Kizárta a leghangosabb, maszkellenes képviselőjét a román szélsőjobboldali párt, mert az a Facebookon élőzte, ahogy cigányzenészekkel mulatozik

2021.02.10. 20:05

A román szélsőjobbos AUR-nak elege lett a botrányokból, amelyek hatalmas sajtóvisszhangot keltettek. A román sajtó szerint már több hete feszült volt a viszony a vezetőségben egyes képviselőket illetően, most pedig az egyik botrányos szenátortól meg is szabadultak.

Kizárta a leghangosabb, maszkellenes képviselőjét a román szélsőjobboldali párt, mert az a Facebookon élőzte, ahogy cigányzenészekkel mulatozik

Diana Iovanovici Șoșoacă szenátor a szélsőjobboldali, Szövetség a Románok Egyesüléséért Párt (AUR) szenátora volt, egészen szerda késő délutánig. A pártvezetés megerősítette a Szabad Európa Rádió romániai szerkesztőségének azt a hírt, mely szerint kizárták a szenátort. Diana Șoșoacă-t állítólag a viselkedése miatt büntették: „vulkanikus személyiség, irányíthatatlan”, állították a szenátorról. Șoșoacăről érdemes tudni, hogy a Fekete-tenger-parti Konstanca érsekének, a számos botrány által övezett Teodosienek az ügyvédnője is egyben, harsány személy, maszkellenes nézeteket vall, valamint képes nyolcórás Facebook-élőzésre is a közösségi oldalán.

Kizárását végül egy múlt heti esemény indította el. Ekkor, pénteken este Șoșoacă egy többtucatnyi emberrel

részt vett egy zenés-táncos mulatságon, élő zene kíséretében. A szenátor Facebook-élőjében saját szimpatizánsait arra szólította fel, hogy „ébredjenek fel!”, „Éljenek, mulassanak!”.

Az est során még irredenta klasszikusok is előkerültek, úgymint: Román katonák, lépjétek át a Kárpátokat, mert Erdély kell nekünk, valamint a Mi románok vagyunk, és mi vagyunk az urak ezen a földön, ezeket természetesen a társaság nagy hangon énekelte, a szenátor pedig ezt is élőzte.

Utóbbi dalt Șoșoacă a szász származású államelnöknek, Klaus Johannisnak, valamint a román operatív törzs fejének, a palesztin származású Raed Arafatnak címezte. A nótázás itt tekinthető meg:

Szerdán délután az AUR másik képviselője, a magyarellenes Dan Tănasă az Antena3 tévének azt nyilatkozta, hogy „sajnos Șoșoacă szenátor nem értette meg a szerepét. Mi a pártból, a pártvezetésből figyelmeztettük bizonyos iratlan szabályok betartására, ám úgy tűnik ő a maga útját járja.

Románia szenátorának semmi keresnivalója egy dáridón, cigányzenészek társaságában, ráadásul még élőzni is azt. Ez elfogadhatatlan egy román állami tisztviselőtől, ezért tudatjuk, hogy kizártuk”,

zárta le telefonos bejelentkezését Tănasă.

Szerdán megszólalt maga a kizárt Șoșoacă is, meghozzá a parlament szószékén. Itt Șoșoacă arról beszélt, hogy a koronavírus elleni vakcinával „szétrombolják a román nők nemzeti mátrixát. Megbüntethetnek, tehetnek velem amit akarnak – kiáltotta Șoșoacă, miután saját párttársa kérte a levezető elnököt, hogy az vonja meg a szót tőle – az igazság úgyis a felszínre fog kerülni.

Önök lépésről lépésre gyilkolják meg Romániát, mert beoltatják a nőket, akik ily módon sterillé válnak majd”, mondta a szenátor.

Șoșoacă egyébként nem volt magának az AUR-nak a tagja, csupán annak listáján jutott be a parlementbe, miután az választási szövetséget kötött a Román Nép Pártjával. Șoșoacă-t így a román szenátus AUR-frakciójából zárták csak ki.

NYITÓKÉP: Diana Iovanovici Șoșoacă / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek