+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 29. hétfő, 17:08
Ugyan az Skót Nemzeti Párt korábbi vezére, Alex Salmond szerint új mozgalma, az Alba a skót függetlenség ügyét segítené, és szupertöbbséghez segítené az SNP-t a májusi választások után, de a gyakorlatban épp az SNP többségét veszélyeztetik.

Új fejezet kezdődött a függetlenségpárti baloldali, zöld Skót Nemzeti Párt lelkéért folytatott harcban,

 

miután az SNP-t összesen húsz évig irányító Alex Salmond bejelentette: Alba néven új pártot alapít.

 

Így nyilvánvalóvá vált, hogy Salmond nem tudta visszaszerezni korábbi pártját, de ettől még egyáltalán nem nyugodhat meg az SNP, aminek Salmond 1990-től 2000-ig, majd 2004-től egészen 2014-ig, a sikertelen függetlenségi népszavazásig az elnöke volt.

 

A népszavazás miatt lemondott politikus később is aktív tagja maradt az SNP-nek: lemondása után, 2015-ben sikeresen szerzett mandátumot a brit parlamentben, azonban a 2017-es, előrehozott választáson már nem sikerült megtartania a westminsteri helyét, 2018-ban pedig kilépett a pártból, miután szexuális zaklatással vádolták meg.

 

Salmond visszatért a nagypolitikába

 

Annak ellenére, hogy Salmond – az általa vezetett műsoron kívül – 2018-tól kezdve szinte csak a szexuális zaklatásai kapcsán került a sajtóba, sokan így is kitartottak mellette, 2020-ban pedig a bíróság felmentette a vádak alól.

 

Noha most visszatért, a választók körében már egyáltalán nem olyan népszerű, mint egykor volt: egy 2020. augusztusi közvélemény-kutatás szerint

 

Salmond majdnem ugyanolyan népszerűtlen Skóciában, mint a brit kormányfő, Boris Johnson.

 

Ennek ellenére Salmondék nem esélytelenek a választáson, és elképzelhető, hogy bekerülnek a skót parlamentbe. Ahogy a párt megalapítását bejelentő sajtótájékoztatón kiemelte: nem kívánnak jelölteket ráindítani az SNP-re, és mindössze listán lehet majd az Alba pártra szavazni. A skót parlamenti választáson ugyanis egy vegyes választási rendszert használnak.

 

Ellentétben az Egyesült Királyságban használt „győztes mindent visz” elve szerint működő rendszerrel, a választók a skót parlamenti választáson két szavazattal rendelkeznek: egyrészt az adott választói körzetben egy jelöltre szavaznak – itt a győztes mindent visz elve szerint választják ki a képviselőt –, másrészről pedig van egy megyei pártlista is, ahol pedig elsősorban azok között osztják ki a mandátumokat, akik kevesebb egyéni körzetben győztek. Salmond úgy véli: azzal, hogy csak listán lehet rájuk szavazni, a párt könnyebben fog listás helyeket szerezni, mint ahogy azt az SNP megtenné, és az Albával egy „szupertöbbséget” szerezhetnének a skót függetlenségpárti erők a hollyroodi skót parlamentben.

 

Salmond még továbbra is veszélyes lehet az SNP-re

 

Ennek ellenére a korábbi SNP-vezér egyáltalán nem könnyebbíti meg korábbi pártjának a szereplést.

 

A párt bejelentése óta ugyanis már három SNP-jelölt átlépett az Alba pártba.

 

Az SNP-s dezertőrök mellett azonban más veszélyt is jelent Salmond visszatérése a Skóciát jelenleg uraló pártra és a függetlenségi mozgalomra.

 

Ugyanis így a választás előtti szűk 6 hétben teljesen más lesz a kampánytéma, mint amit az SNP tervezett.

 

Míg Sturgeonék a kínai koronavírus elleni intézkedésekkel, illetve a függetlenség ügyével kívántak kampányolni, így kampánytéma lesz a Sturgeon és Salmond közötti konfliktus is, amivel az elmúlt hónapokban tele volt a skót, illetve a brit sajtó.

 

Salmond szerint ugyanis a kormányfő politikailag meg akarta buktatni 2018-ban, amiért a Sturgeon vezette kormány törvénytelenül nyomozást indított a szexuális zaklatásaival kapcsolatosan. Salmond a bíróságon is azzal védekezett, hogy ugyan ő nem szent, de soha senkivel nem létesített nem beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot, és az egész ügy politikailag fabrikált. (Az ügyről bővebben itt írtunk.)

 

Miután a bíróságon felmentették, két vizsgálóbizottság is alakult, hogy kiderítse: tényleg visszaélt-e hatalmával Sturgeon, és megszegte-e a miniszteri etikai kódexet. A parlamenti vizsgálóbizottság – amiben többségben voltak ellenzéki képviselők – szerint Sturgeon visszaélt a hatalmával, de a másik vizsgálat szerint – amit egy skót kormány által felkért független szakértő folytatott – az első miniszter nem szegte meg a  kódex előírásait, így végül Nicola Sturgeonnak nem kellett lemondania kormányfői posztjáról.

 

Azonban az ügy így is kellemetlenül érte a pártot: még a párt szavazóinak egy jelentős része is úgy vélte, hogy Sturgeon nem mondott igazat az ügy kapcsán, és visszaélt a hatalmával. 

 

Ez pedig mostanra meglátszik mind a párt, mind pedig a függetlenség támogatottsága kapcsán.

 

Míg 2020 májusa és 2021. február 26-a között egymás után 20 olyan közvélemény-kutatás készült, ami azt mutatta ki, hogy többségbe kerültek a függetlenségpárti erők a társadalomban, azonban a Salmond-Sturgeon-harc januári kirobbanásával időközben 3 százalékpontot esett a független Skócia támogatottsága, így ismét az unionisták álláspontja került többségbe.

 

De a skót függetlenségi belharc nemcsak a kampányt, hanem a választási szereplését is megnehezíti az SNP-nek: ugyanis elképzelhető, hogy a listás helyek miatt az SNP-nek egyedül nem sikerül többséget szereznie a skót parlamentben, hiszen az előrejelzések szerint a 129 fős törvényhozásban 65-70 mandátumot szerezhet a párt, azonban mivel az Alba a függetlenségpárti szavazókat tudja – és kívánja – megszólítani, elképzelhető: Salmondék annyi szavazatot elvesznek az SNP elől, hogy kevesebb listás helyet szereznek – miközben az Alba nem szerezne mandátumot –, vagy az is reális forgatókönyv, hogy csak Salmondékkal együtt jönne össze a többség. És ha még több SNP-párttag lép át az Albába, az szintén ront a párt megítélésén.

 

NYITÓKÉP: Alex Salmond (balra) és Nicola Sturgeon (jobbra) 2014-ben még szövetségesként. Forrás: Scottish National Government / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás