Az Európai Unióban mindenki bizakodó, hogy szabad nyarunk lesz

2021.03.29. 21:00

Az Európai Unió különböző szervei már tényként kezelik, hogy júniusban elfogadják az Európai Bizottság védettségi igazolványról szóló javaslatát, és nagyjából addigra véget ér a járvány is.

Az Európai Unióban mindenki bizakodó, hogy szabad nyarunk lesz

Március 29-én szervezett háttérbeszélgetést az Európai Parlament portugáliai kapcsolattartó irodája, ahol a meghívott politikusok az Európai Bizottság digitális zöldigazolványokról szóló javaslatáról beszéltek.

A beszélgetésen az Európai Parlament Állampolgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) elnöke, a Spanyol Szocialista Munkáspárt EP-képviselője, Juan Fernando López Aguilar, a portugál Szociáldemokrata Párt EP-képviselője, Cláudia Monteiro de Aguiar – egyben a fenntartható turizmusról szóló uniós stratégia jelentéstevője az EP-ben –, az Európai Bizottság képviseletében Salla Saastamoinen, az igazságszolgáltatással, fogyasztói jogokkal kapcsolatos uniós politikáért felelős megbízott főigazgató, illetve az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Portugália képviseletében Rita Marques, a portugál kormány turizmusért felelős államtitkára vett részt.

Nyitó előadásában Salla Saastamoinen elmondta, hogy az Európai Unión belül a szabad utazáshoz való jog egy alapvető jog,

és megismételve a Bizottság elnökének, a német Ursula von der Leyennek a szavait, elmondta, hogy a Bizottság a javaslatával csak egy keretrendszert akar kialakítani, hogy ezt a jogot helyreállíthassák. Szerinte a Bizottság digitális zöldigazolványról szóló javaslata azért is jó, mert így a jelenlegi 27, különböző rendszert próbálnák harmonizálni, de a döntés a tagállamok kezében marad.

Saastamoinen elmondta, hogy a javaslat során figyelembe vették azt is, hogy senkit se érjen diszkrimináció, így nemcsak a már beoltott EU-s állampolgárok kapnák meg ezt az igazolványt, hanem ugyanúgy a betegségből már felépülők, és a negatív teszttel rendelkezők is. Ezenkívül még azt is megosztotta, hogy az EU-n kívül az Európai Gazdasági Térség tagjainak állampolgárai (Izland, Lichtenstein és Norvégia), a svájci állampolgárok, illetve harmadik országból érkezők is megkaphatnák ezt az igazolványt.

Ezenkívül a megbízott főigazgató arra is rámutatott, hogy

a Bizottság egy olyan védettségi igazolást dolgozott ki, amit bármilyen világjárvány kapcsán használni tudnak majd az EU-ban.

Ugyanakkor jelenleg csak addig fogják használni, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) be nem jelenti a jelenlegi világjárvány végét.

Saastamoinen az előadásában meg is mutatta, hogy telefonon hogyan nézne ki ez az igazolvány:

A TERVEZETT EU-S ZÖLD VAKCINAIGAZOLÁS DIGITÁLIS VERZIÓJÁN SZEREPELNE MAJD EGY EGYEDI QR-KÓD, A NÉV, A SZÜLETÉSI DÁTUM, A BETEGSÉGET OKOZÓ VÍRUS, AMI ELLEN BEOLTOTTAK, MAJD AZ OLTÁS FŐBB ADATAI IS.  FOTÓ: EURÓPAI BIZOTTSÁG

Ugyanakkor azt Saastamoinen elmondta: a digitális zöldigazolvány csak egy darab eszköz a jelenlegi koronavírus-krízis leküzdésére, hiszen emellé még az is szükséges, hogy a vakcinaszállítmányokat felgyorsítsák. Megismételve a Bizottság korábbi kijelentéseit, elmondta:

júniusban már az uniós állampolgárok 70 százalékát be fogják oltani.

Az Európai Parlament már júniusban első olvasatra elfogadná a javaslatot

Az Európai Parlament képviseletében két előadó is volt: egyrészt a spanyol Juan Fernando López Aguilar, aki az EP-ben a Európai Parlament Állampolgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) az elnöke, de rajta kívül a portugál Claudio Monteire de Aguiar-t is meghívták, aki az EU fenntartható turizmusáról szóló stratégia jelentéstevője az EP-ben.

López Aguilar előadásában elmondta, hogy az EP-t a védettségi igazolás kapcsán leginkább az adatvédelem, illetve a felhasznált adatok minimalizálása érdekelte, de szerinte a javaslat ennek eleget tesz. A LIBE bizottság elnöke ezenkívül bejelentette, hogy

az Európai Parlament a június 7-10 közötti plenáris ülésen fog szavazni a javaslatról, és azt ígérte, hogy első olvasatra el fogják fogadni azt.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, arra kérte a Tanácsot, hogy kezdjen tárgyalásokba a Parlamenttel. Aguilar a résztvevőknek azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság, a Tanács, illetve a Parlament két héten belül trialógusba kezd, azaz a három EU-s intézmény vezetői közösen fogják megvitatni a javaslatot. (Arról, hogy mi az a trialógus, korábban itt írtunk bővebben.)

Claudia Monteire de Aguiar elmondta, hogy az Európai Parlament már 2020 októbere óta dolgozik azon, hogy egy olyan megoldást találjanak, ami a turizmust megmenthetné. A mostani javaslatot pozitívan értékelte, mivel véleménye szerint az minden olyan területre kitér, amit az EP aggasztónak talált korábban.

Szerinte a digitális zöldigazolványról szóló javaslat megmutatja, hogy az EU képes közös választ adni a felmerülő problémákra, és az Európai Unió tagállamai lassú, de biztonságos ütemben, lépésenként közösen lazíthatnak majd a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett intézkedéseken.

A Tanács is elégedett a javaslattal

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét vezető portugál kormányt Rita Marques, turisztikáért felelős államtitkár képviselte. Marques elmondta, hogy a Tanács támogatja a javaslatot, és ők is alapvetően pozitívnak tartják annak a tartalmát. Marques elmondta, hogy

a Tanács ezenkívül azon is dolgozik, hogy a tagállamok elfogadják egymás teszteredményeit,

hogy ezzel is könnyíteni lehessen a jelenleg érvényben lévő utazási korlátozásokon, és harmonizálják a tagállamok szabályait. Ezenkívül elmondta, hogy a Tanács szorosan együttműködik a Bizottsággal, hogy ezzel a javaslattal közösen megkezdhessék az Európai Unió gazdasági és társadalmi helyreállítását, aminek egyik alapköve szerinte a szabad mozgáshoz való jog.

Mindenki bizakodó, hogy három hónap alatt elfogadják a javaslatot

Az előadók mindannyian kvázi tényként kezelték, hogy a javaslatot már júniusban elfogadják

– annak ellenére, hogy az EU-ban egy jogalkotási folyamat sok esetben akár évekbe is telhet. Az Európai Bizottságot képviselő Salla Saastamoinen újságírói kérdésre elmondta, hogy azért is bizakodó, hogy a gyorsított eljárás sikerrel járhat, mert elmondása szerint a javaslatra szinte kizárólag pozitív reakciók érkeztek a tagállamok részéről.

Ezenkívül azért sem aggódik, hogy júniusig ne tudnák ezt elfogadni, mert a Tanács és a Parlament is támogatja a javaslatot, és szerinte mindenkinek az az érdeke, hogy az EU-s állampolgárok számára megkönnyítsék az utazást. Szerinte a javaslat elfogadását az is könnyíti, hogy addigra az EU-s állampolgárok 70 százalékát már bizonyosan be fogják oltani.

A portugál de Aguiar szerint a Parlamenten már csak azért sem múlik, hogy a javaslatot elfogadják, mert az EP már a kínai koronavírus megjelenésétől kezdve hangosan kritizálta a tagállamokat és a Bizottságot, hogy közös, EU-s szabályozás helyett a tagállamok önálló szabályokat hoztak és határzárakat vezettek be. A portugál EP-képviselő szerint hiába kérték a Bizottságot és a Tanácsot is, hogy harmonizálják az érvényben lévő szabályokat, ez nem történt meg, egészen mostanáig.

Azonban az is kérdés, hogy milyen hamar fogják tudni kiépíteni a technikai feltételeket a digitális zöldigazolvány elfogadásához. Ugyanakkor Rita Marques szerint ez már csak azért sem lehet probléma, mert a legtöbb tagállamban már érvényben vannak hasonló rendszerek – példaként pedig a portugál kis szigetet, Madeirát, illetve Dániát említette, amelyek területére jelenleg is csak azok tudnak belépni, akik igazolni tudják, hogy már beoltották őket.

Továbbra is tagállami döntés lesz, hogy elfogadják-e a „keleti” vakcinákat

Arra a kérdésre, hogy el fogják-e fogadni azon emberek igazolványát, akiket egy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyeztetett vakcinával oltották be, Saastamoinen megismételte a javaslatban foglaltakat, miszerint ezt a kérdést az adott tagállam fogja eldönteni, de szerinte a javaslat elfogadásáig az EU-ba elegendő vakcina fog érkezni, hogy mindenkit beolthassanak, aki ezt szeretné.

A Bizottság a javaslat előtt még erre eltérő választ adott: Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért és a vakcinagyártásért felelős biztosa egy sajtótájékoztatón az Azonnalinak úgy fogalmazott: nem szeretné, hogy a szabad mozgás schengeni elvét a vakcinák kérdése vonja kétségbe, ugyanakkor már akkor is említette, hogy júniusban elegendő vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre az EU-ban.

Az Európai Unióban jelenleg így állnak a tagállamok az oltásokkal:

Bővebben érdekel a téma? Olvasd el a javaslatról írt cikkünket itt! Inkább hallgatni szeretnéd? Hallgasd meg a témáról szóló podcastunkat itt! Hogyan nézhet ki egy ilyen digitális rendszer? Szakértőkkel jártuk körbe!

NYITÓKÉP: Üres horvát tengerpart 2020 júliusában. FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek