Egy TikTokon is népszerű fiatal lány hívná ki a francia szélsőjobb vezérét

Szerző: Techet Péter
2021.05.25. 16:18

Egy bevándorlócsaládból származó, de bevándorlásellenes 25 éves fiatal lány a francia szélsőjobboldal új sztárja. Estelle Rodriguez – azaz Estelle Redpill a Tiktokon – túl balosnak találja Marine Le Pent, és inkább a keményebb fasizmus felé fordulna el. A szőkéket azonban nem kedveli.

Egy TikTokon is népszerű fiatal lány hívná ki a francia szélsőjobb vezérét

Estelle Rodriguez a francia szélsőjobboldali internetes világ egyik új sztárja. TikTok-videókban bírálja a bevándorlást, polgárháborúval riogat és ajánlja különböző fasiszta szerzők könyveit. Több, mint 120 ezren követik a megnyilvánulásait. Ezekben sokszor arról énekel, hogy mennyire szereti Franciaországot. Rodriguez amúgy

félig olasz, félig spanyol származású, de azt mondja: az iskolában negatív élményei voltak más bevándorlókkal,

ezért akar beszállni a politikába. Estelle azonban már az első nyilvánosságba is bejutott: többször is volt vendég például a CanalPlus politikai showműsorában.

Idei 25 éves születésnapjára a legszebb ajándék számára az volt, hogy egy nála ötven évvel idősebb fasiszta filozófus elhívta magához beszélgetni.

Renaud Camus-ről van szó, aki a francia szélsőjobboldal legszélén áll; könyveiben azt állítja, hogy Franciaországban tudatos lakosságcsere zajlana. Estelle Rodriguez – vagy ahogy magát hívja: Estelle Redpill – és Camus találkozása igazi médiaeseménnyé vált. A legnézetebb TF1 televízió is beszámolt róla, ahogy Estelle Redpill látogatást tett a 75 éves filozófusnál, aki pezsgővel és libamájjal fogadta. A találkozón az is kiderült, hogy Estelle gasztronómiában még Camusnál is radikálisabb. Miközben Camus szereti a kebabot, Estelle azt is elveti.

ESTELLE RODRIGUEZ LÁTOGATÁSON RENAUD CAMUS FASISZTA FILOZÓFUSNÁL. FOTÓ: ER / INSTAGRAM

Camus és Estelle egyetértettek abban, hogy Európában még mindig nem elég radikális a bevándorlásellenesség. Camus azt mondta, hogy „még mindig nem megy elég messze“ a szélsőjobboldal, amikor bírálja a bevándorlást – ezt amúgy arra válaszolta, hogy érez-e esetleg felelősséget a szélsőjobboldali erőszakos cselekmények kapcsán. Estelle és Camus úgy véli: jelenleg az iszlám gyarmatosítja Európát, és ez ellen akarnának közösen antikolonialista harcot hirdetni.

Estelle szerint neki ebben az a feladata, hogy fiatalos, vicces, szexi stílusban népszerűsítse a bevándorlásellenességet és a nacionalizmust.

A balliberális Libération napilap „a szélsőjobboldal angyali arcának“ nevezte Estelle-t.

Estelle nem csak Camus-ért rajong, de egy másik szélsőjobboldali sztárért, Eric Zémmourért is. A zsidó származású publicista jobbról előzi Marine Le Pent, mert nála sokkal iszlámellenesebb, és az iszlámmal szembe nem a laicizmust, hanem a zsidó-keresztény vallásosságot állítaná. (Zémmourról itt írtunk részletesebben.) Zémmour kapcsán rendre felmerül, hogy elindulna 2022-ben államfőjelöltként. Hívei ennek érdekében már honlapot is csináltak, sőt, a délfrancia Aix-en-Provence városában egy ideig már egy zémmouros elnökválasztási plakát is kint lógott.

ERIC ZEMMOUR MELLETTI PLAKÁT A DÉLFRANCIA AIX-EN-PROVENCE-BAN. FOTÓ: MARC EYNAUD / TWITTER

Zémmour mögött azon szélsőjobboldali körök csoportosulnak, amelyeknek Marine Le Pen – a felmérésékben Emmnanuel Macronnal fej-fej mellett álló politikus – már nem elég radikális. Amint az Azonnali az elemzésében is írta: Marine Le Pen 2017-es szociális arcéle helyett most egy konzervatív-neoliberális politikával próbálja megszólítani azon konzervatív szavazókat, akik csalódtak Macronban, de a szélsőjobboldalt elvetik.

Zémmour viszont éppen a széljobbos szavazókat tudná elhappolni Le Pentöl. Nemrég maga Jean-Marie Le Pen hívta meg párizsi luxuslakásába Zémmourt, itt

Jean-Marie Le Pen XV. Lajos francia király egyik székében ülve győzködte a publicistát,

hogy ne induljon el az elnökválasztáson – győzni úgysincs esélye, de kiütheti Marine Le Pent a második fordulóba jutástól.

A kérdésben, hogy Le Pen egyáltalán tekinthető-e még szélsőjobboldali jelöltnek,

Estelle radikális véleményt vall. Neki Le Pen azért nem tetszik, mert szerinte túl balos a Nemzeti Tömörülés elnöke.

Úgy véli, hogy a Nemzeti Tömörülés nem elég kemény a bevándorlókkal szemben, akik ezért már nem is félnek annyira Le Pentől, mint az apjától, inkább csak nevetnek rajta.

Estelle szerint ő maga lenne a szélsőjobboldal ideális jelöltje. Jövőre azonban még nem próbálná meg, de ígéri: 2027-ben, amikor 30 éves lesz, kemény bevándorlásellenes programmal indul majd.

Estelle azonban nincs egyedül fiatalként a Le Pentől jobbrább eső, jelenleg főleg Zémmourt és Camus-t követő táborban. Ide tartozik – legalábbis ideológiailag – Marine Le Pen unokahuga, Marion Maréchal Le Pen is. Az elvált fiatal lány több klerikalizmust és a tradicionális értékek melletti határozottabb kiállást követel. Neki is az a baja Marine Le Pennel, hogy túlságosan szekularista, laicista nyelvezettel – és nem a keresztény fundamentalizmus alapjain – bírálja az iszlámot. Ugyanis miközben Le Pen általában az állam és az egyház szétválasztását hirdeti – és ezt hajtaná be az iszlám kapcsán is –, unokahúga szerint csak az iszlámot kell leválasztani az államról, a katolicizmust nem.

MARINE LE PEN UNOKAHÚGA, MARION MARÉCHAL SZERINT NEM KÉNE BEÁLLNI A LAICIZMUS VÉDELMÉBE. ESTELLE REDPILLNEK VISZONT AZ A BAJA VELE, HOGY SZÖKE. FOTÓ: MM / FB

Hasonló véleményen van egy másik fiatal szélsőjobboldali aktivista, Thaïs d'Escufon is, aki a rasszista Identitárius Generáció egyik vezetője. (A 21 éves lány idén februárban interjút adott a Magyar Nemzet fideszes napilapnak, az újság ezt franciául és németül is megjelentette.) Estelle Redpillnek azonban megvan a válasza arra is, hogy mi a különbség közte és a többi széljobbos fiatal – mint Maréchal vagy d´Escufon – között.

Őket „kis szőkéknek” tartja, akikkel szemben ő a latinos kinézetét és dél-európai származását akarja hangsúlyozni.

Estelle Redpill egyik fontos szövetségese a keresztényellenes neonáci mozgalom ideológusa, Alexis Issaurat, aki jelenleg a Fehér Unió rasszista kispártot vezeti. Estelle azonban azt hangsúlyozza: ő nem faji, hanem kulturális és biztonságpolitikai okokból ellenzi a bevándorlókat, akik közé maga is tartozik.

NYITÓKÉP: Estelle Redpill / Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek