+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 29. hétfő, 21:00
Az Európai Unió különböző szervei már tényként kezelik, hogy júniusban elfogadják az Európai Bizottság védettségi igazolványról szóló javaslatát, és nagyjából addigra véget ér a járvány is.

Március 29-én szervezett háttérbeszélgetést az Európai Parlament portugáliai kapcsolattartó irodája, ahol a meghívott politikusok az Európai Bizottság digitális zöldigazolványokról szóló javaslatáról beszéltek.

 

A beszélgetésen az Európai Parlament Állampolgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) elnöke, a Spanyol Szocialista Munkáspárt EP-képviselője, Juan Fernando López Aguilar, a portugál Szociáldemokrata Párt EP-képviselője, Cláudia Monteiro de Aguiar – egyben a fenntartható turizmusról szóló uniós stratégia jelentéstevője az EP-ben –, az Európai Bizottság képviseletében Salla Saastamoinen, az igazságszolgáltatással, fogyasztói jogokkal kapcsolatos uniós politikáért felelős megbízott főigazgató, illetve az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Portugália képviseletében Rita Marques, a portugál kormány turizmusért felelős államtitkára vett részt.

 

Nyitó előadásában Salla Saastamoinen elmondta, hogy az Európai Unión belül a szabad utazáshoz való jog egy alapvető jog,

 

és megismételve a Bizottság elnökének, a német Ursula von der Leyennek a szavait, elmondta, hogy a Bizottság a javaslatával csak egy keretrendszert akar kialakítani, hogy ezt a jogot helyreállíthassák. Szerinte a Bizottság digitális zöldigazolványról szóló javaslata azért is jó, mert így a jelenlegi 27, különböző rendszert próbálnák harmonizálni, de a döntés a tagállamok kezében marad.

 

Saastamoinen elmondta, hogy a javaslat során figyelembe vették azt is, hogy senkit se érjen diszkrimináció, így nemcsak a már beoltott EU-s állampolgárok kapnák meg ezt az igazolványt, hanem ugyanúgy a betegségből már felépülők, és a negatív teszttel rendelkezők is. Ezenkívül még azt is megosztotta, hogy az EU-n kívül az Európai Gazdasági Térség tagjainak állampolgárai (Izland, Lichtenstein és Norvégia), a svájci állampolgárok, illetve harmadik országból érkezők is megkaphatnák ezt az igazolványt.

 

Ezenkívül a megbízott főigazgató arra is rámutatott, hogy

 

a Bizottság egy olyan védettségi igazolást dolgozott ki, amit bármilyen világjárvány kapcsán használni tudnak majd az EU-ban.

 

Ugyanakkor jelenleg csak addig fogják használni, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) be nem jelenti a jelenlegi világjárvány végét.

 

Saastamoinen az előadásában meg is mutatta, hogy telefonon hogyan nézne ki ez az igazolvány:

 

A TERVEZETT EU-S ZÖLD VAKCINAIGAZOLÁS DIGITÁLIS VERZIÓJÁN SZEREPELNE MAJD EGY EGYEDI QR-KÓD, A NÉV, A SZÜLETÉSI DÁTUM, A BETEGSÉGET OKOZÓ VÍRUS, AMI ELLEN BEOLTOTTAK, MAJD AZ OLTÁS FŐBB ADATAI IS.  FOTÓ: EURÓPAI BIZOTTSÁG

 

Ugyanakkor azt Saastamoinen elmondta: a digitális zöldigazolvány csak egy darab eszköz a jelenlegi koronavírus-krízis leküzdésére, hiszen emellé még az is szükséges, hogy a vakcinaszállítmányokat felgyorsítsák. Megismételve a Bizottság korábbi kijelentéseit, elmondta:

 

júniusban már az uniós állampolgárok 70 százalékát be fogják oltani.

 

Az Európai Parlament már júniusban első olvasatra elfogadná a javaslatot

 

Az Európai Parlament képviseletében két előadó is volt: egyrészt a spanyol Juan Fernando López Aguilar, aki az EP-ben a Európai Parlament Állampolgári Jogi Szakbizottsága (LIBE) az elnöke, de rajta kívül a portugál Claudio Monteire de Aguiar-t is meghívták, aki az EU fenntartható turizmusáról szóló stratégia jelentéstevője az EP-ben.

 

López Aguilar előadásában elmondta, hogy az EP-t a védettségi igazolás kapcsán leginkább az adatvédelem, illetve a felhasznált adatok minimalizálása érdekelte, de szerinte a javaslat ennek eleget tesz. A LIBE bizottság elnöke ezenkívül bejelentette, hogy

 

az Európai Parlament a június 7-10 közötti plenáris ülésen fog szavazni a javaslatról, és azt ígérte, hogy első olvasatra el fogják fogadni azt.

 

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, arra kérte a Tanácsot, hogy kezdjen tárgyalásokba a Parlamenttel. Aguilar a résztvevőknek azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság, a Tanács, illetve a Parlament két héten belül trialógusba kezd, azaz a három EU-s intézmény vezetői közösen fogják megvitatni a javaslatot. (Arról, hogy mi az a trialógus, korábban itt írtunk bővebben.)

 

Claudia Monteire de Aguiar elmondta, hogy az Európai Parlament már 2020 októbere óta dolgozik azon, hogy egy olyan megoldást találjanak, ami a turizmust megmenthetné. A mostani javaslatot pozitívan értékelte, mivel véleménye szerint az minden olyan területre kitér, amit az EP aggasztónak talált korábban.

 

Szerinte a digitális zöldigazolványról szóló javaslat megmutatja, hogy az EU képes közös választ adni a felmerülő problémákra, és az Európai Unió tagállamai lassú, de biztonságos ütemben, lépésenként közösen lazíthatnak majd a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett intézkedéseken.

 

A Tanács is elégedett a javaslattal

 

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét vezető portugál kormányt Rita Marques, turisztikáért felelős államtitkár képviselte. Marques elmondta, hogy a Tanács támogatja a javaslatot, és ők is alapvetően pozitívnak tartják annak a tartalmát. Marques elmondta, hogy

 

a Tanács ezenkívül azon is dolgozik, hogy a tagállamok elfogadják egymás teszteredményeit,

 

hogy ezzel is könnyíteni lehessen a jelenleg érvényben lévő utazási korlátozásokon, és harmonizálják a tagállamok szabályait. Ezenkívül elmondta, hogy a Tanács szorosan együttműködik a Bizottsággal, hogy ezzel a javaslattal közösen megkezdhessék az Európai Unió gazdasági és társadalmi helyreállítását, aminek egyik alapköve szerinte a szabad mozgáshoz való jog.

 

Mindenki bizakodó, hogy három hónap alatt elfogadják a javaslatot

 

Az előadók mindannyian kvázi tényként kezelték, hogy a javaslatot már júniusban elfogadják

 

– annak ellenére, hogy az EU-ban egy jogalkotási folyamat sok esetben akár évekbe is telhet. Az Európai Bizottságot képviselő Salla Saastamoinen újságírói kérdésre elmondta, hogy azért is bizakodó, hogy a gyorsított eljárás sikerrel járhat, mert elmondása szerint a javaslatra szinte kizárólag pozitív reakciók érkeztek a tagállamok részéről.

 

Ezenkívül azért sem aggódik, hogy júniusig ne tudnák ezt elfogadni, mert a Tanács és a Parlament is támogatja a javaslatot, és szerinte mindenkinek az az érdeke, hogy az EU-s állampolgárok számára megkönnyítsék az utazást. Szerinte a javaslat elfogadását az is könnyíti, hogy addigra az EU-s állampolgárok 70 százalékát már bizonyosan be fogják oltani.

 

A portugál de Aguiar szerint a Parlamenten már csak azért sem múlik, hogy a javaslatot elfogadják, mert az EP már a kínai koronavírus megjelenésétől kezdve hangosan kritizálta a tagállamokat és a Bizottságot, hogy közös, EU-s szabályozás helyett a tagállamok önálló szabályokat hoztak és határzárakat vezettek be. A portugál EP-képviselő szerint hiába kérték a Bizottságot és a Tanácsot is, hogy harmonizálják az érvényben lévő szabályokat, ez nem történt meg, egészen mostanáig.

 

Azonban az is kérdés, hogy milyen hamar fogják tudni kiépíteni a technikai feltételeket a digitális zöldigazolvány elfogadásához. Ugyanakkor Rita Marques szerint ez már csak azért sem lehet probléma, mert a legtöbb tagállamban már érvényben vannak hasonló rendszerek – példaként pedig a portugál kis szigetet, Madeirát, illetve Dániát említette, amelyek területére jelenleg is csak azok tudnak belépni, akik igazolni tudják, hogy már beoltották őket.

 

Továbbra is tagállami döntés lesz, hogy elfogadják-e a „keleti” vakcinákat

 

Arra a kérdésre, hogy el fogják-e fogadni azon emberek igazolványát, akiket egy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyeztetett vakcinával oltották be, Saastamoinen megismételte a javaslatban foglaltakat, miszerint ezt a kérdést az adott tagállam fogja eldönteni, de szerinte a javaslat elfogadásáig az EU-ba elegendő vakcina fog érkezni, hogy mindenkit beolthassanak, aki ezt szeretné.

 

A Bizottság a javaslat előtt még erre eltérő választ adott: Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért és a vakcinagyártásért felelős biztosa egy sajtótájékoztatón az Azonnalinak úgy fogalmazott: nem szeretné, hogy a szabad mozgás schengeni elvét a vakcinák kérdése vonja kétségbe, ugyanakkor már akkor is említette, hogy júniusban elegendő vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre az EU-ban.

 

Az Európai Unióban jelenleg így állnak a tagállamok az oltásokkal:

 

 

Bővebben érdekel a téma? Olvasd el a javaslatról írt cikkünket itt! Inkább hallgatni szeretnéd? Hallgasd meg a témáról szóló podcastunkat itt! Hogyan nézhet ki egy ilyen digitális rendszer? Szakértőkkel jártuk körbe!

 

NYITÓKÉP: Üres horvát tengerpart 2020 júliusában. FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás