Egy zsidó származású iszlámellenes értelmiségi ütheti ki Le Pent az államfőválasztáson

Szerző: Techet Péter
2021.03.10. 20:14

Egyre több közvélemény-kutatás veszi fel Franciaországban az elnökjelöltek sorába Éric Zemmourt. A zsidó származású publicistát elítélték már faji uszításért – radikális iszlámellenességével főleg Marine Le Pen táborában hozhat el szavazókat. Maga még nem jelentette be, hogy tényleg elindulna-e jövőre, de ha megteszi, azzal Marine Le Pent megakadályozhatja a második fordulóba való továbbjutástól. De ki is Zemmour, és kinek használ?

Egy zsidó származású iszlámellenes értelmiségi ütheti ki Le Pent az államfőválasztáson
Szívesen lenne elnök

mondják a környezetében egyre többen és egyre többször. A francia politikai lapok kedvelt politikai találós játéka lett egy ideje, hogy

elindul-e Éric Zemmour, a faji uszításért tavaly szeptemberben elítélt publicista a 2022-as tavaszi francia államfőválasztáson.

Noha maga még nem nyilatkozott erről semmit, egy felmérés szerint már most

a franciák 13 százaléka őt ikszelné.

Hogy nem csak holmi párizsi szóbeszédről van szó, bizonyítja: februárban többek között két polgármester elindította Zemmour elnöki kampányának holnapát, ahol mellette lehet aláírni. Ennek azért lehet jelentősége, mert Franciaországban az indulhat el az államfőválasztáson, aki legalább 500 választott tisztségviselő – azaz polgármester, helyi képviselő, szenátor, EP-képviselő stb. – aláírását szerzi meg, márpedig ha valaki mögött nincs egy erős párt vagy mozgalom, akkor gondban lehet ezen szignók összegyűjtésével.

Zemmour egyik fontos támogatója a dél-francia Orange városának polgármestere, aki egykoron a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülésnek volt a tagja: Jacques Pompard úgy látja, hogy

Marine Le Pen nem jelentene igazi alternatívát, mert „maga is része a rendszernek“

és „nem jól vitázik“. Ráadásul Marine Le Pen évek óta mérsékli a pártját – azaz vele szemben Zemmour sokban a régi nemzetifrontos, nyíltan iszlámellenes és rasszista retorikát képviseli, ami Jean-Marie Le Penre volt egykoron jellemző.

De szintén Zemmour mellett van egy másik szélsőjobboldali polgármester: Robert Ménard, Béziers első embere viszont nem annyira Le Pen ellenében akarná „felépíteni“ Zemmourt. A politikus februárban találkozott Marine Le Pennel, és szerinte a Nemzeti Tömörülés elnöke is úgy látná, hogy Zemmour képes lehet olyan embereket is megnyerni, akik Le Penre mégsem szavaznának – azaz Ménard azt szeretné, ha Le Pen átengedné a helyét Zemmournak.

Zemmour persze maga lebegtet. Amikor a L´Express napilap nagy cikkben foglalkozott indulási esélyeivel, ő az eshetőségekre csak annyit mondott: „nincs itt annak az ideje, hogy erre bármit mondjak“. A Le Parisien bulvárnapilap úgy tudja: Zemmour már háttérben szondáztatja az ismert szélsőjobboldali értelmiségieket, hogy hajlandóak lennének-e mögé felállni.

A program egyértelmű: nemzeti szuverenitás és identitás

– azaz egyszerre irányulna az Európai Unió, a bevándorlás és különösen a muzulmánok ellen. Ráadásul Zemmour előéletéből következően ezeket „hitelesebben“ is képviselheti, mint a folyamatosan mérséklődő Marine Le Pen.

De ki is Éric Zemmour?

Zemmour 1958-ban született Franciaországban egy Algériából menekült francianyelvű zsidó családba. Ez az identitását jelentősen meghatározza: a francia nacionalizmusa és iszlámellenessége sokban táplálkozik azon élményekből, amelyeket a családja élt át Algériában.

Miután kétszer se sikerült bejutnia az ENA elitegyetemre, újságírónak állt – a 1980-as évek végétől dolgozik a konzervatív Le Figaro napilapnak, de innen egykoron kivágták, miután a feketéket drogdílereknek nevezte. Ekkoriban ismerte meg későbbi feleségét is, aki azóta is az ügyvédje – márpedig Zemmour a cikkei miatt többször is kapcsolatba került az igazságszolgáltatással.

A Le Figaro után egy ideig a szélsőbaloldali Marinanne-nál, majd a szélsőjobboldali Valeurs actuelles-nél dolgozott. Ahogy egyre több lett körülötte a botrány, az ismertsége is nőtt – mostanra a Figaro hétvégi magazinja ezért ismét meghívta:

borzolja hétről-hétre a kedélyeket véleménycikkeivel.

Igazán ismertté a 2006-ban megjelent könyvével lett, amely mintegy Simone de Beaovoirnak válaszolva az „első nemről“, azaz a férfiakról szól – Zemmour itt fejti ki azóta is tartó antifeminista véleményét, ami szerint a modern társadalom egyre nőiesebb lesz, amit ő élesen elítél. Eleve ellenzi a feminizmust is. 2010-ben regénnyel is jelentkezett, amiben az antirasszizmus áll a célkeresztben. 2010-ben a francia RTL rádió meghívta műsorvezetőnek, ami

a francia szélsőjobboldal sztárjává tette: műsorában a feminizmust, az antirasszizmust, az emberi jogokat, a dekolonizációt és az Európai Uniót ostorozza.

2014-ben jelent meg „Francia öngyilkosság“ címen egy nagyobb demográfiai elemzése, amelyben a növekvő iszlamizációra hívja fel a figyelmet. Zemmour megnevezi a felelősöket is: szerinte a hatvannyolcasok tudatosan akarják a francia nemzetet és államot a bevándorlással aláásni – ha már a munkásság nem követte őket, akkor a bevándorlókban látják meg egy új forradalom alanyát. A könyv hetekig vezeti a bestseller-listákat. Zemmour innentől kezdve tényleg a szélsőjobboldali ellennyilvánosság sztárja – de pártpolitikai függetlenségét megőrzi, nem áll be Le Penék mögé. A politikus még azt is elvetette, hogy összeálljon Marine Le Pen unokahugával, Marion Maréchal Le Pennel, aki régóta azon dolgozik, hogy a Nemzeti Tömörülés térjen vissza nagypapája konzervativizmusához és tradicionalista katolicizmusához.

ÉRIC ZEMMOUR (DEDIKÁLÁS KÖZBEN) KÖNYVEIBEN A FEMINIZMUST ÉS AZ ISZLÁMOT TÁMADJA LEGINKÁBB, RENDSZERES VENDÉG A KÜLÖNBÖZÖ FRANCIA TALK SHOW-KBAN, AMIVEL MÁRA A SZÉLJOBB SZTÁRJA LETT. FOTÓ: LE SOIR / FB

2014-ben interjút adott az olasz liberális Corriere della Sera napilapnak, amiben

arra a kérdésre, hogy ki kell-e telepíteni az ötmillió franciaországi muzulmánt, azt válaszolta, hogy „ez most nem lehetséges, de a történelem képes a meglepetésekre“.

Zemmour amúgy híve a francia asszimiláló nemzetmodellnek – elvégre zsidó származású családja is ennek révén lehetett francia –, de szerinte ötmillió muzulmánt már nem lehet asszimilálni. A zsidó vallású publicista eleve ellenzi, ha az újszülötteknek olyan francia neveket is lehet adni, amelyeknek nincs védőszentjük – ezzel csökkentené az arab neveket. De a politikus eleve ellenzi azt is, ha valaki külföldivel köt házasságot – a melegházasságnak pedig az egyik leghangosabb bírálója.

Zemmour társadalmi nézetei teljesen beleillenek a francia jobboldalba – azonban ő gazdaságilag is elveti a liberalizmust, azaz ellenzi a szabadpiacot. Politikai példaképeinek többek között Bonaparte Lajos császárt és Charles De Gaulle elnököt tartja – azaz a személyközpontú erős államiságnak a híve. Gazdaságpolitikai nézetei annyira baloldaliak, hogy

a szélsőjobboldali Valeurs actuelles meg is vádolta marxizmussal.

KICSODA VALÓJÁBAN ÉRIC ZEMMOUR – TESZI FEL A SZÉLSŐJOBBOLDALI VALEURS ACTUELLES IS 2019-ES CÍMLAPJÁN A KÉRDÉST. A LAP AZONBAN A „JÓEMBERKEDÉS“ ELLENFELEKÉNT ÜNNEPLI. FOTÓ: VA / FB

Kinek használ, ha elindul?

A politikus elnökjelölti ambícióit sokan jelenleg amolyan feltűnési viszketegségnek tartják.

Egyvalakinak azonban mindenképpen jószolgálatot tehetne: Macron elnöknek.

Elvégre ha Le Pen és Zemmour is elindul, akkor egymást már az első fordulóban kioltanák. Bár hozzá kell tenni: nem egészen azonos szavazói réteget tudnak bevonzani. Ez azon is megmutatkozik, hogy

a Le Pen-híveknek alig a fele lenne hajlandó Zemmourra voksolni – még akkor is, ha Le Pen el se indulna.

Egy március elejei felmérés szerint, ha a széljobbról csak Zemmour indul el, összesen 17 százalékot kapna csak az első fordulóban – miközben Marine Le Pen egymaga már ott 26-27 százalékot szerezne. Persze Zemmour akár 17 százalékkal is továbbjuthatna Macronnal szemben a második fordulóban – elvégre a többi esélyes jelölt ennyit se kapna: a jobbközép Xavier Bertrand 16 százalékot, a szocialista Valérie Pécresse 14 százalékot, a balnacionalista Jean-Luc Mélenchon 11 százalékot, a szintén szocialista Anne Hidalgo, párizsi polgármester pedig 6 százalékot szerezne csak most.

Ha Zemmour jutna tovább, az nagyon jó hír lenne Macronnak,

mert vele szemben a baloldali szavazók is inkább lennének hajlandóak voksolni Macronra, mint Le Pennel szemben. Éppen ezért sejteti azt a balnacionalista Marianne hetilap, hogy esetleg éppen Macron-környezetének lehet érdeke felfuttatni Zemmourt a Le Pen-tábor megosztására és kioltására.

NYITÓKÉP: Éric Zemmour / EZ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek