Kínában már többen utaznak, mint a járvány előtt

2021.05.05. 18:57

A Kínai Népköztársaság Kultúra és Turizmus Minisztériumának közlése szerint idén május 1-5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták, ami még a járvány előtti időkhöz képest is magasabb.

Kínában már többen utaznak, mint a járvány előtt

Május elseje a kommunista Kínai Népköztársaságban egy hatalmas ünnepség: 2019 decemberében még úgy határoztak a kínai döntéshozók, hogy a következő május elsején nem egy, hanem rögtön öt szabadnap jár az embereknek, hogy így mindenki meglátogathassa a családtagjait, barátait vagy csak egyszerűen turistaként elutazhasson bármerre.

A kínai Vuhanból elindult koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem sokan tudtak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az emberiség történelmének legnagyobb karanténját vezették be a kommunista államban, viszont 2021-ben, amikor Kínában a hivatalos adatok szerint szinte már véget is ért a járvány, nagyon sokan éltek a lehetőséggel:

a kínai Kultúra és Turizmus Minisztériuma közlése szerint május 1. és 5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták

– tudósít a Reuters. A minisztérium közleménye szerint ez a becsült 230 milliós szám 119,7 százalékkal több, mint 2020-ban, amikor jóval súlyosabb korlátozások voltak érvényben, de 

még a kínai koronavírus-járvány előtti számokhoz képest is 3,2 százalékkal nagyobb.

Ennek ellenére a bevételeken ez még nem látszik meg: a minisztérium szerint a járvány előtti bevételekhez képest idén csak annak a 77 százalékát érte el a turizmus, azaz nagyjából 17,5 milliárd jüant, közel 809,5 milliárd forintot.

A Trip.com szerint – amin keresztül nemcsak repülőjegyet vagy vonatjegyet, hanem hotelszobát is lehet foglalni – tavalyhoz képest 270 százalékkal nőtt a kereslet, ami a járvány előtti időszakhoz képest is 30 százalékos növekedés, míg a kínai állami vasút szerint a szerdai utolsó napon idén 17,2 millió utas vette igénybe a szolgáltatásukat.

A Kínai Népköztársaságban egyébként a hivatalos adatok szerint már szinte egyáltalán nincs is járvány: a Worldometers naponta frissülő adatai szerint május 5-én mindössze 319 aktív esetet tartanak számon, és az elmúlt 24 órában mindössze 7 új személynél mutatták ki a fertőzést. Igaz, ezen adatokat fenntartásokkal kell kezelnünk, mivel Kínát már többször is megvádolták azzal, hogy nem a járvánnyal kapcsolatban nem a valós adatokat közli és szándékosan homályosan kommunikál.

NYITÓKÉP: Shanghai egyik legforgalmasabb utcája, a Nanjing út még 2003-ban. Fotó: Agnieszka Bojczuk / Wikimedia Commons

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek