+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 10. szerda, 18:10
A határellenőrzést is visszaállítják, torlódásokra kell számítani. Az ingázóknak hét napnál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük.

A járvány ellen eredménytelenül és egyre elkeseredettebben küzdő Szlovákia hétfőtől

 

visszaállítja országhatárain az ellenőrzést, a külföldről érkezőkre pedig kötelező karantén vár

 

jelentette be szerda délután Marek Krajčí egészségügyi miniszter. 

 

A karantén 14 napig tart majd, aki szeretné, a nyolcadik napon leteszteltetheti magát; ha a teszt negatív, elhagyhatja a karantént. 

 

Ha valaki nem szeretné otthon tölteni a kötelező izolációt, állami karanténba vonulhat. Krajčí felvetette annak a lehetőségét is, hogy ha „a helyzet nem javul", kötelezővé is teszik az állami karantént. 

 

Az országba való belépéskor mindenkinek fel kell mutatni az „eHranica” („e-Határ”) kitöltött űrlapot. Ezt korábban csak a kockázatos országokból érkezőknek kellett kitölteniük, és tulajdonképpen egy online regisztrációt jelent, ami tartalmazza a kitöltő adatait, azt, hogy mely országból érkezett, és azt a címet, ahol a kötelező karantént tölti majd.

 

Ezentúl minden, az országba belépő esetében ellenőrzik majd a határon, hogy ez a regisztráció megtörtént-e.

 

Enélkül nem lehet majd átlépni befelé az országhatárt, így aki szeretne beutazni, legkésőbb a határon be kell magát regisztrálnia.

 

Az ingázókra a karantén nem vonatkozik, ők hét napnál nem régebbi negatív teszttel léphetik át az országhatárt. 

 

A hétfőtől életbe lépő intézkedések február végéig tartanak majd.

 

A határellenőrzés visszaállítását Szlovákia novemberben is bejelentette, az országba való belépés feltétele pedig a negatív teszt volt. A gyakorlatban azonban a határellenőrzés szúrópróbaszerű volt, általában akadálytalanul át lehetett lépni az országhatárt.

 

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás