+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 6. szerda, 18:00
Romániában országosan körülbelül felével csökkent a turisták száma, Székelyföldön is nagyjából ennyivel. A magyar többségű megyékben nagyobb a visszaesés, mivel a csíksomlyói búcsú elmaradása és a határátlépés nehézségei miatt jóval kevesebb magyarországi turista látogatta meg Erdélyt.

2020-ban a koronavírus-járvány az erdélyi turizmust is megviselte. A járvány megelőzése érdekében bevezetett korlátozások és az erősebb határellenőrzés miatt Románia turizmusa is inkább a belföldi turistákra épített. Ez pedig meglátszott az inkább magyarországiak által látogatott Székelyföld turistáinak számán, és az ott eltöltött vendégéjszakákon is. A tavaszi lockdown feloldása után az erdélyi turizmus éledezni kezdett, azonban

 

a június és október közötti nyári vendégéjszakák száma így is a 2019-es érték felére (49 százalék) csökkent,

 

írja az Erdélystat.

 

A székelyföldi értékek hasonlóak az országos átlaghoz: 50 százalékkal kevesebb turista érkezett, és 53 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a Székelyföldön, mint egy évvel korábban.

 

Hol nyaraltak a románok?

 

A nyári idényben

 

az erdélyi turistaforgalom legnagyobb részét (a turisták 41, a vendégéjszakák 35 százalékát) a dél-erdélyi megyék, azon belül pedig Brassó megye jelentette.

 

Brassó a közeli Déli-Kárpátok túraútvonalainak és a szász város épített örökségenek köszönheti első helyét az erdélyi megyék közül. Brassó országos összesítésben a második legnépszerűbb megye lett a turisták körében. Országosan első a Fekete-tenger partja miatt Konstanca megye lett, amelyet 2020-ban majdnem egymillióan kerestek fel. Brassót és Konstanca megyéket elsősorban a belföldi turisták keresték fel.

 

A KONSTANCAI KASZINÓ IKONIKUS ÉPÜLETE A FEKETE-TENGER PARTJÁN. FOTÓ: PIXABAY

 

Az erdélyi turizmushoz kisebb mértékben járult hozzá a többi erdélyi megye, a magyar többségű székelyföldi megyék részesedése például 10 százalék alatti volt – ez a határátlépési nehézségekkel és a Magyarországról érkező székelyföldi turizmus visszaesésével áll összefüggésben.

 

A regáti románok – a Kárpátoktól keletre és délre – általában a román tengerparton és a hegyekben szoktak nyaralni.

 

A két téli ünnep között például a főváros és a Brassó környéki hegyi üdülőtelepek között több órás hosszú sorokat kellett kivárni és végigautózni a románoknak.

 

BRASSÓ BELVÁROSA MADÁRTÁVLATBÓL. FOTÓ: PIXABAY

 

A Nemzeti Statisztikai Hivatal – a román KSH – novemberi felmérése azt mutatja, hogy ebben a hónapban 320 ezer román belföldi turistát regisztráltak az országban, akik 634 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ország különböző üdülőtelepein. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a turisták leginkább a megyeszékhelyet és a fővárost látogatták (az összes turista körülbelül 40 százaléka), őket pedig a hegyi üdülőtelepek követték az összes turista 24 százalékával. A nemzetközi turisták Romániába utazása novemberben a tavalyi értékhez képest 60 százalékkal esett vissza.

 

Mi a helyezet a Székelyföldön?

 

A nyári szezonban majdnem 100 ezer turista látogatott el Hargita és Kovászna megyékbe és 308 ezer vendégéjszakát töltött el ott. Az előző év értékeivel összehasonlítva ez is 50 százalékos csökkentést jelent, amely leginkább Hargita megyét sújtotta: Itt 57 százalékkal kevesebb turistát és 61 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak.

 

„Mivel idén elmaradt a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a Magyarországról idelátogató turisták száma is megcsappant.

 

Míg az előző években alig győztem eleget tenni a felkéréseknek, idén örültem, ha néha megcsörrent a telefonom, de akkor is inkább érdeklődtek, hogy nyitva van-e a múzeum vagy látogatható-e a Teleki Téka” – mondta el egy idegenvezető a Székelyhonnak.

 

A TÉLI SPORT SZERELMESEINEK KÖTELEZŐ. FOTÓ: MADARASI HARGITA SÍKÖZPONT / FB

 

A magyar határhoz közeli Partiumban a székelyföldi turisták számának közel dupláját regisztrálták, amely leginkább Bihar megye (Nagyvárad, Félixfürdő) jó adatainak köszönhető. Biharba például a nyári szezon alatt a székelyföldi turistáknak majdnem a kétszerese, 160 ezer turista érkezett.

 

NYITÓKÉP: A barcarozsnyói vár. Neighbor's Goat / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás