Véget ér a szükségállapot Szlovákiában, újra lehet majd tüntetni is

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.12. 12:51

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Véget ér a szükségállapot Szlovákiában, újra lehet majd tüntetni is

 

Május 17-én éjfélkor véget ér Szlovákiában a szükségállapot

írja a jobbközép-liberális SME lap.

A szükségállapotot utoljára április végén hosszabbította meg a szlovák kormány április 26-tól 30 napra, azaz május 28-ig tartott volna. A parlament felhatalmazása nélkül azonban a kormány csak legfeljebb 20 napig tarthatja fenn a szükségállapotot, ezen felül azt a parlamentnek is meg kell azt szavaznia.

Nem akarják már a képviselők

Erre azonban nemcsak az ellenzék nem lesz hajlandó, hanem a kormánypárti képviselők sem támogatják maradéktalanul. Peter Pčolinský, a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme Rodina (Család Vagyunk) frakcióvezetője azt mondta a lapnak, hogy

 

„már nincs akarat a meghosszabbításra”,

míg Ondrej Dostál, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) képviselője pedig úgy fogalmazott, hogy a parlament már nem fogja jóváhagyni a szükségállapot meghosszabbítását, mert azt a koalíciós pártok képviselői sem támogatják. Jana Žitňasnká, a jobbközép-liberális Za ľudí frakcióvezetője szerint a pártja még egyezetet a kérdésről, de ők is úgy látják, hogy a járványhelyzet javulására való tekintettel nem szükséges meghosszabbítani a szükségállapotot.

A legynagyobb kormánypárt, a miniszterelnöki bukása után pénzügyminiszteri posztot kapó Igor Matovič vezette jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) nem nyilatkozott a lapnak a szükségállapottal kapcsolatban, de Eduard Heger miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: 

 

nem szeretnék értelmetlenül hosszabbítgatni a szükségállapotot.

 

Szlovákiában a kijárási korlátozások – rengeteg kivétellel – hajnali 5 órától éjjel 1-ig tartottak. A korlátozásokat a járványhelyzet alakulásának függvényében meghatározó ún. covid-automata (erről bővebben itt írtunk) szerint ez már mindössze kettő járásban érvényes a 79-ből, így az ország majdnem teljes területén csak 21 óra és éjjel 1 között van kijárási tilalom. 

A szükségállapot végetérte ezeket is feloldja, ahogy a gyülekezés tiltását is,

 

így keddtől Szlovákiában akár tüntetni is lehet.

 

Magyarországon akár őszig is elhúzódhat a veszélyhelyzet

Magyarországon a veszélyhelyzet május 23-ig tart, azonban a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, ami a veszélyhelyzetet, vagy legalábbis a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések hatályát

 

meghosszabbítaná az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig.

Hogy az első ülésnapot mikor tartja a parlament, azt Kövér László házelnök határozza meg, szeptember 15. körül szokott lenni; ha 2021-ben is így lesz, akkor a veszélyhelyzet szeptember végéig tart majd.

A kormány ezzel a törvénnyel biztosítaná be, hogy ha nem is hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet – ezt eddig rendeletekkel tette meg – a parlament őszi ülésszaka környékéig, egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek hatálya meghosszabbodjon a parlamenti őszi ülésszakának kezdetéig.

 

Ez jogalkotásilag érthetetlen, es egyértelműen Alaptörvény-ellenes, mert sem a kormány, sem az Országgyűlés nem tarthatja fent a kormány speciális rendeleteit a szokásosnál jogkorlátozóbb intézkedésekkel, ha nincs veszélyhelyzet, vagy az időközben megszűnik. 

 

NYITÓKÉP: A pozsonyi vár. Forrás: Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek