Június elején nyílhat meg a turistáknak Olaszország

Szerző: Techet Péter
2021.04.08. 18:55

Júniusban nyílhat meg turistáknak Olaszország. Bár az illetékes miniszter hozzátette, hogy ez csak egy terv, sok minden változhat addig. Szerinte azonban azok szabadabban utazhassanak, akik igazolják az oltásukat.

Június elején nyílhat meg a turistáknak Olaszország

Massimo Garavaglia, a legás olasz turisztikai miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

június 2-ával indulhat be az olasz turizmus – azaz addig feloldhatják a legtöbb korlátozást.

Az időpont azért fontos és szimbolikus, mert június 2-a nemzeti ünnep, ez az olasz köztársaság napja. A miniszter azonban lehűtötte a túlzott várakozásokat: egyrészről szerinte elképzelhető, hogy nem lehet tartani ezt az időpontot mégsem, másrészről eleve azzal számol, hogy

a nyitás hosszú folyamat lesz: „Nem lehet előre tervezni, mi lesz utána.”

Példaként említette, hogy míg egy fodrászat egyik napról a másikra ki tud nyitni, addig a nagy szállodáknak akár több hétbe is beletelhet, míg újra elkezdhetnek vendégeket fogadni. A Lega politikusát az zavarja, hogy szerinte ideológiai vita folyik a nyitás kérdéséről: mind az ellenzők, mind a támogatók fekete-fehéren gondolkodnának róla.

A miniszter beszélt arról is, hogy esetleg az Európai Unió által tervezett digitális zöldigazolvány is megjelenhet addig. Ő mindenképpen szeretne valamiféle igazolást látni arról, ha valakit beoltottak – és azt, hogy ezek a turisták szabadabban utazhassanak. Ilyen rendszer már működik Szardínia szigetén. Márciusban az akkor még fehér zónának, azaz szinte korlátozásmentesnek besorolt autonóm régió pont ezen korlátozásszintjének (egyébként sikertelen) megőrzése céljából már elrendelte, hogy

csak azok utazhatnak be Szardíniára, akik igazolják: be vannak már oltva, vagy rendelkeznek egy friss negatív PCR-teszttel.

De hasonló döntésre készül – nem kivárva akár a brüsszeli, akár a római terveket – a Róma központú Lazio és a Verona központú Veneto régió is.

A fertőzésszámok Olaszországban is növekednek. Ma meghaladta a 17 ezret az új fertőzöttek száma, tegnap még 13 ezren voltak. A halálozás azonban csökkenő tendenciát mutat: csütörtökön 400-nál többen haltak meg a 60 milliós Olaszországban, szerdán még meghaladta a számuk a 600-at. Jelenleg 3,6 millió embert oltottak be az országban.

NYITÓKÉP: Maremma, a toszkán tengerpart / Bukovics Martin, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek