Szlovákiában kötelező karantén vár hétfőtől minden külföldről érkezőre

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.10. 18:10

A határellenőrzést is visszaállítják, torlódásokra kell számítani. Az ingázóknak hét napnál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük.

Szlovákiában kötelező karantén vár hétfőtől minden külföldről érkezőre

A járvány ellen eredménytelenül és egyre elkeseredettebben küzdő Szlovákia hétfőtől

 

visszaállítja országhatárain az ellenőrzést, a külföldről érkezőkre pedig kötelező karantén vár

jelentette be szerda délután Marek Krajčí egészségügyi miniszter. 

 

A karantén 14 napig tart majd, aki szeretné, a nyolcadik napon leteszteltetheti magát; ha a teszt negatív, elhagyhatja a karantént. 

Ha valaki nem szeretné otthon tölteni a kötelező izolációt, állami karanténba vonulhat. Krajčí felvetette annak a lehetőségét is, hogy ha „a helyzet nem javul", kötelezővé is teszik az állami karantént. 

Az országba való belépéskor mindenkinek fel kell mutatni az „eHranica” („e-Határ”) kitöltött űrlapot. Ezt korábban csak a kockázatos országokból érkezőknek kellett kitölteniük, és tulajdonképpen egy online regisztrációt jelent, ami tartalmazza a kitöltő adatait, azt, hogy mely országból érkezett, és azt a címet, ahol a kötelező karantént tölti majd.

 

Ezentúl minden, az országba belépő esetében ellenőrzik majd a határon, hogy ez a regisztráció megtörtént-e.

 

Enélkül nem lehet majd átlépni befelé az országhatárt, így aki szeretne beutazni, legkésőbb a határon be kell magát regisztrálnia.

 

Az ingázókra a karantén nem vonatkozik, ők hét napnál nem régebbi negatív teszttel léphetik át az országhatárt. 

A hétfőtől életbe lépő intézkedések február végéig tartanak majd.

A határellenőrzés visszaállítását Szlovákia novemberben is bejelentette, az országba való belépés feltétele pedig a negatív teszt volt. A gyakorlatban azonban a határellenőrzés szúrópróbaszerű volt, általában akadálytalanul át lehetett lépni az országhatárt.

 

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek