+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 10. szerda, 20:05
A román szélsőjobbos AUR-nak elege lett a botrányokból, amelyek hatalmas sajtóvisszhangot keltettek. A román sajtó szerint már több hete feszült volt a viszony a vezetőségben egyes képviselőket illetően, most pedig az egyik botrányos szenátortól meg is szabadultak.

Diana Iovanovici Șoșoacă szenátor a szélsőjobboldali, Szövetség a Románok Egyesüléséért Párt (AUR) szenátora volt, egészen szerda késő délutánig. A pártvezetés megerősítette a Szabad Európa Rádió romániai szerkesztőségének azt a hírt, mely szerint kizárták a szenátort. Diana Șoșoacă-t állítólag a viselkedése miatt büntették: „vulkanikus személyiség, irányíthatatlan”, állították a szenátorról. Șoșoacăről érdemes tudni, hogy a Fekete-tenger-parti Konstanca érsekének, a számos botrány által övezett Teodosienek az ügyvédnője is egyben, harsány személy, maszkellenes nézeteket vall, valamint képes nyolcórás Facebook-élőzésre is a közösségi oldalán.

 

Kizárását végül egy múlt heti esemény indította el. Ekkor, pénteken este Șoșoacă egy többtucatnyi emberrel

 

részt vett egy zenés-táncos mulatságon, élő zene kíséretében. A szenátor Facebook-élőjében saját szimpatizánsait arra szólította fel, hogy „ébredjenek fel!”, „Éljenek, mulassanak!”.

 

Az est során még irredenta klasszikusok is előkerültek, úgymint: Román katonák, lépjétek át a Kárpátokat, mert Erdély kell nekünk, valamint a Mi románok vagyunk, és mi vagyunk az urak ezen a földön, ezeket természetesen a társaság nagy hangon énekelte, a szenátor pedig ezt is élőzte.

 

Utóbbi dalt Șoșoacă a szász származású államelnöknek, Klaus Johannisnak, valamint a román operatív törzs fejének, a palesztin származású Raed Arafatnak címezte. A nótázás itt tekinthető meg:

 

 

Szerdán délután az AUR másik képviselője, a magyarellenes Dan Tănasă az Antena3 tévének azt nyilatkozta, hogy „sajnos Șoșoacă szenátor nem értette meg a szerepét. Mi a pártból, a pártvezetésből figyelmeztettük bizonyos iratlan szabályok betartására, ám úgy tűnik ő a maga útját járja.

 

Románia szenátorának semmi keresnivalója egy dáridón, cigányzenészek társaságában, ráadásul még élőzni is azt. Ez elfogadhatatlan egy román állami tisztviselőtől, ezért tudatjuk, hogy kizártuk”,

 

zárta le telefonos bejelentkezését Tănasă.

 

Szerdán megszólalt maga a kizárt Șoșoacă is, meghozzá a parlament szószékén. Itt Șoșoacă arról beszélt, hogy a koronavírus elleni vakcinával „szétrombolják a román nők nemzeti mátrixát. Megbüntethetnek, tehetnek velem amit akarnak – kiáltotta Șoșoacă, miután saját párttársa kérte a levezető elnököt, hogy az vonja meg a szót tőle – az igazság úgyis a felszínre fog kerülni.

 

Önök lépésről lépésre gyilkolják meg Romániát, mert beoltatják a nőket, akik ily módon sterillé válnak majd”, mondta a szenátor.

 

Șoșoacă egyébként nem volt magának az AUR-nak a tagja, csupán annak listáján jutott be a parlementbe, miután az választási szövetséget kötött a Román Nép Pártjával. Șoșoacă-t így a román szenátus AUR-frakciójából zárták csak ki.

 

NYITÓKÉP: Diana Iovanovici Șoșoacă / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás