+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 11. csütörtök, 08:10
Olvasónk vitte lányát tesztelésre, és sokkoló állapotokra lelt a budapesti Dévai utcai tesztelő állomáson, amiket meg is örökített. Itt vár a tesztre idős, fiatal, tünetmentes, illetve tüneteket produkáló egyaránt.

Elképesztő állapotok uralkodnak a budapesti, XIII. kerületi Dévai utca 15-ben található tesztelőállomáson olvasónk fényképei és videói alapján. Olvasónk lányának a torka fáj, valamint köhög, ezért a háziorvos azt ajánlotta, csináltassanak neki covidtesztet.

 

Mivel két hét múlva tervbe van véve a nagyszülők meglátogatása, ezt jó ötletnek tartották, és kedden el is mentek az erre kijelölt ambuláns tesztelőhelyre.

 

„A helyzet egészen lesokkolt” – mondta az Azonnalinak az apa.

 

Megérkeztek, és „egészen méltatlan, hogy a mentőállomás udvarán, a parkoló mellett a sárban van felállítva egy hatalmas sátor,

 

amelybe dől be a víz”,

 

mondja. Közben hideg van, az emberek bent várnak, „ki jobban, ki rosszabbul van”, tünetmentesek és egészen betegek egyaránt kint állnak.

 

EZEN A LAGÚNÁN KELL ÁTHATOLNIA ANNAK TESZTELNI AKARJA MAGÁT, A SZÉKEK IS CSUROM VIZESEK, ÉS A SÁTORBAN IS ÖMLIK AZ ESŐ. FOTÓ: OLVASÓNK

 

A sátor mellett van a tulajdonképpeni mintavételi konténer, annak az ajtaja is nyitva, bent is hideg van. A sátorból

 

„egy lagúnán keresztül lehet betrappolni” a konténerbe.

 

Olvasónk nem érti, miért van ez így. A várakozók közt akadnak idősek, akik áznak-fáznak, a sátor alatti székek is csurom vizesek, leülni sem tud senki.

 

„Nem akarok én rémhíreket kelteni, de ez katasztrófa.”

 

A várakozás egy fél órát vett igénybe. Lehetett volna állni az aszfaltozott parkolóban is, akkor viszont az eső esett volna rájuk akadálytalanul, így alulról a mocsárral kellett megküzdeni.

 

 

BENT IS VÍZ ÉS HIDEG VAN A NYITOTT AJTÓ MELLETT. FOTÓ: OLVASÓNK

 

A mintát vevő szakemberek messzemenőkig empatikusak voltak, meséli olvasónk, aki a történet pozitív oldalát is felfedezte:

 

„Nagyon jó kis közösségek alakultak ki a sátorban, igyekeztünk segíteni egymásnak.”

 

Az egyetlen fővárosi ingyenes tesztelőhely

 

Az olvasónk által meglátogatott Dévai utcai telephelyen tesztelik azokat a covidgyanús embereket, akik tünetmentesek vagy enyhék a tüneteik (fáradtság, fejfájás, elvesztett íz- és szagérzékelés). Rétvári Bence, az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára 2020 októberében azt válaszolta a párbeszédes Szabó Tímeának az írásbeli kérdésére a parlamentben, hogy a fővárosban ez az egyetlen olyan hely, ahol az Országos Mentőszolgálat tehermentesítése érdekében ambuláns mintavételi pontot hoztak létre, itt veszik tehát le a mintákat, mégpedig díjmentesen. A többi helyen pénzbe került a tesztelés (a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán fent van a mintavételi helyek országos listája, de csak a fizetősek).

 

A hely nem először kerül be a hírekbe, 2020 novemberében arról lehetett olvasni, lázas betegek is sorban kellett álljanak itt. Az Országos Mentőszolgálat elismerte, előfordult, hogy hosszabban kellett várakozni,

 

az utcán is álltak az emberek,

 

ennek informatikai hiba volt az oka. A HVG viszont arról írt, hogy többször láttak itt 40-50 méteres sort kígyózni, igaz, az gyorsan ment.

 

A védekezés stratégiai helyszíne

 

A Dévai utcába a háziorvosok küldik el a lehetséges betegeket, ha úgy látják, a beteg elég jól van ahhoz, hogy itt megjelenjen. A háziorvos kér neki időpontot, a beteg kap tőle egy kérőlapot, és tájékoztatják arról is, hogyan érkezzen a mintavételre (például ne egyen előtte). Ide azoknak kell jönniük, akik közösségi közlekedés használata nélkül meg tudnak jelenni.

 

Rétvári parlamenti válasza szerint 30 perces időközönként hívják be az embereket, fél óra alatt 15 ember jelenhet meg itt. Az alap kapacitás 3 ablak, ez bővíthető, ahogy a mintavételi csapatok száma is: egy mintavételi ponton kétfős csapat óránként 20 mintát tud levenni.

 

A HVG cikkében ugyanakkor az olvasható, hogy az adminisztrátor kesztyű nélkül szedte össze, majd adta vissza a tajkártyákat, a teszteltek maguk írták rá a kémcsőre az adataikat egy közös tollal, és egymás szeme láttára vették le a mintákat.

 

A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak. Az országban összesen 17 ilyen pontot hoztak létre 17 településen.

 

A Dévai utcai telephely korábban elhagyatott tüdőgondozó volt, itt alakították ki még 2020 tavaszán az egyik fővárosi covidközpontot, a Magyar Nemzet megfogalmazásával élve, a járvány elleni védekezés egyik stratégiai színhelyét.

 

NYITÓKÉP: Olvasónk

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás