Jól megnehezíti a függetlenségpártiak dolgát Skóciában a párt exelnöke

2021.03.29. 17:08

Ugyan az Skót Nemzeti Párt korábbi vezére, Alex Salmond szerint új mozgalma, az Alba a skót függetlenség ügyét segítené, és szupertöbbséghez segítené az SNP-t a májusi választások után, de a gyakorlatban épp az SNP többségét veszélyeztetik.

Jól megnehezíti a függetlenségpártiak dolgát Skóciában a párt exelnöke

Új fejezet kezdődött a függetlenségpárti baloldali, zöld Skót Nemzeti Párt lelkéért folytatott harcban,

miután az SNP-t összesen húsz évig irányító Alex Salmond bejelentette: Alba néven új pártot alapít.

Így nyilvánvalóvá vált, hogy Salmond nem tudta visszaszerezni korábbi pártját, de ettől még egyáltalán nem nyugodhat meg az SNP, aminek Salmond 1990-től 2000-ig, majd 2004-től egészen 2014-ig, a sikertelen függetlenségi népszavazásig az elnöke volt.

A népszavazás miatt lemondott politikus később is aktív tagja maradt az SNP-nek: lemondása után, 2015-ben sikeresen szerzett mandátumot a brit parlamentben, azonban a 2017-es, előrehozott választáson már nem sikerült megtartania a westminsteri helyét, 2018-ban pedig kilépett a pártból, miután szexuális zaklatással vádolták meg.

Salmond visszatért a nagypolitikába

Annak ellenére, hogy Salmond – az általa vezetett műsoron kívül – 2018-tól kezdve szinte csak a szexuális zaklatásai kapcsán került a sajtóba, sokan így is kitartottak mellette, 2020-ban pedig a bíróság felmentette a vádak alól.

Noha most visszatért, a választók körében már egyáltalán nem olyan népszerű, mint egykor volt: egy 2020. augusztusi közvélemény-kutatás szerint

Salmond majdnem ugyanolyan népszerűtlen Skóciában, mint a brit kormányfő, Boris Johnson.

Ennek ellenére Salmondék nem esélytelenek a választáson, és elképzelhető, hogy bekerülnek a skót parlamentbe. Ahogy a párt megalapítását bejelentő sajtótájékoztatón kiemelte: nem kívánnak jelölteket ráindítani az SNP-re, és mindössze listán lehet majd az Alba pártra szavazni. A skót parlamenti választáson ugyanis egy vegyes választási rendszert használnak.

Ellentétben az Egyesült Királyságban használt „győztes mindent visz” elve szerint működő rendszerrel, a választók a skót parlamenti választáson két szavazattal rendelkeznek: egyrészt az adott választói körzetben egy jelöltre szavaznak – itt a győztes mindent visz elve szerint választják ki a képviselőt –, másrészről pedig van egy megyei pártlista is, ahol pedig elsősorban azok között osztják ki a mandátumokat, akik kevesebb egyéni körzetben győztek. Salmond úgy véli: azzal, hogy csak listán lehet rájuk szavazni, a párt könnyebben fog listás helyeket szerezni, mint ahogy azt az SNP megtenné, és az Albával egy „szupertöbbséget” szerezhetnének a skót függetlenségpárti erők a hollyroodi skót parlamentben.

Salmond még továbbra is veszélyes lehet az SNP-re

Ennek ellenére a korábbi SNP-vezér egyáltalán nem könnyebbíti meg korábbi pártjának a szereplést.

A párt bejelentése óta ugyanis már három SNP-jelölt átlépett az Alba pártba.

Az SNP-s dezertőrök mellett azonban más veszélyt is jelent Salmond visszatérése a Skóciát jelenleg uraló pártra és a függetlenségi mozgalomra.

Ugyanis így a választás előtti szűk 6 hétben teljesen más lesz a kampánytéma, mint amit az SNP tervezett.

Míg Sturgeonék a kínai koronavírus elleni intézkedésekkel, illetve a függetlenség ügyével kívántak kampányolni, így kampánytéma lesz a Sturgeon és Salmond közötti konfliktus is, amivel az elmúlt hónapokban tele volt a skót, illetve a brit sajtó.

Salmond szerint ugyanis a kormányfő politikailag meg akarta buktatni 2018-ban, amiért a Sturgeon vezette kormány törvénytelenül nyomozást indított a szexuális zaklatásaival kapcsolatosan. Salmond a bíróságon is azzal védekezett, hogy ugyan ő nem szent, de soha senkivel nem létesített nem beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot, és az egész ügy politikailag fabrikált. (Az ügyről bővebben itt írtunk.)

Miután a bíróságon felmentették, két vizsgálóbizottság is alakult, hogy kiderítse: tényleg visszaélt-e hatalmával Sturgeon, és megszegte-e a miniszteri etikai kódexet. A parlamenti vizsgálóbizottság – amiben többségben voltak ellenzéki képviselők – szerint Sturgeon visszaélt a hatalmával, de a másik vizsgálat szerint – amit egy skót kormány által felkért független szakértő folytatott – az első miniszter nem szegte meg a  kódex előírásait, így végül Nicola Sturgeonnak nem kellett lemondania kormányfői posztjáról.

Azonban az ügy így is kellemetlenül érte a pártot: még a párt szavazóinak egy jelentős része is úgy vélte, hogy Sturgeon nem mondott igazat az ügy kapcsán, és visszaélt a hatalmával. 

Ez pedig mostanra meglátszik mind a párt, mind pedig a függetlenség támogatottsága kapcsán.

Míg 2020 májusa és 2021. február 26-a között egymás után 20 olyan közvélemény-kutatás készült, ami azt mutatta ki, hogy többségbe kerültek a függetlenségpárti erők a társadalomban, azonban a Salmond-Sturgeon-harc januári kirobbanásával időközben 3 százalékpontot esett a független Skócia támogatottsága, így ismét az unionisták álláspontja került többségbe.

De a skót függetlenségi belharc nemcsak a kampányt, hanem a választási szereplését is megnehezíti az SNP-nek: ugyanis elképzelhető, hogy a listás helyek miatt az SNP-nek egyedül nem sikerül többséget szereznie a skót parlamentben, hiszen az előrejelzések szerint a 129 fős törvényhozásban 65-70 mandátumot szerezhet a párt, azonban mivel az Alba a függetlenségpárti szavazókat tudja – és kívánja – megszólítani, elképzelhető: Salmondék annyi szavazatot elvesznek az SNP elől, hogy kevesebb listás helyet szereznek – miközben az Alba nem szerezne mandátumot –, vagy az is reális forgatókönyv, hogy csak Salmondékkal együtt jönne össze a többség. És ha még több SNP-párttag lép át az Albába, az szintén ront a párt megítélésén.

NYITÓKÉP: Alex Salmond (balra) és Nicola Sturgeon (jobbra) 2014-ben még szövetségesként. Forrás: Scottish National Government / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek