+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Gáspár Kristóf / Paradigma Intézet
2021. április 16. péntek, 09:10
Mi alapján dől el, hogy Szijjártó miért, Rogán pedig miért nem beszél? A Paradigma Intézet elemzése.

 

A napokban két fontos miniszter is a figyelem középpontjába került: Szijjártó Péter amiatt, amit mondott, Rogán Antal pedig pont azért, mert nem mond semmit sem. A két miniszter esete bár látszólag különbözik, valójában mindkettőjük működését a totálissá váló hazai politika miatti mozgásterük határozza meg.

 

Rogán Antal és Szijjártó Péter a negyedik Orbán-kormány talán legfontosabb miniszterei, befolyásuk a válság miatt pedig csak növekedett

 

– amit mindössze egy további miniszter, a régi motoros Pintér Sándor mondhat el magáról. Egy olyan világjárványban, ahol kizárólag import során lehet hozzájutni az életet mentő védőeszközökhöz, orvosi berendezésekhez és a megoldást jelentő vakcinákhoz, érthető módon a külügyminiszer megkerülhetetlen szereplője lesz a válságkezelésnek.

 

De legalább ilyen fontos a kormányzati kommunikáció, bár recsegő-ropogó, de mégis katonás rendben álló, a saját oldalt teljesen leuraló propagandája. Utóbbinak nyilván a valódi álhírekkel, a védekezést hátráltató üzenetekkel szembeni határozott fellépés biztosan a társadalom érdekében áll. Az meg már ízlés kérdése, hogy vajon a baloldal oltásellenességét zászlóra tűző kampányok is ugyanilyen fontosak-e.

 

Mindenesetre az bizonyosan megállapítható, hogy mindkét miniszter a kormány számára fontos, nélkülözhetetlen tevékenységeket végez. Mégis: Szijjártó Pétert vélhetően havi sok tízmillió forintból működő Facebook-oldalán szinte óránként látjuk, és a miniszter láthatóan nem futamodik meg sem a sajtótájékoztatók, sem az egyéb újságírói megkeresésektől. Pedig a minisztert nem is olyan régen a közéleti kíváncsiság egy, a Rogán Antal helikopterezéséhez nagyon hasonló luxusút miatt állította pellengérre. Holott

 

ma a két politikus egészen más mozgástérrel rendelkezik.

 

Azt nyilván az érintetteken és az emiatt politikai károkat elszenvedőkön túl senki sem vitatja, hogy a közéletnek fel kell tárnia és be kell mutatnia az ehhez hasonló politikusi cselekedeteket. A politika mediatizációja, a verseny élesedése és az ehhez szinte minden eszközt biztosító technikai fejlődés komolyan befolyásolja a politikusokat, hiszen minden botrány egy figyelmeztető jel, ami azt sugallja a szereplőknek: bármikor lehetek én a következő. Ez biztos így volt Rogán Antal, Borkai Zsolt, Gréczy Zsolt, Szijjártó Péter vagy Szájer József esetében is, mégis olykor a váratlan események is megvalósulnak. Ez a politikus számára külső, ha lehet mindennél totálisabb, az élet minden területét lefedő tényező ugyanakkor csak egyik meghatározója a mozgásterének.

 

A két említett politikus esetében az Orbán Viktorhoz fűződő viszony, a kormányzati kötelezettségek és a pártérdek szintén nagyon fontos: jelen esetben ezek döntik el, hogy Szijjártó miért, Rogán pedig miért nem beszél. A két politikus szorgalma, munkabírása és fontossága a beszámolók szerint közel azonos, ám más területen van rájuk szüksége Orbán Viktornak. A Főnök jobbkeze szerepet a nyilvánosságban ugyanakkor Szijjártó kapta. Ő a kormány második számú arca – főleg nemzetközi észlelésben –, aki belpolitikával alig foglalkozik, külpolitikai teendőin túl pedig saját imidzsének építésével tölti ki szerepléseit. Nála emiatt tűntek el a „magánéleti” vagy belpolitikai vádak, és továbbra is kizárólag a munkáját tudják kritizálni a vele szembenállók.

 

Rogán Antal nyilvánosságtól való teljes elzárása a miniszterelnök kabinetminisztereként furcsa, de közel sem érthetetlen megoldás. Bár az ő esetében is az elvégzett – és ha csupán a Fidesz kommunikációjában mérjük, akkor bizonyosan sikeresen elvégzett – stratégiai munka szintén okot adhatna, hogy politikusi cselekvéssel terelje el a figyelmet a támadásokról. Ám Rogán konkrétan azt a munkát végzi el, amivel minden fideszes politikust megtámad az ellenzék, falhoz állít a kormánykritikus média.

 

Logikus tehát, hogy a nyilvánosság számára a sokat dolgozó, de személyében láthatatlan fideszes képét alakították ki. És ez csak részben volt választás kérdése, részben kényszerűség is:

 

a Fidesz vezetését ért urizáláskritikát sokkal egyszerűbb egyetlen személyre koncentrálni és inkább elrejteni a politikust,

 

hiszen a tábor részéről kritikát kap, az ellenzék oldaláról pedig folyamatos támadási felületet jelent.

 

A nyertes persze mindkét esetben Orbán Viktor lesz, hiszen saját embereit úgy használhatja, a külső körülményeket, az érdekeket és a személyes lehetőségeket is mérlegelve, ahogyan az leginkább szolgálja a céljait. Ezért építették fel Szijjártót a fáradhatatlan miniszternek, Rogánt pedig a külső szem számára szürke eminenciásként, aki valójában inkább vörös eminenciásként politizál.

 

Rogán hatalmát, befolyását és válogatott eszközkészletét ugyanis csak a nyilvánosság előtt titkolják. A Fideszen vagy a kormányon belül mindenki pontosan tudja és érzi, hogy

 

ő az, akitől a miniszterelnök mellett még tartani érdemes; akinek ráhatása van az igazi döntésekre.

 

FOTÓ: Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Rogán Antal az Európai Parlamentben 2018-ban. Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás