+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2021. március 19. péntek, 15:53
A skót függetlenség ügye a függetlenségpárti kormánypárt belharcán bukhat el: a májusi parlamenti választások előtt áll a bál a Skót Nemzeti Pártban. Az előző kormányfő azzal vádolja regnáló utódját, hogy beleavatkozott volna egy szexuális zaklatási ügyet vizsgáló ügybe. A helyzet pikantériája az, hogy ebben az ügyben pont ő, a most kavaró Salmond volt a vádlott.

A skót kormányfő, Nicola Sturgeon félrevezette azt a parlamenti bizottságot, ami azt vizsgálta, hogy a kormányfő visszaélve a hatalmával beavatkozott-e elődje, a sikertelen függetlenségi népszavazás miatt lemondó Alex Salmond szexuális zaklatásai ügyét vizsgáló eljárásokba. A bizottság szerint a kormányfő beavatkozása vitathatatlan, és a parlamenti bizottság előtt nem fejtette ki a teljes igazságot Sturgeon – ez áll a jövő héten megjelenő skót parlamenti bizottsági jelentésben a Sky News információi szerint.

 

Ha a bizottsági jelentésben valóban ez szerepelni, akkor az első miniszternek – Skóciában így hívják a kormányfőt –, a függetlenségpárti SNP pártelnökének, 

 

a miniszteri magatártási kódex megsértése miatt Nicola Sturgeonnak le kellene mondania.

 

De mi ez az egész ügy?

 

2021 februárjában állt elő Alex Salmond – aki 2004 és 2014 között a skót függetlenségpárti SNP elnöke, 2007 és 2014 között pedig a skót első miniszter – a történetével, miszerint 2018-ban utódja, korábbi helyettese Nicola Sturgeon elmondta neki: ha kell, kész beavatkozni a Salmond szexuális zaklatásaival kapcsolatos nyomozásba. Ezen a 2018-as áprilisi találkozón részt vett Duncan Hamilton, Salmond jogi tanácsadója is, akinek a találkozóról készült jegyzeteire hivatkozva a bizottság azt állapította meg, hogy

 

Sturgeon azt sugallta Salmondnak, hogyha szükséges, belenyúl a nyomozásba a volt kormányfő érdekében.

 

A kiszivárgott jelentés emellett azt is megjegyzi, hogy ezzel Sturgeon hazudott a parlamenti bizottságnak – annak ellenére, hogy Sturgeon elmondása szerint nyolcórányi bizonyítékot adott át a részükre –, félrevezetve ezzel a skót parlamentet.

 

Salmondot még 2018-ban vádolta meg 10 nő, hogy szexuálisan zaklatta őket. Az ügy miatt a korábbi kormányfő 2018 augusztusában ki is lépett a pártból – elmondása szerint azért, hogy amíg a bíróság nem tisztázza a nevét, addig ne ártson a függetlenségpárti SNP-nek. A kilépéssel azonban nem szűnt meg a pártban betöltött hatalma, a pártban sokan lojálisak maradtak Salmondhoz, ez a csoport pedig nem nézte jó szemmel, ahogy a Sturgeon vezette kormány bejelentette: eljárás indult a volt kormányfővel szemben.

 

Salmond egyenesen arra gyanakodott, hogy a közel évtizedes szövetségese, Sturgeon ki akarja túrni őt a politikából,

 

és a skót kormány által a #MeToo mozgalom idején kihirdetett zaklatásellenes irányelv egyenesen az ő ellehetetlenítését célozta – emiatt Salmond be is perelte a skót kormányt, és nyert is.

 

A korábbi skót kormányfőt a vádak miatt végül 2019. januárjában letartóztatták, és november elején összesen 14 vádpont miatt állt a bíróság elé – kétrendbeli nemi erőszak kísérlete, kilencrendbeli szexuális erőszak, illetlen bántalmazás és a béke megsértése miatt –, de 2020 márciusában végül a bíróság minden vádpont alól felmentette.

 

Ez még nem jelentette az ügy végét: miután a bíróság nem találta bűnösnek Salmondot az ellene felhozott vádakban, felmerült, hogy a skót kormány visszaélt a hatalmával, amikor a hatóságok mellett ők is felkértek nyomozókat, hogy vizsgálják ki a szexuális zaklatási ügyeit.

 

Ennek megfelelően vizsgáló bizottságok is alakultak – rögtön kettő is:

 

+ az egyiket a parlament hozta létre, és azt vizsgálja, hogy a kormány sértett-e törvényt a Salmond utáni nyomozással – most ennek a bizottság által írt jelentésnek a tartalmát közölte a Sky News –, illetve

 

+ ettől függetlenül egy másik vizsgálat is folyik, amit a skót kormány független tanácsadója, Írország korábbi főügyésze, James Hamilton folytat. Hamilton azt vizsgálja, hogy maga Sturgeon megsértette-e a miniszteri kódexet, és akadályozta-e a parlamenti bizottság munkáját. A parlamenti bizottság szerint igen – a ez a vizsgálat is úgy találja, akkor Sturgeonnak elméletben le kéne mondania. Hamilton jelentése is az elkövetkezendő napokban, hetekben várható.

 

Salmond szerint Sturgeon egyértelműen megsértette ezt a kódexet, de az ezzel vádolt jelenlegi kormányfő nem így gondolja: szerinte semmi helytelent nem tett az ügyben, és Salmond egy hamis összeesküvés-elméletet terjeszt. A skót első miniszter szerint a bizottság politikai alapon és nem jogi alapon döntött, szerinte ezért is szivároghatott ki a bizottság jelentése egy héttel hamarabb, miközben hivatalosan még az el sem készült.

 

Salmond a szexuális zaklatási botránya ellenére még mindig népszerű

 

Annak ellenére, hogy Alex Salmond a 2014-es függetlenségi népszavazás bukása után lemondott első miniszteri és pártelnöki posztjáról, még most is sok támogatóval bír mind a párton belül, mind pedig a skót függetlenségi mozgalomban. Az ő vezetésével nőtt az SNP kormányzópárttá, és ő harcolta ki a brit miniszterelnöknél, hogy 2014-ben tartsanak függetlenségi népszavazást.

 

ALEX SALMOND MÉG KORMÁNYFŐKÉNT BEJELENTI A FÜGGETLENSÉGI NÉPSZAVAZÁST 2012-BEN. FOTÓ: SCOTTISH GOVERNMENT / FLICKR

 

Renoméján nem esett csorba a szexuális zaklatások vádak miatt sem – pedig a bíróságon elég súlyos dolgokat állítottak róla a vádlói. Salmond azonban végig kitartott amellett, hogy a vádak politikai alapon nyugszanak, és a céljuk az, hogy ellehetetlenítsék a politikai karrierjét. Az sem tántorította el a híveit, hogy

 

2017 óta a Kremlhöz több szálon kötődő RT (korábbi nevén Russia Today) egyesült királyságbeli csatornáján tart hetente jelentkező showműsort,

 

pedig többen is kritizálták, hogy ehhez a csatornához szerződött. A brit médiahatóság szerint a korábbi kormányfő néha félrevezette nézőit a 2017-es indulása óta már több, mint 100 adást megélő műsorában.

 

Salmond támogatottságáról sokat elmond a következő történet. Miután a volt kormányfő beperelte a skót kormányt az ügyében folyó, szerinte törvénytelen nyomozás miatt, közösségi finanszírozást indított, hogy a perköltségre összegyűjtsön ötvenezer fontot (akkori árfolyamon körülbelül 17,8 millió forintot). Az ex-kormányfő mindössze három nap alatt ennek a dupláját,

 

százezer fontot gyűjtöttek össze (akkori árfolyamon 35,6 millió forint) a támogatói.

 

Salmond nem Sturgeont akarja megbuktatni, hanem visszavenni az SNP vezetését

 

Most Salmond több fronton is támadja Sturgeont: egyrészt azzal vádolja, hogy visszaélve hatalmával belenyúlt az ügyébe, másrészről szerinte mindezt politikai céljai miatt tette. A hatalmi visszaélés miatt a bíróságon és a megfelelő politikai intézményeken belül szeretné ellehetetleníteni Sturgeont, addig a politikai váddal viszont már egyértelműen az SNP-n belül szeretne nagyobb feszültséget teremteni, hogy a párt vezetését vagy visszavegye, vagy szakadással új pártot hozzon létre.

 

Salmond annak ellenére támadja Sturgeont, hogy korábban a skót politika legsikeresebb párosa voltak,

 

és Sturgeon sokáig mentoraként, szövetségeseként és barátjaként hivatkozott Salmondra, aki szerinte már akkor meglátta benne a potenciált, amikor még ő maga sem bízott magában.

 

A jelenlegi kormányfő sokáig Salmond jobbkeze és helyettese is volt, majd a 2014-es sikertelen függetlenségi népszavazás után mind a pártelnöki, mind a kormányfői posztban ő váltotta korábbi mentorát. (Hogy a „dinamikus duó” miként jött létre és hogyan esett szét, arról a BBC írt egy tartalmas magyarázócikket.)

 

2014-BEN MÉG SZÖVETSÉGESEK VOLTAK: ALEX SALMOND ÉS AKKORI HELYETTESE, A JELENLEGI KORMÁNYFŐ, NICOLA STURGEON VIZSGÁLJA A FÜGGETLENSÉGI NÉPSZAVAZÁSRÓL SZÓLÓ SZÓRÓLAPOT. FOTÓ: SCOTTISH GOVERNMENT / FLICKR

 

Salmond lépései akár bosszúhadjáratnak is tűnhetnek – elvégre szerinte Sturgeon meg akarta őt buktatni –, de

 

Salmond valójában ezzel inkább a skót politikába akarhat visszatérni, és átvenni a függetlenségpárti erők irányítását

 

– annak ellenére, hogy ezekről a terveiről nyilvánosan még nem beszélt.

 

De túlélheti-e a támadásokat a skót kormány?

 

Kérdéses azonban, hogy Salmond terve sikerrel jár-e. Az SNP-n belül ugyan sokan hozzá lojálisak, és a párt, illetve Sturgeon is kellemetlen heteken van túl korábbi mentora vádjai miatt.

 

Azonban Sturgeon még mindig a legkedveltebb politikus Skóciában, és a függetlenség ügyének támogatottsága kormányzása alatt olyan méretűre nőtt, amiről Salmond egykor még álmodni sem mert.

 

Ugyanakkor Sturgeon renoméján óriási csorba esne, ha kiderülne, valóban összeesküdött Salmonddal szemben. Ez egyrészt ronthat a párt, illetve a skót függetlenség ügyének megítélésén is,

 

az SNP pedig nem engedheti meg magának, hogy a májusi skót parlamenti választás előtt még egy utódlásért folyó belső harcot is lefolytasson.

 

A választás már csak azért is fontos a párt számára, mert annak elég nagy tétet adtak: a skót kormányfő még korábban bejelentette, hogy ha Boris Johnson nem hajlandó március 31-ig bejelenteni egy új skót függetlenségi népszavazást, akkor a választók majd a májusi választáson kifejezhetik a véleményüket, hogy ők akarnak-e új népszavazást vagy sem.

 

Sturgeonék ezzel próbálják rávenni az embereket, hogy az SNP-re szavazzanak, a párt pedig abszolút többséget szeretne szerezni a 129 fős skót parlamentben (jelenleg 61 mandátumuk van, ami az eddigi legtöbb a párt történetében). Ha ezt a célt nem sikerül teljesíteni, az a skót függetlenség ügyének is árt majd.

 

Így jelenleg az SNP tagsága is megosztott, sokan nem tudják, mi tévők legyenek. Egy részük eleve Salmond pártján áll, és azt szeretnék, ha a korábbi pártelnök visszatérne, viszont a Sturgeont támogatók óriási dilemmába kerültek:

 

a jelenlegi kormányfő a legsikeresebb pártelnök az SNP történetében, azonban a botránya súlyosan érintheti a pártot és a függetlenség ügyét is.

 

A végén még az is elképzelhető, hogy ha Sturgeon bukik, akkor vele együtt bukik a skót függetlenség ügye is. És paradox módon mindezt az az Alex Salmond okozná, aki több évtizedes munkájával lefektette a skót függetlenségi eszme alapjait, és mentorálta Skócia legsikeresebb függetlenségpárti politikusát.

 

NYITÓKÉP: Alex Salmond és Nicola Sturgeon együtt kampányolnak a skót függetlenségért még 2014-ben. Fotó: Alex Salmond / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás