Sturgeonnak nem kell lemondania, de az SNP válsága még nem ért véget

2021.03.23. 17:31

Két vizsgálóbizottság is azt vizsgálta, hogy a skót kormányfő, Nicola Sturgeon visszaélhetett-e hatalmával és félrevezethette-e a parlamentet, amikor elődje, Alex Salmond elleni szexuális zaklatási ügyekbe belenyúlhatott. A vizsgálóbizottságok részben felmentették Sturgeont, ami miatt nem kell lemondania posztjáról, de ettől még egyáltalán nem nyugodhat meg.

Sturgeonnak nem kell lemondania, de az SNP válsága még nem ért véget

Mint arról korábban beszámoltunk, a skót politikában meglehetősen felforrt a hangulat: miközben a pártok lassan elindítják a kampányukat a május eleji parlamenti választásokra, a jelenlegi kormányzó, a skót függetlenségpárti SNP belharcokkal és politikai csatározással van elfoglalva.

Az ügy röviden arról szól, hogy az SNP korábbi vezetője és Skócia korábbi első minisztere – Skóciában így hívják a kormányfőt –,

Alex Salmond azzal vádolta meg a posztjában őt követő Nicola Sturgeont, hogy visszaélve kormányfői hatalmával, befolyásolni próbálta a Salmond ellen indított szexuális zaklatásokról szóló nyomozásokat.

Miután a bíróság felmentette Salmondot a vádak alól, két vizsgálóbizottság is alakult, hogy kiderítsék: Sturgeon visszaélt-e a hatalmával és törvénytelenül indított-e nyomozást Salmond után.

Az egyik vizsgálóbizottságot a skót parlament hozta létre: ők elsősorban azt vizsgálták, hogy a kormány visszaélt-e a hatalmával, amikor egy kormányrendeletre hivatkozva nyomozni kezdtek Alex Salmond után, míg egy másik vizsgálat – amit a skót kormány független szakértője vezetett – azt volt hivatott eldönteni, hogy a jelenlegi kormányfő megszegte-e a miniszteri kódexet, és félrevezette-e a parlamentet azzal, hogy a bizottság előtt nem volt őszinte.

A héten mindkét vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozta a jelentéseit:

a skót parlamenti vizsgálóbizottság szerint Sturgeon félrevezette a parlamentet, viszont a másik jelentés szerint nem szegte meg a miniszteri kódexet.

Az eredmények részben a papírformát hozták. A parlamenti vizsgálóbizottság jelentésének főbb megállapításai már a múlt héten kiszivárogtak, és várható volt, hogy a többségében ellenzéki képviselőkből álló bizottság az SNP-kormány ellen fog szavazni. Ez így is lett: a parlamenti bizottság 5-4 arányban, azaz abszolút pártos eredményt hozott.

A vizsgálóbizottság szerint Sturgeon 2018-ban otthonában felkereste Salmondot, és a Salmond elleni szexuális zaklatásokat vizsgáló nyomozás kapcsán

Sturgeon azt sugallta Salmondnak, hogyha szükséges, belenyúl a nyomozásba.

Salmond szerint eleve egy politikai boszorkányüldözés zajlott vele szemben, és az ügy célja az volt, hogy politikailag ellehetetlenítsék a kormányfői posztjáról a 2014-es sikertelen függetlenségi népszavazás után lemondó politikust. Salmond egyszer azt nyilatkozta, hogy a vádak koholtak, és ugyan „ő nem egy szent”, de soha nem létesített senkivel nem beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot.

A korábbi kormányfő ezért még a botrány robbanása után be is perelte a skót kormányt, mivel szerinte a skót kormány törvénytelenül indított nyomozást ellene – ezt a pert végül meg is nyerte, majd egy évvel később a bíróság is felmentette a szexuális zaklatás vádak alól.

Belebukik-e Sturgeon az ítéletbe?

A Sturgeonnal szemben indított másik vizsgálat is a héten ért végett, és nyilvánosságra is hozták a jelentést. A skót kormány független szakértője, a korábbi ír ügyész, James Hamilton úgy találta, hogy

Sturgeon nem szegte meg a miniszteri kódexet, ugyanakkor megjegyzi: az eseményeket hiányosan fejtette ki a bizottságnak.

Hamilton azonban abban nem foglalt állást, hogy Sturgeon valóban félrevezette-e a parlamentet ezzel, mivel ezt szerinte a parlamentnek kell eldöntenie.

Az SNP lelkéért folytatott harc ezzel még nem ért véget

Ugyan egyik eljárás sem mentette fel a jelenlegi skót kormányfőt, és egyik eljárás sem bizonyította be, hogy tudatosan félrevezette volna a vizsgálóbizottságot, és szándékosan belenyúlt volna Salmond ügyébe, emiatt Sturgeon egy ideig fellélegezhet, hiszen így nem kell lemondania első miniszteri posztjáról. Azonban nem is dőlhet hátra, hiszen

a pártja még mindig megosztott, hogy neki vagy Salmondnak van-e igaza.

A két politikus régebben szövetségesek voltak: Salmond vezetésével lett az SNP kormányzóerő Skóciában, majd neki sikerült kiharcolnia David Cameronnál, hogy írjon ki népszavazást a skót függetlenségről, azonban annak sikertelensége miatt végül lemondott a posztjáról.

Az SNP elnöki posztján, illetve az első miniszterként is Salmond utóda Nicola Sturgeon lett, aki korábban mentorként, szövetségesként és barátként tekintett elődjére. Viszonyuk azután romlott meg amikor Salmond úgy gondolta, hogy Sturgeon azért indított el nyomozást a #MeToo-mozgalom idején Salmond ellen a szexuális zaklatásairól, hogy azzal véget vethessen a politikai karrierjének.

Salmond azóta nemcsak bosszúhadjáratba kezdett korábbi tanítványa után, hanem az egész pártot és a skót függetlenségi mozgalom vezetését is vissza akarja szerezni.

Az ellentétes vizsgálati eredmények pedig mindkét félnek kedveznek: míg Salmond azt mondhatja, hogy egy vizsgálóbizottság neki adott igazat, addig Sturgeon pedig azzal védekezhet, hogy míg a parlamenti vizsgálóbizottság politikai alapon döntött ellene, addig a független szakértő már neki adott igazat. Egy biztos: az SNP lelkéért folytatott harc nem most ért véget.

Érdekel, hogy ez miként hathat ki a skót függetlenség ügyére? Olvasd el a korábbi cikkünket itt!

NYITÓKÉP: Alex Salmond (balra) és Nicola Sturgeon (jobbra) 2014-ben még szövetségesként. Forrás: Scottish National Government / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek