+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 23. kedd, 19:24
Miután van külön albizottsága a magyar és a cigány kisebbségnek is, legyen a Székelyföldön kisebbségben élő románoknak is – érvelnek a román szélsőjobboldaliak.

Romániában a decemberi eleji parlamenti választást követően parlamenti erővé vált a szélsőjobboldali, ortodox, maszk- és oltásellenes Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt. A friss politikai formáció december 6-i választáson

 

9 százalékot szerzett, 33 képviselőt és 9 szenátort juttatva be a kétkamarás román parlamentbe.

 

Annak ellenére, hogy december végén az AUR támogatottsága elérte a 15 százalékot, az elmúlt két hónapban bezuhant a támogatottságuk, így jelenleg a párt népszerűsége ugyanannyi, mint parlamenti bejutás eredménye, vagyis 9 százalék.

 

A koronavírus-járvány közepette az AUR társadalmilag érzékeny témákra, így az iskolák, piacok újranyitására, valamint az oltás önkéntességére ment rá. Viszont a parlamentbe bejutott AUR-os képviselők pályafutása nem volt mentes a botrányoktól: kizárták a szenátusi frakcióból az egyik ikonikus alakjukat, Diana Șoșoacă ügyvédet, aki végigmulatott egy éjszakát a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellenére, de volt a pártban lányokat futtató képviselőnő is, akit szintén kizártak, sőt még olyan katonatisztek körül is meggyűlt a bajuk, akik vélhetően részt vettek az 1989-es forradalom véres leszámolásában.

 

DAN TANASĂ LÁTOGATÓBAN EGY ORTODOX KOLOSTORBAN. FOTÓ: DAN TANASĂ / FB

 

Eddig nem övezte országos botrány viszont az AUR egy másik képviselőjét, Dan Tanasăt. Tanasă mielőtt képviselő lett volna, az elmúlt években arról vált hírhedtté, hogy

 

sorra beperelte azokat a székelyföldi polgármestereket, akik kihelyezték a székely zászlót a hivatal homlokzatára,

 

vagy épp a hivatalok épületére nem a Romániában használatos Primăria szó magyar megfelelőjét, azaz a Polgármesteri Hivatalt írták ki, hanem a Községháza vagy Városháza megnevezéssel látták el az illetékes hivatalok homlokzatát. De felbukkant 2019 nyarán az Úzvölgyében is, a pártelnök, George Simion mellett.

 

SZÉKELYFÖLD ETNIKAI TÉRKÉPE A 2011-ES NÉPSZÁMLÁLÁS EREDMÉNYEI SZERINT . FOTÓ: ANDREIN / WIKIMEDIA COMMONS

 

A keddi parlamenti ülésen Dan Tanasă AUR-os képviselő arra szólította fel képviselőtársait, hogy támogassák azon kezdeményezését, miszerint a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságban a magyar és a cigány kisebbségi albizottság mellett hozzanak létre egy

 

„Hargita, Kovászna és Maros megyei románok problémájával foglalkozó” albizottságot is.

 

Tanasă egyébként évek óta tagja és támogató szereplője a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Román Civilek Fórumának. Ez a szervezt fogja össze a régióban a román civil szervezeteket, amelyeknek célja az „úgynevezett székelyföldi autonómia” megakadályozása, valamint „normális, interetnikus együttélés, és nem egy entocentrikus enklávé” létrehozása.

 

 

Tanasă úgy véli, hogy a három székelyföldi megyében kisebbségi – itt Tanasă ferdít, ugyanis Maros megye román többségű és csak a keleti felén alkot a magyarság többséget – románok mindennapi problémái lassan a román köztudat része lesznek, és itt az ideje, hogy a parlament is foglalkozzon ezzel. Dan Tanasă felszólalása azért is ironikus, mivel szélsőséges, magyarellens politikusként mégis őt válaszották a parlamentben az esélyegyenlőségi bizottság élére.

 

Az ügyről a keddi ülésen még nem szavaztak, feltehetően jövő héten fog kiderülni, hogy látrehozzák-e a székelyföldi románok ügyével foglalkozó albizottságot a román parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságban.

 

NYITÓKÉP: Dan Tănasă kampány közben. Fotó: Dan Tanasă / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás