Felére esett vissza az erdélyi turizmus 2020-ban a koronavírus-járvány miatt

2021.01.06. 18:00

Romániában országosan körülbelül felével csökkent a turisták száma, Székelyföldön is nagyjából ennyivel. A magyar többségű megyékben nagyobb a visszaesés, mivel a csíksomlyói búcsú elmaradása és a határátlépés nehézségei miatt jóval kevesebb magyarországi turista látogatta meg Erdélyt.

Felére esett vissza az erdélyi turizmus 2020-ban a koronavírus-járvány miatt

2020-ban a koronavírus-járvány az erdélyi turizmust is megviselte. A járvány megelőzése érdekében bevezetett korlátozások és az erősebb határellenőrzés miatt Románia turizmusa is inkább a belföldi turistákra épített. Ez pedig meglátszott az inkább magyarországiak által látogatott Székelyföld turistáinak számán, és az ott eltöltött vendégéjszakákon is. A tavaszi lockdown feloldása után az erdélyi turizmus éledezni kezdett, azonban

a június és október közötti nyári vendégéjszakák száma így is a 2019-es érték felére (49 százalék) csökkent,

írja az Erdélystat.

A székelyföldi értékek hasonlóak az országos átlaghoz: 50 százalékkal kevesebb turista érkezett, és 53 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a Székelyföldön, mint egy évvel korábban.

Hol nyaraltak a románok?

A nyári idényben

az erdélyi turistaforgalom legnagyobb részét (a turisták 41, a vendégéjszakák 35 százalékát) a dél-erdélyi megyék, azon belül pedig Brassó megye jelentette.

Brassó a közeli Déli-Kárpátok túraútvonalainak és a szász város épített örökségenek köszönheti első helyét az erdélyi megyék közül. Brassó országos összesítésben a második legnépszerűbb megye lett a turisták körében. Országosan első a Fekete-tenger partja miatt Konstanca megye lett, amelyet 2020-ban majdnem egymillióan kerestek fel. Brassót és Konstanca megyéket elsősorban a belföldi turisták keresték fel.

A KONSTANCAI KASZINÓ IKONIKUS ÉPÜLETE A FEKETE-TENGER PARTJÁN. FOTÓ: PIXABAY

Az erdélyi turizmushoz kisebb mértékben járult hozzá a többi erdélyi megye, a magyar többségű székelyföldi megyék részesedése például 10 százalék alatti volt – ez a határátlépési nehézségekkel és a Magyarországról érkező székelyföldi turizmus visszaesésével áll összefüggésben.

A regáti románok – a Kárpátoktól keletre és délre – általában a román tengerparton és a hegyekben szoktak nyaralni.

A két téli ünnep között például a főváros és a Brassó környéki hegyi üdülőtelepek között több órás hosszú sorokat kellett kivárni és végigautózni a románoknak.

BRASSÓ BELVÁROSA MADÁRTÁVLATBÓL. FOTÓ: PIXABAY

A Nemzeti Statisztikai Hivatal – a román KSH – novemberi felmérése azt mutatja, hogy ebben a hónapban 320 ezer román belföldi turistát regisztráltak az országban, akik 634 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ország különböző üdülőtelepein. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a turisták leginkább a megyeszékhelyet és a fővárost látogatták (az összes turista körülbelül 40 százaléka), őket pedig a hegyi üdülőtelepek követték az összes turista 24 százalékával. A nemzetközi turisták Romániába utazása novemberben a tavalyi értékhez képest 60 százalékkal esett vissza.

Mi a helyezet a Székelyföldön?

A nyári szezonban majdnem 100 ezer turista látogatott el Hargita és Kovászna megyékbe és 308 ezer vendégéjszakát töltött el ott. Az előző év értékeivel összehasonlítva ez is 50 százalékos csökkentést jelent, amely leginkább Hargita megyét sújtotta: Itt 57 százalékkal kevesebb turistát és 61 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak.

„Mivel idén elmaradt a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a Magyarországról idelátogató turisták száma is megcsappant.

Míg az előző években alig győztem eleget tenni a felkéréseknek, idén örültem, ha néha megcsörrent a telefonom, de akkor is inkább érdeklődtek, hogy nyitva van-e a múzeum vagy látogatható-e a Teleki Téka” – mondta el egy idegenvezető a Székelyhonnak.

A TÉLI SPORT SZERELMESEINEK KÖTELEZŐ. FOTÓ: MADARASI HARGITA SÍKÖZPONT / FB

A magyar határhoz közeli Partiumban a székelyföldi turisták számának közel dupláját regisztrálták, amely leginkább Bihar megye (Nagyvárad, Félixfürdő) jó adatainak köszönhető. Biharba például a nyári szezon alatt a székelyföldi turistáknak majdnem a kétszerese, 160 ezer turista érkezett.

NYITÓKÉP: A barcarozsnyói vár. Neighbor's Goat / Wikimedia Commons

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek