+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 19. péntek, 19:38
A kulcsfogalom: a nyájimmunitás. Marty Makary professzor szerint miután egyre többen tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átestek a fertőzésen, sőt egyre többet beoltanak, egyre kevesebb olyan amerikai lesz, aki megfertőződhet a vírussal.

Az elmúlt hat hétben

 

az USA-ban az azonosított koronavírusos esetek száma 77 százalékkal csökkent, és áprilisra akár a nyájimmunitás is lehetséges,

 

áll a Marty Makary, a Johns Hopkins School of Medicine and Bloomberg School of Public Health professzora által a Wall Street Journalben jegyzett véleménycikkben. A tudós szerint azért zuhant ilyen drasztikusan az azonosított koronavírusosok száma, 

 

mert a vírussal szembeni természetes immunitás egyre emelkedik az amerikaiak körében.

 

Szerinte a teszteléssel valójában csak a fertőzések 10-25 százalékát lehetett azonosítani, a 28 millió amerikai aktív koronavírusos esetében – ha mondjuk az azonosítottak számát meghatszorozzuk és azt tartjuk valós fertőzési számnak – ez azt jelenti, hogy a társadalom 55 százaléka már immunis.

 

„Rengeteg szakértő, köztük tudósok és politikusok félnek a nyájimmunitásról beszélni, mivel a nyájimmunitás fogalmához poltikai jelentést asszociálnak – állítja a szakértő.

 

Mint írja: „Sokak szerint az USA szabadon engedte a járványt, hogy nyájimmunitást érjen el. Meggondolatlanság volt. Azonban azt látni kell, hogy a vírus terjedésének, valamint a oltásnak csakis a nyájimmunitás lehet az eredménye. Amikor a vírus fertőzési görbéje több helyen megtörik (itt a nyájimmunitásra és az oltásra utal – szerk.), úgy terjedni is nehezebben fog, és igaz ez az új mutációkra is.”

 

A kutató szerint erre még az oltás is pozitív hatással lesz, jelenleg ugyanis a teljes amerikai népesség 15 százalékát már beoltották, a koronavíruson átesettek pedig immunisak, ebből pedig a szerző szerint az következik, hogy egyre inkább csökken a megfertőződhetők száma az össznépességen belül. Azaz áprilisra eltűnhet az USA-ban a koronavírus, az emberek visszatérhetnek a normális kerékvágásba, állítja.

 

Érvelésének központi állítása a T-memóriasejtek jelenlétén alapul. Ezek azok a sejtek, amelyeket többek közt a koronavírus-fertőzés hatására hoz létre az immunrendszerünk és ezen sejtek léte azt jelenti, hogy

 

a fertőzésen átesettek a koronavírus ellen védettek, így egészen biztosan nem fertőződnek meg újra, és másokat sem fertőzhetnek meg.

 

A tudós megemlíti: nincs empirikus adat arról, hogy az enyhe lefolyású tüneteket produkáló amerikaiak mekkora hányada lehet immunis a fertőzésre, illetve lehet jelen a szervezetében a T-memóriasejt. Mivel szerinte a legtöbb amerikai enyhe tünetekkel már eleve átesett a betegségen, azok már immunisak is. Makary az összes közrejátszó, járványfékező körülmény – az oltási számok jó alakulása, a szociális távolságtartás, sőt, szerinte karácsonykor és újévkor az amerikaiak fegyelmezetlenebbek voltak, vagyis a járványgörbének nem csökkeni, hanem emelkedni kellene – ellenére úgy látja, hogy csakis a természetes immunitás kifejlődése magyarázhatja az esetszámok ilyen drasztikus zuhanását.

 

„Néhány szakértő magánbeszélgetésen egyetértett azzal a jóslatommal – írja a professzor –, hogy áprilisban nagyon kevés koronavírusos lesz az USA-ban.

 

Ám megkértek, hogy ne beszéljek nyilvánosan a nyájimmunitásról, mivel attól tartanak, hogy az emberek önelégültek lesznek majd, figyelmen kívül hagyják a járványmegelőzést, sőt még az oltást is visszautasíthatják.

 

A tudósoknak azonban nem kellene manipulálni a nyilvánosságot, azzal, hogy elhallgatják az igazságot. Ahogyan ösztönözünk mindenkit, hogy oltsa be magát, úgy ki kell nyitni az iskolákat és a társadalmat, hogy meglőzzük a bezártság és az izoláció hatásait. Az előrelátható áprilisi nyitás pedig reményt adhat azoknak, akik nagy áldozatokat hoztak az utóbbi időszakban.”

 

Végkövetkeztetésében azt állítja, hogy a járvány nem fog eltűnni, hanem a nyájimmunitás kialakulásával a fertőzés spirálja fog lelassulni. Úgy véli, hogy a vakcinákkal, illetve az újabb mutációkra kifejlesztett újabb vakcinákkal a fertőzés a következő években kordában tartható lesz.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás