+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 26. hétfő, 10:12
Az edzőtermek is nyithatnak legfeljebb hat vendéggel, de teszt még mindig kell a látogatásukhoz. A boltok már egy hete nyitva vannak.

Szlovákiában az úgynevezett publikus covid-automata szabályozza, hogy a járvány alakulásától függően melyek azok a korlátozások, amik egységesen érvényesek az egész országban, illetve milyen különböző szabályok vonatkozhatnak az egyes régiókra. Szlovákia országosan az utolsó előtti, „bordó" kategóriában van – a legszigorúbb a „fekete", amikor minden zárva van az alapvető szükségleteket ellátó boltokon kívül. A teraszok és az edzőtermek a „bordó fázisban" még nem nyithatnának, a járvány kedvező alakulását figyelembe véve azonban a kormány úgy döntött, ezt a két korlátozást már korábban feloldja.

 

Északi szomszédunknál januárban és februárban volt nagyon súlyos a helyzet, napi akár 2-4 ezer új regisztrált esettel, ami áprilisra napi párszázra mérséklődött: pénteken 435, szombaton 99 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Így hétfőtől Szlovákiában is nyitnak a teraszok és az edzőtermek is.

 

A szabályok szerint csak akkor nyitható meg a terasz, ha annak legalább két oldala nem zárt és az asztalok között két méter távolságnak kell lennie. A belépéshez hét napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt lesz szükséges, és a maszkot csak a fogyasztás idejére lehet levenni. A tulajdonosnak biztosítani kell a kézfertőtlenítőt, és minden vendég után az asztalt is le kell fertőtlenítenie.

 

A szabályok betartását nehéz ellenőrizni – ezt Ján Mikas országos tisztifőorvos ismerte el. Mikas szerint a szabályokat önellenőrző mechanizmusként kell felfogni, annak kikötésével pedig nem is próbálkoztak, hogy egy asztalnál csak egy háztartásban élők ülhessenek,

 

Az edzőtermek esetében is szükséges a teszt a belépéshez. A teremben legfeljebb hatan tartózkodhatnak, és egy emberre legalább 15 négyzetméternek kell jutnia. 

 

Szlovákia egy héttel korábban, április 19-én már feloldott egy sor korlátozást: megnyithattak a boltok, a templomok, a múzeumok, valamint a botanikus és állatkertek. Ezek esetében is áll azonban, hogy a látogatásukhoz teszt szükséges, és egy emberre 15 négyzetméternek kell jutnia. Az uszodák és a könyvtárak is kinyitottak – legfeljebb hat fő tartózkodhat bent, és a hotelek is újra hasznáhatók – a hozzájuk tartozó éttermek azonban még nem nyithattak ki. 

 

Szombatra azok száma, akik már legalább az első adag oltást megkapták, az 5,4 milliós Szlovákiában elérte az egymilliót, a mindkét oltást megkapottak száma pedig meghaladta a 400 ezret.

 

 

NYITÓKÉP: Visit Bratislava / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás