Hétfőtől Szlovákiában is nyitnak a teraszok

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.26. 10:12

Az edzőtermek is nyithatnak legfeljebb hat vendéggel, de teszt még mindig kell a látogatásukhoz. A boltok már egy hete nyitva vannak.

Hétfőtől Szlovákiában is nyitnak a teraszok

Szlovákiában az úgynevezett publikus covid-automata szabályozza, hogy a járvány alakulásától függően melyek azok a korlátozások, amik egységesen érvényesek az egész országban, illetve milyen különböző szabályok vonatkozhatnak az egyes régiókra. Szlovákia országosan az utolsó előtti, „bordó" kategóriában van – a legszigorúbb a „fekete", amikor minden zárva van az alapvető szükségleteket ellátó boltokon kívül. A teraszok és az edzőtermek a „bordó fázisban" még nem nyithatnának, a járvány kedvező alakulását figyelembe véve azonban a kormány úgy döntött, ezt a két korlátozást már korábban feloldja.

 

Északi szomszédunknál januárban és februárban volt nagyon súlyos a helyzet, napi akár 2-4 ezer új regisztrált esettel, ami áprilisra napi párszázra mérséklődött: pénteken 435, szombaton 99 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Így hétfőtől Szlovákiában is nyitnak a teraszok és az edzőtermek is.

A szabályok szerint csak akkor nyitható meg a terasz, ha annak legalább két oldala nem zárt és az asztalok között két méter távolságnak kell lennie. A belépéshez hét napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt lesz szükséges, és a maszkot csak a fogyasztás idejére lehet levenni. A tulajdonosnak biztosítani kell a kézfertőtlenítőt, és minden vendég után az asztalt is le kell fertőtlenítenie.

A szabályok betartását nehéz ellenőrizni – ezt Ján Mikas országos tisztifőorvos ismerte el. Mikas szerint a szabályokat önellenőrző mechanizmusként kell felfogni, annak kikötésével pedig nem is próbálkoztak, hogy egy asztalnál csak egy háztartásban élők ülhessenek,

Az edzőtermek esetében is szükséges a teszt a belépéshez. A teremben legfeljebb hatan tartózkodhatnak, és egy emberre legalább 15 négyzetméternek kell jutnia. 

Szlovákia egy héttel korábban, április 19-én már feloldott egy sor korlátozást: megnyithattak a boltok, a templomok, a múzeumok, valamint a botanikus és állatkertek. Ezek esetében is áll azonban, hogy a látogatásukhoz teszt szükséges, és egy emberre 15 négyzetméternek kell jutnia. Az uszodák és a könyvtárak is kinyitottak – legfeljebb hat fő tartózkodhat bent, és a hotelek is újra hasznáhatók – a hozzájuk tartozó éttermek azonban még nem nyithattak ki. 

 

Szombatra azok száma, akik már legalább az első adag oltást megkapták, az 5,4 milliós Szlovákiában elérte az egymilliót, a mindkét oltást megkapottak száma pedig meghaladta a 400 ezret.

 

 

NYITÓKÉP: Visit Bratislava / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek