+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 10. szerda, 20:14
Egyre több közvélemény-kutatás veszi fel Franciaországban az elnökjelöltek sorába Éric Zemmourt. A zsidó származású publicistát elítélték már faji uszításért – radikális iszlámellenességével főleg Marine Le Pen táborában hozhat el szavazókat. Maga még nem jelentette be, hogy tényleg elindulna-e jövőre, de ha megteszi, azzal Marine Le Pent megakadályozhatja a második fordulóba való továbbjutástól. De ki is Zemmour, és kinek használ?
Szívesen lenne elnök

 

mondják a környezetében egyre többen és egyre többször. A francia politikai lapok kedvelt politikai találós játéka lett egy ideje, hogy

 

elindul-e Éric Zemmour, a faji uszításért tavaly szeptemberben elítélt publicista a 2022-as tavaszi francia államfőválasztáson.

 

Noha maga még nem nyilatkozott erről semmit, egy felmérés szerint már most

 

a franciák 13 százaléka őt ikszelné.

 

Hogy nem csak holmi párizsi szóbeszédről van szó, bizonyítja: februárban többek között két polgármester elindította Zemmour elnöki kampányának holnapát, ahol mellette lehet aláírni. Ennek azért lehet jelentősége, mert Franciaországban az indulhat el az államfőválasztáson, aki legalább 500 választott tisztségviselő – azaz polgármester, helyi képviselő, szenátor, EP-képviselő stb. – aláírását szerzi meg, márpedig ha valaki mögött nincs egy erős párt vagy mozgalom, akkor gondban lehet ezen szignók összegyűjtésével.

 

Zemmour egyik fontos támogatója a dél-francia Orange városának polgármestere, aki egykoron a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülésnek volt a tagja: Jacques Pompard úgy látja, hogy

 

Marine Le Pen nem jelentene igazi alternatívát, mert „maga is része a rendszernek“

 

és „nem jól vitázik“. Ráadásul Marine Le Pen évek óta mérsékli a pártját – azaz vele szemben Zemmour sokban a régi nemzetifrontos, nyíltan iszlámellenes és rasszista retorikát képviseli, ami Jean-Marie Le Penre volt egykoron jellemző.

 

De szintén Zemmour mellett van egy másik szélsőjobboldali polgármester: Robert Ménard, Béziers első embere viszont nem annyira Le Pen ellenében akarná „felépíteni“ Zemmourt. A politikus februárban találkozott Marine Le Pennel, és szerinte a Nemzeti Tömörülés elnöke is úgy látná, hogy Zemmour képes lehet olyan embereket is megnyerni, akik Le Penre mégsem szavaznának – azaz Ménard azt szeretné, ha Le Pen átengedné a helyét Zemmournak.

 

Zemmour persze maga lebegtet. Amikor a L´Express napilap nagy cikkben foglalkozott indulási esélyeivel, ő az eshetőségekre csak annyit mondott: „nincs itt annak az ideje, hogy erre bármit mondjak“. A Le Parisien bulvárnapilap úgy tudja: Zemmour már háttérben szondáztatja az ismert szélsőjobboldali értelmiségieket, hogy hajlandóak lennének-e mögé felállni.

 

A program egyértelmű: nemzeti szuverenitás és identitás

 

– azaz egyszerre irányulna az Európai Unió, a bevándorlás és különösen a muzulmánok ellen. Ráadásul Zemmour előéletéből következően ezeket „hitelesebben“ is képviselheti, mint a folyamatosan mérséklődő Marine Le Pen.

 

De ki is Éric Zemmour?

 

Zemmour 1958-ban született Franciaországban egy Algériából menekült francianyelvű zsidó családba. Ez az identitását jelentősen meghatározza: a francia nacionalizmusa és iszlámellenessége sokban táplálkozik azon élményekből, amelyeket a családja élt át Algériában.

 

Miután kétszer se sikerült bejutnia az ENA elitegyetemre, újságírónak állt – a 1980-as évek végétől dolgozik a konzervatív Le Figaro napilapnak, de innen egykoron kivágták, miután a feketéket drogdílereknek nevezte. Ekkoriban ismerte meg későbbi feleségét is, aki azóta is az ügyvédje – márpedig Zemmour a cikkei miatt többször is kapcsolatba került az igazságszolgáltatással.

 

A Le Figaro után egy ideig a szélsőbaloldali Marinanne-nál, majd a szélsőjobboldali Valeurs actuelles-nél dolgozott. Ahogy egyre több lett körülötte a botrány, az ismertsége is nőtt – mostanra a Figaro hétvégi magazinja ezért ismét meghívta:

 

borzolja hétről-hétre a kedélyeket véleménycikkeivel.

 

Igazán ismertté a 2006-ban megjelent könyvével lett, amely mintegy Simone de Beaovoirnak válaszolva az „első nemről“, azaz a férfiakról szól – Zemmour itt fejti ki azóta is tartó antifeminista véleményét, ami szerint a modern társadalom egyre nőiesebb lesz, amit ő élesen elítél. Eleve ellenzi a feminizmust is. 2010-ben regénnyel is jelentkezett, amiben az antirasszizmus áll a célkeresztben. 2010-ben a francia RTL rádió meghívta műsorvezetőnek, ami

 

a francia szélsőjobboldal sztárjává tette: műsorában a feminizmust, az antirasszizmust, az emberi jogokat, a dekolonizációt és az Európai Uniót ostorozza.

 

2014-ben jelent meg „Francia öngyilkosság“ címen egy nagyobb demográfiai elemzése, amelyben a növekvő iszlamizációra hívja fel a figyelmet. Zemmour megnevezi a felelősöket is: szerinte a hatvannyolcasok tudatosan akarják a francia nemzetet és államot a bevándorlással aláásni – ha már a munkásság nem követte őket, akkor a bevándorlókban látják meg egy új forradalom alanyát. A könyv hetekig vezeti a bestseller-listákat. Zemmour innentől kezdve tényleg a szélsőjobboldali ellennyilvánosság sztárja – de pártpolitikai függetlenségét megőrzi, nem áll be Le Penék mögé. A politikus még azt is elvetette, hogy összeálljon Marine Le Pen unokahugával, Marion Maréchal Le Pennel, aki régóta azon dolgozik, hogy a Nemzeti Tömörülés térjen vissza nagypapája konzervativizmusához és tradicionalista katolicizmusához.

 

ÉRIC ZEMMOUR (DEDIKÁLÁS KÖZBEN) KÖNYVEIBEN A FEMINIZMUST ÉS AZ ISZLÁMOT TÁMADJA LEGINKÁBB, RENDSZERES VENDÉG A KÜLÖNBÖZÖ FRANCIA TALK SHOW-KBAN, AMIVEL MÁRA A SZÉLJOBB SZTÁRJA LETT. FOTÓ: LE SOIR / FB

 

2014-ben interjút adott az olasz liberális Corriere della Sera napilapnak, amiben

 

arra a kérdésre, hogy ki kell-e telepíteni az ötmillió franciaországi muzulmánt, azt válaszolta, hogy „ez most nem lehetséges, de a történelem képes a meglepetésekre“.

 

Zemmour amúgy híve a francia asszimiláló nemzetmodellnek – elvégre zsidó származású családja is ennek révén lehetett francia –, de szerinte ötmillió muzulmánt már nem lehet asszimilálni. A zsidó vallású publicista eleve ellenzi, ha az újszülötteknek olyan francia neveket is lehet adni, amelyeknek nincs védőszentjük – ezzel csökkentené az arab neveket. De a politikus eleve ellenzi azt is, ha valaki külföldivel köt házasságot – a melegházasságnak pedig az egyik leghangosabb bírálója.

 

Zemmour társadalmi nézetei teljesen beleillenek a francia jobboldalba – azonban ő gazdaságilag is elveti a liberalizmust, azaz ellenzi a szabadpiacot. Politikai példaképeinek többek között Bonaparte Lajos császárt és Charles De Gaulle elnököt tartja – azaz a személyközpontú erős államiságnak a híve. Gazdaságpolitikai nézetei annyira baloldaliak, hogy

 

a szélsőjobboldali Valeurs actuelles meg is vádolta marxizmussal.

 

KICSODA VALÓJÁBAN ÉRIC ZEMMOUR – TESZI FEL A SZÉLSŐJOBBOLDALI VALEURS ACTUELLES IS 2019-ES CÍMLAPJÁN A KÉRDÉST. A LAP AZONBAN A „JÓEMBERKEDÉS“ ELLENFELEKÉNT ÜNNEPLI. FOTÓ: VA / FB

 

Kinek használ, ha elindul?

 

A politikus elnökjelölti ambícióit sokan jelenleg amolyan feltűnési viszketegségnek tartják.

 

Egyvalakinak azonban mindenképpen jószolgálatot tehetne: Macron elnöknek.

 

Elvégre ha Le Pen és Zemmour is elindul, akkor egymást már az első fordulóban kioltanák. Bár hozzá kell tenni: nem egészen azonos szavazói réteget tudnak bevonzani. Ez azon is megmutatkozik, hogy

 

a Le Pen-híveknek alig a fele lenne hajlandó Zemmourra voksolni – még akkor is, ha Le Pen el se indulna.

 

Egy március elejei felmérés szerint, ha a széljobbról csak Zemmour indul el, összesen 17 százalékot kapna csak az első fordulóban – miközben Marine Le Pen egymaga már ott 26-27 százalékot szerezne. Persze Zemmour akár 17 százalékkal is továbbjuthatna Macronnal szemben a második fordulóban – elvégre a többi esélyes jelölt ennyit se kapna: a jobbközép Xavier Bertrand 16 százalékot, a szocialista Valérie Pécresse 14 százalékot, a balnacionalista Jean-Luc Mélenchon 11 százalékot, a szintén szocialista Anne Hidalgo, párizsi polgármester pedig 6 százalékot szerezne csak most.

 

Ha Zemmour jutna tovább, az nagyon jó hír lenne Macronnak,

 

mert vele szemben a baloldali szavazók is inkább lennének hajlandóak voksolni Macronra, mint Le Pennel szemben. Éppen ezért sejteti azt a balnacionalista Marianne hetilap, hogy esetleg éppen Macron-környezetének lehet érdeke felfuttatni Zemmourt a Le Pen-tábor megosztására és kioltására.

 

NYITÓKÉP: Éric Zemmour / EZ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás