A szélsőjobboldali publicista, aki kiütheti Marine Le Pent

Szerző: Techet Péter
2021.06.11. 07:10

Egyre sokasodnak a jelek, amelyek szerint Eric Zemmour, zsidó származású szélsőjobboldali újságíró megpróbálkozhat az elnökjelöltséggel Franciaországban. Különösen a Marine Le Pen-féle szekuláris és mérsékeltebb irányvonal széljobbos kritikusai állnának be mögé, köztük Le Pen unokahúga is. Ha tényleg elindul, azzal megoszthatja a széljobbos tábort, és Marine Le Pen elbukhatna már az első fordulóban.

A szélsőjobboldali publicista, aki kiütheti Marine Le Pent

A 2022-es francia elnökválasztási esélyeket szondázó közvélemény-kutatásokban Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke fej-fej mellett halad Emmanuel Macronnal – jó esélye lehet akár az első helyre befutni, legalábbis az első fordulóban. A második fordulóban azonban csak akkor tudna győzni, ha egy baloldali kihívója lenne – akár Macron, akár a jobbközép Xavier Bertrand lenne az ellenfele, Le Pen még mindig vesztene.

Le Pennel szemben már nincs republikánus front

Le Pen jó szereplése összefügg azzal is, hogy

repedezik az az ún. republikánus front, amely eddig mindig összeállt jobbközéptől szélbalig azon jelölt mögött, akit nem a szélsőjobboldal állított.

2002-ben ennek révén tudott az amúgy felettébb népszerűtlen jobbközép Jacques Chirac (az első fordulóban még csak 19 százalékot szerezve) 82 százaléknyi támogatást kapni Jean-Marie Le Pennel szemben. Mostanra viszont Marine Le Pen – Jean-Marie Le Pen lánya – kevesebb, mint 10 százalékponttal van csak lemaradva egy esetleges második fordulóban az ellenjelölttel (Macronnal vagy Bertrand-nal) szemben, holott 2017-ben még Macron 33 százalékponttal szerzett nála többet a második fordulóban.

Le Pen előretörésének az is az oka, hogy pártját – amit Nemzeti Frontról Nemzeti Tömörülésre nevezett át – sikerült modernebbé, nyitottabbá és egyes kérdésekben – legalábbis a használt retorika szintjén – mérsékeltebbé tenni. Miközben apja még nyíltan antiszemita volt, éltette a német megszállást és egyértelműen rasszista érvkészlettel támadta az iszlámot, a lány eleve kidobta az antiszemitizmust és a náci nosztalgiát,

az iszlámellenességet pedig republikánus nyelvezetben adja elő – ebben amúgy sokban hasonlít éppen Macronhoz,

aki a baloldal egykori antiklerikális kultúrharcát fordítja most a szekularizmus, laicizmus és republikanizmus nevében az iszlám ellen. Le Pen is a köztársaságot akarja védeni az iszlámmal szemben – és nem mondjuk az állam faji vagy keresztény vallási identitását.

A klerikális széljobb elégedetlen a Nemzeti Tömörüléssel

Ez a fordulat azonban nem mindenkinek tetszik a szélsőjobboldalon, amely több klerikalizmust akarna. Ez a vita már a 2012-ben kezdődött – mára kissé alábbhagyott – nagy abortuszellenes mozgalmak (az ún. manif pour tous) kapcsán megmutatkozott, amelyek mellett Marine Le Pen nem állt ki egyértelműen.

Másképp cselekedett az unokahúga – azaz Jean-Marie Le Pen unokája –, Marion Maréchal Le Pen, aki ugyan elvált nő, de nagyon erősen képviseli a politikai klerikalizmust a politikai arénában: nemet mond mind a melegházasságra, mind az abortuszra. Amint az iszlámot se laicista érvekkel, hanem a francia állam vélt vagy valós – amúgy az alkotmánya alapján helytelenül hivatkozott – keresztény identitására hivatkozva utasítja el.

MARINE LE PEN, A NAGYNÉNI (JOBBOLDALT) ÉS MARION MARÉCHAL LE PEN, AZ UNOKAHÚG (BALOLDALT) KÖZÖTT ÉLES ELLENTÉTEK VANNAK, EMIATT LEHET SZÜKSÉG EGY MÁSIK SZÉLJOBBOS JELÖLTRE MARINE LE PEN MELLETT. FOTÓ: INFORMAZIONE DI SINISTRA / FB

Marion Maréchal Le Pen azonban részben hátrébb vonult a politikából. 2012-ben (22 évesen) parlamenti képviselővé választották, de 2017-ben lemondott a mandátumáról, és most inkább a klerikális-reakciós széljobb szellemi hátországát építi élettársával, a neofasiszta Olaszország Fivérei párt EP-képviselőjével, Vincenzo Sofoval.

MARION MARÉCHAL LE PEN (JOBBOLDALT) ÉS ÉLETTÁRSA, AZ OLASZ NEOFASISZTA VINCENZO SOFO (BALOLDALT) MAGUK IS ZEMMOUR ELNÖK-JELÖLTSÉGÉT SZERVEZHETIK A HÁTTÉRBEN. FOTÓ: MARIO GUARANTE / FB

Egy iszlámellenes publicista a Le Pen-kritikus széljobb reménye

Ezen hátországban – amit a francia közéletben fachosphère-nek neveznek – tölt be jelentős szerepet Eric Zemmour publicista. Zemmour algériai zsidó családból származik, a szélsőjobboldali Valeurs actuelles-nek és a szélsőbaloldali Marianne-nak egyaránt volt újságírója, jelenleg a konzervatív Le Figaro publicistája és a fachosphère hírtelevíziójában, a CNews-on – amely mostanra már a legnézettebb francia hírcsatorna – vezet politikai műsort.

Könyveiben, előadásaiban élesen támadja az iszlámot, a multikulturalizmust és a feminizmust

– ezekkel szemben a publicista több katolicizmust, a bevándorlás leállítását és keményebb férfiakat követel. 2014-ben interjút adott az olasz liberális Corriere della Sera napilapnak, amiben arra a kérdésre, hogy ki kell-e telepíteni az ötmillió franciaországi muzulmánt, azt válaszolta, hogy „ez most nem lehetséges, de a történelem képes a meglepetésekre”.

Zemmourt többször elítélték már gyűlöletbeszéd miatt. Az utóbbi időben pedig a szexuális molesztálás vádja merült fel ellene. A konzervatív Le Figaro egyik újságírólánya azt állítja, hogy erőszakoskodott vele Zemmour, májusban további nők jelentkeztek, akiket Zemmour a vádak szerint szintén molesztálhatott testileg vagy verbálisan. Az egyiknek Zemmour azt írta SMS-ben:

„Elvárom, hogy meghívjon magához, hogy megerőszakolhassam.”

Zemmour a nézetei miatt azonban a Marine Le Pentől jobbrább álló tábor – különösen Marion Maréchal Le Pen híveinek – sztárja. Ez a kör már többször megpróbálta Zemmourt rávenni, hogy induljon el államfőjelöltként. Ennek érdekében indítottak egy honlapot is, egy bonapartista aktivista pedig már egy Zemmour-párti elnökválasztási hatalmas plakátot is kihelyezett a délfrancia Aix-en-Provence városában. Zemmour ezen javaslatokra eddig még nem mondott sohasem igent – igaz, nemet sem.

ERIC ZEMMOUR MELLETTI PLAKÁT A DÉLFRANCIA AIX-EN-PROVENCE-BAN. FOTÓ: MARC EYNAUD / TWITTER

A hétvégén azonban adott egy interjút Zemmour, amiben többek között arról beszélt: lehet, hogy

eljött az idő arra, hogy végre az írást a cselekvésre cserélje. Sokan ezt úgy értékelik: Zemmour hajlik arra, hogy elnökjelölt legyen.

Amint a BFM hírtelevízió csütörtöki elemzésében írja: Zemmour lehetséges elnökjelöltségét a háttérben a szefárd zsidó származású Sarah Knafo szervezi. Knafo – aki az ENA elitképző Molière-osztályában végzett, és jelenleg a párizsi SciencePo elitegyetemen oktat alkotmányjogot – a Nemzeti Tömörüléssel elégedetlen értelmiségi világot próbálja meg mozgósítani. De erről még magát Zemmourt is meg kell győznie.

A PÁRIZSI ELITEGYETEMEN VÉGZETT ÉS TANÍTÓ SARAH KNAFO AKARNÁ IGAZÁN BEINDÍTANI ZEMMOUR ELNÖKJELÖLTSÉGÉT. FOTÓ: SK / FB

Kinek árt, kinek segít Zemmour indulása?

A felmérések szerint Zemmour 13 százalékra lenne esélyes. Ezzel a második fordulóba semmiképpen nem jutna tovább – de kiütheti onnan Marine Le Pent,

bár a két politikus nem teljesen ugyanazon bázisra hajt rá. Le Pen szavazóinak csak harmada lenne hajlandó átszavazni Zemmourra – de ez is jelentős veszteség lenne neki. Nem véletlen, hogy Marine Le Pen az apjához fordult segítségért, akivel nincs jó viszonyban: arra kérte Jean-Marie Le Pent, hogy beszélje le barátját, Zemmourt egy indulásról. Májusban a Nemzeti Front egykori vezére meg is hívta párizsi luxuslakásába Zemmourt, ahol

XV. Lajos francia király egyik trónján ülve mondta el neki – ahogy jellemzi: „barátian” –, hogy eszébe ne jusson elindulni, mert úgysincs esélye a lányával szemben.

Zemmour kapcsán azonban az is felmerült, hogy bejelentkezik a jobbközép Republikánusok előválasztására jelöltnek. Zemmour már régóta szorgalmazza, hogy valamennyi jobboldali erő – a liberálisoktól a gaulleistákon át a széljobbig – álljon össze egy közös pártba. Ennek érdekében szokott konferenciákat szervezni Marion Maréchal Le Pennel. Ezen közös jobboldali egység híve Érik Tegnér, aki jelenleg a fideszes-neokonzervatív Danube Institute vendégkutatója Budapesten. A jobbközép Republikánusoktól kicsapott politikussal Novák Katalin, a Fidesz alelnöke is találkozott. Tegnér maga is Zemmour híve.

Ha azonban ezen köröknek sikerül elérniük Zemmour indulását, azzal

nemcsak Marine Le Pennek ártanának, de Macronnak is.

Macron ugyanis Le Pennel szemben még vélhetően tud győzni. Ha azonban a szélsőjobboldal megosztottsága miatt Macronnal szemben a republikánus Xavier Bertrand jut tovább a második fordulóba, akkor ott kikapna tőle. Zemmour indulása ennyiben a hagyományos jobbközépnek jönne a legjobban.

NYITÓKÉP: Éric Zemmour / EZ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek