+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 11. csütörtök, 10:54
A decemberi parlamenti választásokon meglepetést okozott a szélsőjobboldali AUR 9 százalékos eredményével. Két hónappal a választás után a képviselőiről sorra derülnek ki a botrányok: volt, aki a kijárási tilalom ellenére végigmulatozta az éjszakát, volt akit súlyos testi sértéssel már elítéltek, volt, aki feltételezhetően részt vett a 1989-es decemberi forradalom elnyomásában, és volt, aki lányokat futtatott Spanyolországban.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kizárta parlamenti frakciójából egyik leghangosabb szenátorát, Diana Iovanovici Șoșoacă-t. Az utolsó cseppet a pohárban a pártvezetés számára

 

Șoșoacă botrányos viselkedése okozta.

 

Egyrészt még hétvégén egy többtíz fős élőzenés, táncos mulatságon vett részt és azt Facebook-élőzte, másrészt pedig a szerdai parlamenti ülésen botrányos kijelentéseket tett, mire saját párttársa kérte a levezető elnököt, hogy némítsa el a szenátor mikrofonját. A képviselőnő arról beszélt felszólalásában, hogy a Pfizer és a BioNtech vakcinái a román nép elpusztítására törekednek, de ez már saját párttársainak is sok volt.

 

GEORGE SIMION BALOLDALT, DIANA IOVANOVICI ȘOȘOACĂ KÖZÉPEN. FOTÓ: DIANA IOVANOVICI ȘOȘOACĂ / FACEBOOK

 

Nos, a botrányok az AUR párt körül még csak most kezdődnek. Csütörtökön reggel a román sajtó közölte, hogy Ancuța Cârcu AUR-os képviselőt őrizetbe vették, mivel azzal gyanúsítják, hogy lányokat kényszerített prostitucióra. Cârcu mellett még négy másik személyt is őrizetbe vettek, akiket

 

azzal vádolnak, hogy Kolozsvár környékén lányokat toboroztak, akiket aztán Madridban és az egyik Kanári-szigeten, Tenerifén futtattak.

 

A sajtóba kiszivárgott információk szerint bűncselekmények elkövetésére 2017 és 2021 között került sor. Cârcu az AUR decemberi parlamenti sikere után, a spanyolországi román diaszpóra képviseletében lett parlamenti képviselő. Ez úgy lehetséges, hogy a külföldi román diaszpórának is vannak képviselői, akikre szavazni lehet minden parlamenti választás alkalmával.

 

Ancuța Cârcu egyébként a néhai Corneliu Vadim Tudor vezette szintén szélsőjobboldali Nagy-Románia Pártból (PRM) érkezett az AUR-ba. A PRM-ben arról lett ismert, hogy

 

megvádolta az egykori pártelnököt, Ceușescu házi költőjét, a xenofób és magyarellenes Vadim Tudort azzal, hogy az meg akarta őt erőszakolni.

 

Az ekkor EP-képviselőként dolgozó Vadim Tudor tagadta a vádakat, az ügynek pedig nem lett komolyabb következménye.

 

A DRÁMA KÉT SZEREPLŐJE: ANCUȚA CÂRCU ÉS CORNELIU VADIM TUDOR.

 

Ancuța Cârcu és Diana Iovanovici Șoșoacă mellett az AUR még a napokban megszabadult egy másik képviselőjétől is. Mihai Lasca képviselőt például azért zárták ki a pártból, mert az

 

a parlamenti kampány során eltitkolta, hogy nyomozás folyik ellene szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt, sőt, súlyos testi sértés miatt már el is ítélték.

 

Hasonlóan problémás egy másik AUR-os képviselő, Francisc Tobă esete.

 

Francisc Tobă vezető katonatisztként vélhetően részt vett az 1989-es forradalom korai szakaszára jellemző erőszakos elnyomásban is.

 

A volt katonatiszt esetében felmerült az alapos gyanú azzal kapcsolatban, hogy az 1989-es romániai forradalom idején a felkelés vérbe fojtására tett kísérletet. Ezt eddig nem sikerült bizonyítani, viszont a George Simiont, a párt elnökét tavaly decemberben kifütyülték Temesváron, amiért pártjában olyan emberek kaphattak mandátumot, mint Francisc Tobă.

 

A párt elnöke, George Simion már a parlament decemberi összehívásakor közölte, hogy nem fogja Tobă képviselői mandátumát láttamozni, sőt megvonják a bizalmat tőle. A szerdai és csütörtöki pártkizárások során Tobă ügye is szóba került. Újságírói kérdésre a párt szóvívője azt mondta, hogy folytatják Tobă képviselői mandátumának érvénytelenítését, valamint „a jövőben az AUR szigorúbb átvilágítást fog végezni a képviselő-jelöltjein, hogy azok összhangban legyen a párt értékeivel és az ország törvényeivel”.

 

NYITÓKÉP: Románok Egyesüléséért Párt / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás