Ingyenes vagy olcsóbb koronavírus-teszteket akar az EP, hogy ismét szabad legyen az utazás

2021.04.26. 15:51

A héten dönt az Európai Parlament arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott, digitális zöldigazolványokról szóló tárgyalásokon. Az EP ingyenes vagy hatósági áras teszteket szeretne, és van olyan javaslat, amely szerint nemcsak az EMA, hanem a WHO által jóváhagyott vakcinákkal is az összes tagállamba lehetne szabadon utazni.

Ingyenes vagy olcsóbb koronavírus-teszteket akar az EP, hogy ismét szabad legyen az utazás

Április 26-án háttérbeszélgetést tartott az Európai Parlament Polgári Jogi Szakbizottsága (LIBE), a téma az Európai Bizottság március 17-én bemutatott digitális zöldigazolványról szóló javaslata volt. Mint korábban írtuk, a Bizottság javaslatának lényege, hogy az Európai Unión belül visszaállítsák a szabad mozgáshoz való jogot, és egységesítsék az eddig nemzetállamonként eltérő határellenőrzést egy közös uniós védettségi igazolással.

Ahhoz, hogy a rendeletjavaslat törvényi erőre emelkedjen, arra az Európai Parlamentnek és a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is rá kell mondania az áment. A tagállamok kormányainak közös álláspontjáról a Tanács április 14-én döntött , az Európai Parlament pedig szerdán fog szavazni arról, hogy ők milyen álláspontot képviseljenek a tárgyalásokon.

Van olyan képviselő, aki nemcsak az EMA, hanem a WHO engedélyeit is elfogadná

A beszélgetésen a LIBE bizottság elnöke, Juán Fernando López Aguilar, a Spanyol Szocialista Munkáspárt EP-képviselője mellett a bizottság három további tagja vett részt.

Tineke Strik, a LIBE bizottság tagja, a holland Baloldai Zöldek EP-képviselője újságírói kérdésre elmondta, hogy a digitális zöldigazolványnál fontos, hogy ne legyen diszkriminatív, emiatt az EP egységesen támogatja a Bizottság azon javaslatát, hogy ne csak az oltottak, hanem a kínai koronavíruson átesettek, illetve az egészséges, negatív teszttel rendelkező egyének is megkaphassák az igazolást.

Strik szerint a vakcinák között sem szabadna különbséget tenni,

és emiatt jó lenne, ha a tagállamok egységes rendszert dolgoznának ki.

„Aggódunk azon állampolgárok miatt, akiknek nincs lehetőségük választani a vakcinák között, és olyan vakcinákra támaszkodnak, amiket még az EMA nem engedélyezett”

– mondta az EP-képviselő, majd hozzátette, hogy jó lenne, ha a legtöbb tagállam elfogadná ezeket a vakcinákat is, „de elfogadjuk azt a közös álláspontot, miszerint az EMA és a WHO engedélyezései számítanak”.

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés EP-képviselője, Jeroen Lenaers szerint is fontos a WHO szerepe, ugyanakkor ő úgy fogalmazott, hogy a tagállamoknak azokat a vakcinákat kellene elfogadni, amiket az EMA már engedélyezett és mellette a WHO is megadta az ideiglenes vészhelyzeti engedélyt.

JEROEN LENAERS. FORRÁS:  JAN VAN DE VEL / EUROPEAN PARLIAMENT.

Ugyanakkor Sophia in ’t Veld, a holland 66-os Demokraták EP-képviselője elmondta, hogy elsősorjában az EMA engedélyeit kell nézni, hiszen ez az az intézmény, amit minden EU-s tagállam elfogad. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy minden vakcinagyártó előtt ott a lehetőség, hogy az EMA-hoz is benyújtsa az engedélyeztetési kérelmet, és reméli, hogy a közel jövőben így is tesznek majd. Ugyanakkor ő is elmondta, hogy a legfontosabb, hogy harmonizálják a jelenleg érvényben lévő szabályokat, és egy közös szabályozást fogadjanak el, hogy ne 27 különböző tagállami szabályozás legyen érvényben.

Az, hogy a WHO által engedélyeztett vakcinákat kötelezően el fogják-e fogadni a digitális zöldigazolványnál, nemcsak az EP-n múlik, ugyanis a Bizottság javaslata csak akkor lép érvénybe, ha a három nagy EU-s intézmény, a Bizottság, az Európai Parlament és a szakminisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa megállapodik, majd pedig az EP és a Tanács is megszavazza a javaslatot.

Így egyáltalán nem biztos, hogy az EMA által nem engedélyeztetett vakcinákat minden tagállamban ugyanúgy el fogják fogadni, ha a WHO már rámondta az igent.

Ez leginkább a kínai SInopharm-vakcina kapcsán nagy kérdés, ugyanis a gyártó a WHO-tól már kérvényezte a vakcina engedélyeztetését, azonban az EMA-nál ezt még nem tette meg. Az orosz Szputnyik V-t az EMA már márciusban elkezdte vizsgálni, és a Reuters információi szerint a második körös vizsgálatok május 10-től fognak megkezdődni, ahol az EMA a WHO-val együtt fogja vizsgálni a szert – egészen június első hetéig.

Ingyenes teszteket szeretnének az EP-képviselők

A három képviselő ezenkívül hangsúlyozta, hogy ugyan a digitális zöldigazolvány a szabad mozgáshoz való jogot akarja visszaállítani, azonban ez nem csak a nyaralásokra vonatkozik. Sophia in 't Veld elmondta, hogy ugyan sokan szeretnének már elmenni nyaralni, de leginkább az volt a szemük előtt, hogy azoknak könnyítsék meg az utazást, akik munkájuk vagy családjuk miatt kénytelenek sokat utazni.

Az EP a tárgyalásokon azt az álláspontot fogja képviselni, hogy minden állampolgárnak legyen joga ingyenesen teszteltetnie magát,

vagy legalább hatósági árakat szabjanak meg. Sophia in 't Veld szerint erre azért van szükség, mert a tesztek jelenleg több tagállamban is nagyon drágák, és emiatt sokaknak nem lenne lehetősége, hogy teszteltessék magukat, így pedig utazni sem tudnának.

SOPHIA IN 'T VELD. FORRÁS: JAN VAN DE VEL / EUROPEAN PARLIAMENT.

Lenaers is hasonlóan látja: szerinte ha a tesztekre nem vezetnek be hatósági árakat, vagy nem teszik bizonyos számban ingyenessé őket, akkor az egész javaslatnak nincs értelme, hiszen milliókat zárnának ki így a szabad mozgás jogának helyreállításából.

Az EP-képviselők szerint adabiztonsági szempontból jó a javaslat

Az EP-képviselők azt ígérték, hogy a digitális zöldigazolvány adatbiztonsági szempontból megfelelő lesz: egyrészt a digitális zöldigazolvány csak a legszükségesebb adatokat fogja tárolni, illetve – mint Stirk elmondta – 

ha valaki úgy akar utazni, hogy negatív tesztet mutat be, akkor minden egyes tesztnél új igazolványt állítanak ki neki 

– ezzel gátolva, hogy adatbázist lehessen készíteni róla.

Sophie in’t Veld is hasonlóan látja. A liberális politikus emlékeztetett, hogy az adatokat a kibocsátó ország fogja kezelni, így más tagállamokban csak az igazolvány valódiságát fogják vizsgálni. Ugyanakkor szerinte a saját állampolgárainak az adataival a nemzeti kormányok vissza tudnak élni, de ezzel kapcsolatban a tagállamok parlamentjeinek kell megfelelő ellensúlyokat építeni a rendszerbe, az EU ebbe nem szólhat bele. Mindenkit megnyugtatott, hogy

az EP minden felmerülő kiskaput bezárt, hogy adatvédelmi szempontból biztonságos legyen a javaslat.

Strik arról is beszélt, hogy a tagállamokat arra fogják kérni, hogy nemzetállami szinten olyan rendszert építsenek ki, ami integrálható lesz a közös, EU-s szabályozásba, hogy minél egyszerűbb legyen a digitális zöldigazolvány használata. Azaz ha például egy tagállam a különböző tevékenységeket védettségi igazolásokhoz köti, akkor olyan rendszert dolgozzanak ki, hogy az EU-s digitális zöldigazolványt is el tudják fogadni belföldön.

Mikorra fogadhatják el a javaslatot?

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén fognak vitázni az EP-képviselők, hogy az EP milyen álláspontot képviseljen a tárgyalások alatt, majd erről még aznap szavaznak is, aminek az eredményét csütörtök reggel fogják közölni.

Júan Fernando López Aguilar,

a LIBE bizottság elnöke szerint a szabad mozgás joga az EU egyik legnagyobb vívmánya, ezért fontosnak tartja, hogy visszaállíthassák Schengent.

Ezenkívül megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint az EP majd a júniusi plenáris ülésen fog szavazni a javaslatról, és azt ígérte, hogy első olvasatra el fogják fogadni azt.

Lenaers elmondta, hogy a szerdai szavazást követően elkezdhetnek dolgozni a Tanáccsal, és reméli, hogy a tagállamok is annyira érdekeltek a gyors jogalkotásban, mint ők. Szerinte

június végén már élesben is használhatják az igazolványokat

– de azt is elmondta, hogy a jogalkotás alatt direkt figyelnek arra, hogy a szabályozás ne legyen túl merev, inkább dinamikus. „A vírus is dinamikus, a folyamatban lévő oltáskampányok is dinamikusak, így a szabályzatnak is dinamikusnak kell lennie” – mondta a holland képviselő, aki a többiekhez hasonlóan a legfontosabbnak azt látta, hogy megszüntessék a jelenlegi kaotikus, tagállamonként eltérő szabályokat, hogy a helyükre egy egységes, harmonizált szabályozás kerüljön.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek