Ezért bujkál Rogán és ezért nem Szijjártó

2021.04.16. 09:10

Mi alapján dől el, hogy Szijjártó miért, Rogán pedig miért nem beszél? A Paradigma Intézet elemzése.

Ezért bujkál Rogán és ezért nem Szijjártó

A napokban két fontos miniszter is a figyelem középpontjába került: Szijjártó Péter amiatt, amit mondott, Rogán Antal pedig pont azért, mert nem mond semmit sem. A két miniszter esete bár látszólag különbözik, valójában mindkettőjük működését a totálissá váló hazai politika miatti mozgásterük határozza meg.

Rogán Antal és Szijjártó Péter a negyedik Orbán-kormány talán legfontosabb miniszterei, befolyásuk a válság miatt pedig csak növekedett

– amit mindössze egy további miniszter, a régi motoros Pintér Sándor mondhat el magáról. Egy olyan világjárványban, ahol kizárólag import során lehet hozzájutni az életet mentő védőeszközökhöz, orvosi berendezésekhez és a megoldást jelentő vakcinákhoz, érthető módon a külügyminiszer megkerülhetetlen szereplője lesz a válságkezelésnek.

De legalább ilyen fontos a kormányzati kommunikáció, bár recsegő-ropogó, de mégis katonás rendben álló, a saját oldalt teljesen leuraló propagandája. Utóbbinak nyilván a valódi álhírekkel, a védekezést hátráltató üzenetekkel szembeni határozott fellépés biztosan a társadalom érdekében áll. Az meg már ízlés kérdése, hogy vajon a baloldal oltásellenességét zászlóra tűző kampányok is ugyanilyen fontosak-e.

Mindenesetre az bizonyosan megállapítható, hogy mindkét miniszter a kormány számára fontos, nélkülözhetetlen tevékenységeket végez. Mégis: Szijjártó Pétert vélhetően havi sok tízmillió forintból működő Facebook-oldalán szinte óránként látjuk, és a miniszter láthatóan nem futamodik meg sem a sajtótájékoztatók, sem az egyéb újságírói megkeresésektől. Pedig a minisztert nem is olyan régen a közéleti kíváncsiság egy, a Rogán Antal helikopterezéséhez nagyon hasonló luxusút miatt állította pellengérre. Holott

ma a két politikus egészen más mozgástérrel rendelkezik.

Azt nyilván az érintetteken és az emiatt politikai károkat elszenvedőkön túl senki sem vitatja, hogy a közéletnek fel kell tárnia és be kell mutatnia az ehhez hasonló politikusi cselekedeteket. A politika mediatizációja, a verseny élesedése és az ehhez szinte minden eszközt biztosító technikai fejlődés komolyan befolyásolja a politikusokat, hiszen minden botrány egy figyelmeztető jel, ami azt sugallja a szereplőknek: bármikor lehetek én a következő. Ez biztos így volt Rogán Antal, Borkai Zsolt, Gréczy Zsolt, Szijjártó Péter vagy Szájer József esetében is, mégis olykor a váratlan események is megvalósulnak. Ez a politikus számára külső, ha lehet mindennél totálisabb, az élet minden területét lefedő tényező ugyanakkor csak egyik meghatározója a mozgásterének.

A két említett politikus esetében az Orbán Viktorhoz fűződő viszony, a kormányzati kötelezettségek és a pártérdek szintén nagyon fontos: jelen esetben ezek döntik el, hogy Szijjártó miért, Rogán pedig miért nem beszél. A két politikus szorgalma, munkabírása és fontossága a beszámolók szerint közel azonos, ám más területen van rájuk szüksége Orbán Viktornak. A Főnök jobbkeze szerepet a nyilvánosságban ugyanakkor Szijjártó kapta. Ő a kormány második számú arca – főleg nemzetközi észlelésben –, aki belpolitikával alig foglalkozik, külpolitikai teendőin túl pedig saját imidzsének építésével tölti ki szerepléseit. Nála emiatt tűntek el a „magánéleti” vagy belpolitikai vádak, és továbbra is kizárólag a munkáját tudják kritizálni a vele szembenállók.

Rogán Antal nyilvánosságtól való teljes elzárása a miniszterelnök kabinetminisztereként furcsa, de közel sem érthetetlen megoldás. Bár az ő esetében is az elvégzett – és ha csupán a Fidesz kommunikációjában mérjük, akkor bizonyosan sikeresen elvégzett – stratégiai munka szintén okot adhatna, hogy politikusi cselekvéssel terelje el a figyelmet a támadásokról. Ám Rogán konkrétan azt a munkát végzi el, amivel minden fideszes politikust megtámad az ellenzék, falhoz állít a kormánykritikus média.

Logikus tehát, hogy a nyilvánosság számára a sokat dolgozó, de személyében láthatatlan fideszes képét alakították ki. És ez csak részben volt választás kérdése, részben kényszerűség is:

a Fidesz vezetését ért urizáláskritikát sokkal egyszerűbb egyetlen személyre koncentrálni és inkább elrejteni a politikust,

hiszen a tábor részéről kritikát kap, az ellenzék oldaláról pedig folyamatos támadási felületet jelent.

A nyertes persze mindkét esetben Orbán Viktor lesz, hiszen saját embereit úgy használhatja, a külső körülményeket, az érdekeket és a személyes lehetőségeket is mérlegelve, ahogyan az leginkább szolgálja a céljait. Ezért építették fel Szijjártót a fáradhatatlan miniszternek, Rogánt pedig a külső szem számára szürke eminenciásként, aki valójában inkább vörös eminenciásként politizál.

Rogán hatalmát, befolyását és válogatott eszközkészletét ugyanis csak a nyilvánosság előtt titkolják. A Fideszen vagy a kormányon belül mindenki pontosan tudja és érzi, hogy

ő az, akitől a miniszterelnök mellett még tartani érdemes; akinek ráhatása van az igazi döntésekre.

FOTÓ: Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Rogán Antal az Európai Parlamentben 2018-ban. Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek