelnünk, mivel Kínát már többször is megvádolták azzal, hogy nem a járvánnyal kapcsolatban nem a valós adatokat közli és szándékosan homályosan kommunikál.

 

NYITÓKÉP: Shanghai egyik legforgalmasabb utcája, a Nanjing út még 2003-ban. Fotó: Agnieszka Bojczuk / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás