+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 5. szerda, 18:57
A Kínai Népköztársaság Kultúra és Turizmus Minisztériumának közlése szerint idén május 1-5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták, ami még a járvány előtti időkhöz képest is magasabb.

Május elseje a kommunista Kínai Népköztársaságban egy hatalmas ünnepség: 2019 decemberében még úgy határoztak a kínai döntéshozók, hogy a következő május elsején nem egy, hanem rögtön öt szabadnap jár az embereknek, hogy így mindenki meglátogathassa a családtagjait, barátait vagy csak egyszerűen turistaként elutazhasson bármerre.

 

A kínai Vuhanból elindult koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem sokan tudtak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az emberiség történelmének legnagyobb karanténját vezették be a kommunista államban, viszont 2021-ben, amikor Kínában a hivatalos adatok szerint szinte már véget is ért a járvány, nagyon sokan éltek a lehetőséggel:

 

a kínai Kultúra és Turizmus Minisztériuma közlése szerint május 1. és 5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták

 

– tudósít a Reuters. A minisztérium közleménye szerint ez a becsült 230 milliós szám 119,7 százalékkal több, mint 2020-ban, amikor jóval súlyosabb korlátozások voltak érvényben, de 

 

még a kínai koronavírus-járvány előtti számokhoz képest is 3,2 százalékkal nagyobb.

 

Ennek ellenére a bevételeken ez még nem látszik meg: a minisztérium szerint a járvány előtti bevételekhez képest idén csak annak a 77 százalékát érte el a turizmus, azaz nagyjából 17,5 milliárd jüant, közel 809,5 milliárd forintot.

 

A Trip.com szerint – amin keresztül nemcsak repülőjegyet vagy vonatjegyet, hanem hotelszobát is lehet foglalni – tavalyhoz képest 270 százalékkal nőtt a kereslet, ami a járvány előtti időszakhoz képest is 30 százalékos növekedés, míg a kínai állami vasút szerint a szerdai utolsó napon idén 17,2 millió utas vette igénybe a szolgáltatásukat.

 

A Kínai Népköztársaságban egyébként a hivatalos adatok szerint már szinte egyáltalán nincs is járvány: a Worldometers naponta frissülő adatai szerint május 5-én mindössze 319 aktív esetet tartanak számon, és az elmúlt 24 órában mindössze 7 új személynél mutatták ki a fertőzést. Igaz, ezen adatokat fenntartásokkal kell kezelnünk, mivel Kínát már többször is megvádolták azzal, hogy nem a járvánnyal kapcsolatban nem a valós adatokat közli és szándékosan homályosan kommunikál.

 

NYITÓKÉP: Shanghai egyik legforgalmasabb utcája, a Nanjing út még 2003-ban. Fotó: Agnieszka Bojczuk / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás