+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 12. szerda, 12:51
A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

 

Május 17-én éjfélkor véget ér Szlovákiában a szükségállapot

 

írja a jobbközép-liberális SME lap.

 

A szükségállapotot utoljára április végén hosszabbította meg a szlovák kormány április 26-tól 30 napra, azaz május 28-ig tartott volna. A parlament felhatalmazása nélkül azonban a kormány csak legfeljebb 20 napig tarthatja fenn a szükségállapotot, ezen felül azt a parlamentnek is meg kell azt szavaznia.

 

Nem akarják már a képviselők

 

Erre azonban nemcsak az ellenzék nem lesz hajlandó, hanem a kormánypárti képviselők sem támogatják maradéktalanul. Peter Pčolinský, a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme Rodina (Család Vagyunk) frakcióvezetője azt mondta a lapnak, hogy

 

„már nincs akarat a meghosszabbításra”,

 

míg Ondrej Dostál, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) képviselője pedig úgy fogalmazott, hogy a parlament már nem fogja jóváhagyni a szükségállapot meghosszabbítását, mert azt a koalíciós pártok képviselői sem támogatják. Jana Žitňasnká, a jobbközép-liberális Za ľudí frakcióvezetője szerint a pártja még egyezetet a kérdésről, de ők is úgy látják, hogy a járványhelyzet javulására való tekintettel nem szükséges meghosszabbítani a szükségállapotot.

 

A legynagyobb kormánypárt, a miniszterelnöki bukása után pénzügyminiszteri posztot kapó Igor Matovič vezette jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) nem nyilatkozott a lapnak a szükségállapottal kapcsolatban, de Eduard Heger miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: 

 

nem szeretnék értelmetlenül hosszabbítgatni a szükségállapotot.

 

Szlovákiában a kijárási korlátozások – rengeteg kivétellel – hajnali 5 órától éjjel 1-ig tartottak. A korlátozásokat a járványhelyzet alakulásának függvényében meghatározó ún. covid-automata (erről bővebben itt írtunk) szerint ez már mindössze kettő járásban érvényes a 79-ből, így az ország majdnem teljes területén csak 21 óra és éjjel 1 között van kijárási tilalom. 

 

A szükségállapot végetérte ezeket is feloldja, ahogy a gyülekezés tiltását is,

 

így keddtől Szlovákiában akár tüntetni is lehet.

 

Magyarországon akár őszig is elhúzódhat a veszélyhelyzet

 

Magyarországon a veszélyhelyzet május 23-ig tart, azonban a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, ami a veszélyhelyzetet, vagy legalábbis a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések hatályát

 

meghosszabbítaná az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig.

 

Hogy az első ülésnapot mikor tartja a parlament, azt Kövér László házelnök határozza meg, szeptember 15. körül szokott lenni; ha 2021-ben is így lesz, akkor a veszélyhelyzet szeptember végéig tart majd.

 

A kormány ezzel a törvénnyel biztosítaná be, hogy ha nem is hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet – ezt eddig rendeletekkel tette meg – a parlament őszi ülésszaka környékéig, egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek hatálya meghosszabbodjon a parlamenti őszi ülésszakának kezdetéig.

 

Ez jogalkotásilag érthetetlen, es egyértelműen Alaptörvény-ellenes, mert sem a kormány, sem az Országgyűlés nem tarthatja fent a kormány speciális rendeleteit a szokásosnál jogkorlátozóbb intézkedésekkel, ha nincs veszélyhelyzet, vagy az időközben megszűnik. 

 

NYITÓKÉP: A pozsonyi vár. Forrás: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás