Lányokat futtatott a román szélsőjobb parlamenti képviselőnője, ez a héten már a második botrány a pártban

2021.02.11. 10:54

A decemberi parlamenti választásokon meglepetést okozott a szélsőjobboldali AUR 9 százalékos eredményével. Két hónappal a választás után a képviselőiről sorra derülnek ki a botrányok: volt, aki a kijárási tilalom ellenére végigmulatozta az éjszakát, volt akit súlyos testi sértéssel már elítéltek, volt, aki feltételezhetően részt vett a 1989-es decemberi forradalom elnyomásában, és volt, aki lányokat futtatott Spanyolországban.

Lányokat futtatott a román szélsőjobb parlamenti képviselőnője, ez a héten már a második botrány a pártban

Mint arról szerdán beszámoltunk, a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kizárta parlamenti frakciójából egyik leghangosabb szenátorát, Diana Iovanovici Șoșoacă-t. Az utolsó cseppet a pohárban a pártvezetés számára

Șoșoacă botrányos viselkedése okozta.

Egyrészt még hétvégén egy többtíz fős élőzenés, táncos mulatságon vett részt és azt Facebook-élőzte, másrészt pedig a szerdai parlamenti ülésen botrányos kijelentéseket tett, mire saját párttársa kérte a levezető elnököt, hogy némítsa el a szenátor mikrofonját. A képviselőnő arról beszélt felszólalásában, hogy a Pfizer és a BioNtech vakcinái a román nép elpusztítására törekednek, de ez már saját párttársainak is sok volt.

GEORGE SIMION BALOLDALT, DIANA IOVANOVICI ȘOȘOACĂ KÖZÉPEN. FOTÓ: DIANA IOVANOVICI ȘOȘOACĂ / FACEBOOK

Nos, a botrányok az AUR párt körül még csak most kezdődnek. Csütörtökön reggel a román sajtó közölte, hogy Ancuța Cârcu AUR-os képviselőt őrizetbe vették, mivel azzal gyanúsítják, hogy lányokat kényszerített prostitucióra. Cârcu mellett még négy másik személyt is őrizetbe vettek, akiket

azzal vádolnak, hogy Kolozsvár környékén lányokat toboroztak, akiket aztán Madridban és az egyik Kanári-szigeten, Tenerifén futtattak.

A sajtóba kiszivárgott információk szerint bűncselekmények elkövetésére 2017 és 2021 között került sor. Cârcu az AUR decemberi parlamenti sikere után, a spanyolországi román diaszpóra képviseletében lett parlamenti képviselő. Ez úgy lehetséges, hogy a külföldi román diaszpórának is vannak képviselői, akikre szavazni lehet minden parlamenti választás alkalmával.

Ancuța Cârcu egyébként a néhai Corneliu Vadim Tudor vezette szintén szélsőjobboldali Nagy-Románia Pártból (PRM) érkezett az AUR-ba. A PRM-ben arról lett ismert, hogy

megvádolta az egykori pártelnököt, Ceușescu házi költőjét, a xenofób és magyarellenes Vadim Tudort azzal, hogy az meg akarta őt erőszakolni.

Az ekkor EP-képviselőként dolgozó Vadim Tudor tagadta a vádakat, az ügynek pedig nem lett komolyabb következménye.

A DRÁMA KÉT SZEREPLŐJE: ANCUȚA CÂRCU ÉS CORNELIU VADIM TUDOR.

Ancuța Cârcu és Diana Iovanovici Șoșoacă mellett az AUR még a napokban megszabadult egy másik képviselőjétől is. Mihai Lasca képviselőt például azért zárták ki a pártból, mert az

a parlamenti kampány során eltitkolta, hogy nyomozás folyik ellene szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt, sőt, súlyos testi sértés miatt már el is ítélték.

Hasonlóan problémás egy másik AUR-os képviselő, Francisc Tobă esete.

Francisc Tobă vezető katonatisztként vélhetően részt vett az 1989-es forradalom korai szakaszára jellemző erőszakos elnyomásban is.

A volt katonatiszt esetében felmerült az alapos gyanú azzal kapcsolatban, hogy az 1989-es romániai forradalom idején a felkelés vérbe fojtására tett kísérletet. Ezt eddig nem sikerült bizonyítani, viszont a George Simiont, a párt elnökét tavaly decemberben kifütyülték Temesváron, amiért pártjában olyan emberek kaphattak mandátumot, mint Francisc Tobă.

A párt elnöke, George Simion már a parlament decemberi összehívásakor közölte, hogy nem fogja Tobă képviselői mandátumát láttamozni, sőt megvonják a bizalmat tőle. A szerdai és csütörtöki pártkizárások során Tobă ügye is szóba került. Újságírói kérdésre a párt szóvívője azt mondta, hogy folytatják Tobă képviselői mandátumának érvénytelenítését, valamint „a jövőben az AUR szigorúbb átvilágítást fog végezni a képviselő-jelöltjein, hogy azok összhangban legyen a párt értékeivel és az ország törvényeivel”.

NYITÓKÉP: Románok Egyesüléséért Párt / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek