Amerikai kutató: áprilisra eltűnhet a koronavírus-járvány az USA-ból

2021.02.19. 19:38

A kulcsfogalom: a nyájimmunitás. Marty Makary professzor szerint miután egyre többen tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átestek a fertőzésen, sőt egyre többet beoltanak, egyre kevesebb olyan amerikai lesz, aki megfertőződhet a vírussal.

Amerikai kutató: áprilisra eltűnhet a koronavírus-járvány az USA-ból

Az elmúlt hat hétben

az USA-ban az azonosított koronavírusos esetek száma 77 százalékkal csökkent, és áprilisra akár a nyájimmunitás is lehetséges,

áll a Marty Makary, a Johns Hopkins School of Medicine and Bloomberg School of Public Health professzora által a Wall Street Journalben jegyzett véleménycikkben. A tudós szerint azért zuhant ilyen drasztikusan az azonosított koronavírusosok száma, 

mert a vírussal szembeni természetes immunitás egyre emelkedik az amerikaiak körében.

Szerinte a teszteléssel valójában csak a fertőzések 10-25 százalékát lehetett azonosítani, a 28 millió amerikai aktív koronavírusos esetében – ha mondjuk az azonosítottak számát meghatszorozzuk és azt tartjuk valós fertőzési számnak – ez azt jelenti, hogy a társadalom 55 százaléka már immunis.

„Rengeteg szakértő, köztük tudósok és politikusok félnek a nyájimmunitásról beszélni, mivel a nyájimmunitás fogalmához poltikai jelentést asszociálnak – állítja a szakértő.

Mint írja: „Sokak szerint az USA szabadon engedte a járványt, hogy nyájimmunitást érjen el. Meggondolatlanság volt. Azonban azt látni kell, hogy a vírus terjedésének, valamint a oltásnak csakis a nyájimmunitás lehet az eredménye. Amikor a vírus fertőzési görbéje több helyen megtörik (itt a nyájimmunitásra és az oltásra utal – szerk.), úgy terjedni is nehezebben fog, és igaz ez az új mutációkra is.”

A kutató szerint erre még az oltás is pozitív hatással lesz, jelenleg ugyanis a teljes amerikai népesség 15 százalékát már beoltották, a koronavíruson átesettek pedig immunisak, ebből pedig a szerző szerint az következik, hogy egyre inkább csökken a megfertőződhetők száma az össznépességen belül. Azaz áprilisra eltűnhet az USA-ban a koronavírus, az emberek visszatérhetnek a normális kerékvágásba, állítja.

Érvelésének központi állítása a T-memóriasejtek jelenlétén alapul. Ezek azok a sejtek, amelyeket többek közt a koronavírus-fertőzés hatására hoz létre az immunrendszerünk és ezen sejtek léte azt jelenti, hogy

 

a fertőzésen átesettek a koronavírus ellen védettek, így egészen biztosan nem fertőződnek meg újra, és másokat sem fertőzhetnek meg.

 

A tudós megemlíti: nincs empirikus adat arról, hogy az enyhe lefolyású tüneteket produkáló amerikaiak mekkora hányada lehet immunis a fertőzésre, illetve lehet jelen a szervezetében a T-memóriasejt. Mivel szerinte a legtöbb amerikai enyhe tünetekkel már eleve átesett a betegségen, azok már immunisak is. Makary az összes közrejátszó, járványfékező körülmény – az oltási számok jó alakulása, a szociális távolságtartás, sőt, szerinte karácsonykor és újévkor az amerikaiak fegyelmezetlenebbek voltak, vagyis a járványgörbének nem csökkeni, hanem emelkedni kellene – ellenére úgy látja, hogy csakis a természetes immunitás kifejlődése magyarázhatja az esetszámok ilyen drasztikus zuhanását.

 

„Néhány szakértő magánbeszélgetésen egyetértett azzal a jóslatommal – írja a professzor –, hogy áprilisban nagyon kevés koronavírusos lesz az USA-ban.

 

Ám megkértek, hogy ne beszéljek nyilvánosan a nyájimmunitásról, mivel attól tartanak, hogy az emberek önelégültek lesznek majd, figyelmen kívül hagyják a járványmegelőzést, sőt még az oltást is visszautasíthatják.

 

A tudósoknak azonban nem kellene manipulálni a nyilvánosságot, azzal, hogy elhallgatják az igazságot. Ahogyan ösztönözünk mindenkit, hogy oltsa be magát, úgy ki kell nyitni az iskolákat és a társadalmat, hogy meglőzzük a bezártság és az izoláció hatásait. Az előrelátható áprilisi nyitás pedig reményt adhat azoknak, akik nagy áldozatokat hoztak az utóbbi időszakban.”

 

Végkövetkeztetésében azt állítja, hogy a járvány nem fog eltűnni, hanem a nyájimmunitás kialakulásával a fertőzés spirálja fog lelassulni. Úgy véli, hogy a vakcinákkal, illetve az újabb mutációkra kifejlesztett újabb vakcinákkal a fertőzés a következő években kordában tartható lesz.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek