A skót exkormányfő saját zaklatási botrányát felhasználva buktatná utódját és a skót függetlenséget

2021.03.19. 15:53

A skót függetlenség ügye a függetlenségpárti kormánypárt belharcán bukhat el: a májusi parlamenti választások előtt áll a bál a Skót Nemzeti Pártban. Az előző kormányfő azzal vádolja regnáló utódját, hogy beleavatkozott volna egy szexuális zaklatási ügyet vizsgáló ügybe. A helyzet pikantériája az, hogy ebben az ügyben pont ő, a most kavaró Salmond volt a vádlott.

A skót exkormányfő saját zaklatási botrányát felhasználva buktatná utódját és a skót függetlenséget

A skót kormányfő, Nicola Sturgeon félrevezette azt a parlamenti bizottságot, ami azt vizsgálta, hogy a kormányfő visszaélve a hatalmával beavatkozott-e elődje, a sikertelen függetlenségi népszavazás miatt lemondó Alex Salmond szexuális zaklatásai ügyét vizsgáló eljárásokba. A bizottság szerint a kormányfő beavatkozása vitathatatlan, és a parlamenti bizottság előtt nem fejtette ki a teljes igazságot Sturgeon – ez áll a jövő héten megjelenő skót parlamenti bizottsági jelentésben a Sky News információi szerint.

Ha a bizottsági jelentésben valóban ez szerepelni, akkor az első miniszternek – Skóciában így hívják a kormányfőt –, a függetlenségpárti SNP pártelnökének, 

a miniszteri magatártási kódex megsértése miatt Nicola Sturgeonnak le kellene mondania.

De mi ez az egész ügy?

2021 februárjában állt elő Alex Salmond – aki 2004 és 2014 között a skót függetlenségpárti SNP elnöke, 2007 és 2014 között pedig a skót első miniszter – a történetével, miszerint 2018-ban utódja, korábbi helyettese Nicola Sturgeon elmondta neki: ha kell, kész beavatkozni a Salmond szexuális zaklatásaival kapcsolatos nyomozásba. Ezen a 2018-as áprilisi találkozón részt vett Duncan Hamilton, Salmond jogi tanácsadója is, akinek a találkozóról készült jegyzeteire hivatkozva a bizottság azt állapította meg, hogy

Sturgeon azt sugallta Salmondnak, hogyha szükséges, belenyúl a nyomozásba a volt kormányfő érdekében.

A kiszivárgott jelentés emellett azt is megjegyzi, hogy ezzel Sturgeon hazudott a parlamenti bizottságnak – annak ellenére, hogy Sturgeon elmondása szerint nyolcórányi bizonyítékot adott át a részükre –, félrevezetve ezzel a skót parlamentet.

Salmondot még 2018-ban vádolta meg 10 nő, hogy szexuálisan zaklatta őket. Az ügy miatt a korábbi kormányfő 2018 augusztusában ki is lépett a pártból – elmondása szerint azért, hogy amíg a bíróság nem tisztázza a nevét, addig ne ártson a függetlenségpárti SNP-nek. A kilépéssel azonban nem szűnt meg a pártban betöltött hatalma, a pártban sokan lojálisak maradtak Salmondhoz, ez a csoport pedig nem nézte jó szemmel, ahogy a Sturgeon vezette kormány bejelentette: eljárás indult a volt kormányfővel szemben.

Salmond egyenesen arra gyanakodott, hogy a közel évtizedes szövetségese, Sturgeon ki akarja túrni őt a politikából,

és a skót kormány által a #MeToo mozgalom idején kihirdetett zaklatásellenes irányelv egyenesen az ő ellehetetlenítését célozta – emiatt Salmond be is perelte a skót kormányt, és nyert is.

A korábbi skót kormányfőt a vádak miatt végül 2019. januárjában letartóztatták, és november elején összesen 14 vádpont miatt állt a bíróság elé – kétrendbeli nemi erőszak kísérlete, kilencrendbeli szexuális erőszak, illetlen bántalmazás és a béke megsértése miatt –, de 2020 márciusában végül a bíróság minden vádpont alól felmentette.

Ez még nem jelentette az ügy végét: miután a bíróság nem találta bűnösnek Salmondot az ellene felhozott vádakban, felmerült, hogy a skót kormány visszaélt a hatalmával, amikor a hatóságok mellett ők is felkértek nyomozókat, hogy vizsgálják ki a szexuális zaklatási ügyeit.

Ennek megfelelően vizsgáló bizottságok is alakultak – rögtön kettő is:

+ az egyiket a parlament hozta létre, és azt vizsgálja, hogy a kormány sértett-e törvényt a Salmond utáni nyomozással – most ennek a bizottság által írt jelentésnek a tartalmát közölte a Sky News –, illetve

+ ettől függetlenül egy másik vizsgálat is folyik, amit a skót kormány független tanácsadója, Írország korábbi főügyésze, James Hamilton folytat. Hamilton azt vizsgálja, hogy maga Sturgeon megsértette-e a miniszteri kódexet, és akadályozta-e a parlamenti bizottság munkáját. A parlamenti bizottság szerint igen – a ez a vizsgálat is úgy találja, akkor Sturgeonnak elméletben le kéne mondania. Hamilton jelentése is az elkövetkezendő napokban, hetekben várható.

Salmond szerint Sturgeon egyértelműen megsértette ezt a kódexet, de az ezzel vádolt jelenlegi kormányfő nem így gondolja: szerinte semmi helytelent nem tett az ügyben, és Salmond egy hamis összeesküvés-elméletet terjeszt. A skót első miniszter szerint a bizottság politikai alapon és nem jogi alapon döntött, szerinte ezért is szivároghatott ki a bizottság jelentése egy héttel hamarabb, miközben hivatalosan még az el sem készült.

Salmond a szexuális zaklatási botránya ellenére még mindig népszerű

Annak ellenére, hogy Alex Salmond a 2014-es függetlenségi népszavazás bukása után lemondott első miniszteri és pártelnöki posztjáról, még most is sok támogatóval bír mind a párton belül, mind pedig a skót függetlenségi mozgalomban. Az ő vezetésével nőtt az SNP kormányzópárttá, és ő harcolta ki a brit miniszterelnöknél, hogy 2014-ben tartsanak függetlenségi népszavazást.

ALEX SALMOND MÉG KORMÁNYFŐKÉNT BEJELENTI A FÜGGETLENSÉGI NÉPSZAVAZÁST 2012-BEN. FOTÓ: SCOTTISH GOVERNMENT / FLICKR

Renoméján nem esett csorba a szexuális zaklatások vádak miatt sem – pedig a bíróságon elég súlyos dolgokat állítottak róla a vádlói. Salmond azonban végig kitartott amellett, hogy a vádak politikai alapon nyugszanak, és a céljuk az, hogy ellehetetlenítsék a politikai karrierjét. Az sem tántorította el a híveit, hogy

2017 óta a Kremlhöz több szálon kötődő RT (korábbi nevén Russia Today) egyesült királyságbeli csatornáján tart hetente jelentkező showműsort,

pedig többen is kritizálták, hogy ehhez a csatornához szerződött. A brit médiahatóság szerint a korábbi kormányfő néha félrevezette nézőit a 2017-es indulása óta már több, mint 100 adást megélő műsorában.

Salmond támogatottságáról sokat elmond a következő történet. Miután a volt kormányfő beperelte a skót kormányt az ügyében folyó, szerinte törvénytelen nyomozás miatt, közösségi finanszírozást indított, hogy a perköltségre összegyűjtsön ötvenezer fontot (akkori árfolyamon körülbelül 17,8 millió forintot). Az ex-kormányfő mindössze három nap alatt ennek a dupláját,

százezer fontot gyűjtöttek össze (akkori árfolyamon 35,6 millió forint) a támogatói.

Salmond nem Sturgeont akarja megbuktatni, hanem visszavenni az SNP vezetését

Most Salmond több fronton is támadja Sturgeont: egyrészt azzal vádolja, hogy visszaélve hatalmával belenyúlt az ügyébe, másrészről szerinte mindezt politikai céljai miatt tette. A hatalmi visszaélés miatt a bíróságon és a megfelelő politikai intézményeken belül szeretné ellehetetleníteni Sturgeont, addig a politikai váddal viszont már egyértelműen az SNP-n belül szeretne nagyobb feszültséget teremteni, hogy a párt vezetését vagy visszavegye, vagy szakadással új pártot hozzon létre.

Salmond annak ellenére támadja Sturgeont, hogy korábban a skót politika legsikeresebb párosa voltak,

és Sturgeon sokáig mentoraként, szövetségeseként és barátjaként hivatkozott Salmondra, aki szerinte már akkor meglátta benne a potenciált, amikor még ő maga sem bízott magában.

A jelenlegi kormányfő sokáig Salmond jobbkeze és helyettese is volt, majd a 2014-es sikertelen függetlenségi népszavazás után mind a pártelnöki, mind a kormányfői posztban ő váltotta korábbi mentorát. (Hogy a „dinamikus duó” miként jött létre és hogyan esett szét, arról a BBC írt egy tartalmas magyarázócikket.)

2014-BEN MÉG SZÖVETSÉGESEK VOLTAK: ALEX SALMOND ÉS AKKORI HELYETTESE, A JELENLEGI KORMÁNYFŐ, NICOLA STURGEON VIZSGÁLJA A FÜGGETLENSÉGI NÉPSZAVAZÁSRÓL SZÓLÓ SZÓRÓLAPOT. FOTÓ: SCOTTISH GOVERNMENT / FLICKR

Salmond lépései akár bosszúhadjáratnak is tűnhetnek – elvégre szerinte Sturgeon meg akarta őt buktatni –, de

Salmond valójában ezzel inkább a skót politikába akarhat visszatérni, és átvenni a függetlenségpárti erők irányítását

– annak ellenére, hogy ezekről a terveiről nyilvánosan még nem beszélt.

De túlélheti-e a támadásokat a skót kormány?

Kérdéses azonban, hogy Salmond terve sikerrel jár-e. Az SNP-n belül ugyan sokan hozzá lojálisak, és a párt, illetve Sturgeon is kellemetlen heteken van túl korábbi mentora vádjai miatt.

Azonban Sturgeon még mindig a legkedveltebb politikus Skóciában, és a függetlenség ügyének támogatottsága kormányzása alatt olyan méretűre nőtt, amiről Salmond egykor még álmodni sem mert.

Ugyanakkor Sturgeon renoméján óriási csorba esne, ha kiderülne, valóban összeesküdött Salmonddal szemben. Ez egyrészt ronthat a párt, illetve a skót függetlenség ügyének megítélésén is,

az SNP pedig nem engedheti meg magának, hogy a májusi skót parlamenti választás előtt még egy utódlásért folyó belső harcot is lefolytasson.

A választás már csak azért is fontos a párt számára, mert annak elég nagy tétet adtak: a skót kormányfő még korábban bejelentette, hogy ha Boris Johnson nem hajlandó március 31-ig bejelenteni egy új skót függetlenségi népszavazást, akkor a választók majd a májusi választáson kifejezhetik a véleményüket, hogy ők akarnak-e új népszavazást vagy sem.

Sturgeonék ezzel próbálják rávenni az embereket, hogy az SNP-re szavazzanak, a párt pedig abszolút többséget szeretne szerezni a 129 fős skót parlamentben (jelenleg 61 mandátumuk van, ami az eddigi legtöbb a párt történetében). Ha ezt a célt nem sikerül teljesíteni, az a skót függetlenség ügyének is árt majd.

Így jelenleg az SNP tagsága is megosztott, sokan nem tudják, mi tévők legyenek. Egy részük eleve Salmond pártján áll, és azt szeretnék, ha a korábbi pártelnök visszatérne, viszont a Sturgeont támogatók óriási dilemmába kerültek:

a jelenlegi kormányfő a legsikeresebb pártelnök az SNP történetében, azonban a botránya súlyosan érintheti a pártot és a függetlenség ügyét is.

A végén még az is elképzelhető, hogy ha Sturgeon bukik, akkor vele együtt bukik a skót függetlenség ügye is. És paradox módon mindezt az az Alex Salmond okozná, aki több évtizedes munkájával lefektette a skót függetlenségi eszme alapjait, és mentorálta Skócia legsikeresebb függetlenségpárti politikusát.

NYITÓKÉP: Alex Salmond és Nicola Sturgeon együtt kampányolnak a skót függetlenségért még 2014-ben. Fotó: Alex Salmond / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek